Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Snacka om Bock!!!

Publicerad 2009-12-25 21:01:14 i Historia,

Förr i tiden på 1700 - 1800 talet så var Julbocken populär och Tomten hade inte gjort entre´ännu. Den bock ni ser här nedan fanns på friluftsmuseet i Bunge på norra Gotland. För övrigt bara några kilometer från Fårösund där vi bodde på vår resa i somras. Men tänk er att denna Julbock kommer in till barnen på julafton!!! Det är ju nog hemskt för en del barn som formligen är livrädd för Tomten! Hur skulle de reagera på denna Bock??? Hämska tanke!!! Man kunde använda denna på tre sätt, dels kunda man smyga in den i ett hus och ställa den i ett hörn eller så kunde föra Bocken mot fönstren på stugan och på så sätt simulera att Bocken var ute ch smög och kikade på små snälla eller arga barn. Det tredje sättet var att ha julbocken på en människa, dvs man klädde ut sig i lämpliga kläder och lät sitt huvud gömmas innanför rocken och Bockens huvud fick istället ta plats där det rätta huvudet skulle sitta. Vilken skräck skulle inte barnen känna när detta onda väsen knackade på och kom in i gården! Jag skulle nog ta fram Lobössan!!


Här nedan finns Jubocken beskriven och faktan är tagen ur Wikipedia.

Julbocken
är en av Sveriges allra äldsta julsymboler och har fått vara föremål för allehanda lekar och den har haft olika funktioner. Fram till 1800-talet gick ungdomarna på landet runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng en julbocksvisa. En i sällskapet var alltid utklädd till bock och som tack för uppträdandet fick de mat och dryck till ett gille som hölls i mellandagarna. Bocken som symbol lär ha varit en kvarleva från vår gamla asatro. Den gamle åskguden Tor hade en vagn som drogs av två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det förekom också att julbocken ställdes in under bordet och serverades diverse läckerheter från julbordet.

En populär bocklek var också att ställa in julbocken i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Vad som hände annars förtäljer inte historien. På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift - någon av männen i hemmet klädde ut sig till en bock och delade ut julklappar på ett sätt som föregrep dagens jultomte. Nuförtiden tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen. I överförd betydelse lever ordet dock vidare på finska språket, där joulupukki är namnet på jultomten.



Fy klåån va ful och skräckinjagande denna figur skulle te sig på den tid det begav sig!!!


Nog ser väl Tomten mindre farlig ut än den skrämmande Julbocken? Det tycker jag i alla fall! Julen 2007 agerade jag Tomte hos två grannar som hade sina barn och barnbarn hemma över Julen.

När det gäller Tomten så vet ni nog en hel del om dess historia redan, men vill ni veta mer så klicka HÄR!

Ondska är något du känner igen direkt: man ser det på charmen!  /Brian Masters

Tro på andras godhet är ett gott bevis på ens egen godhet!  /Michel de Montaigne

dan 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela