Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Trollsländor!

Publicerad 2009-01-26 20:20:04 i Djur och natur,

Måndag 26 januari 2009

Dagens bilder är tagna på den Bruna Mosaiktrollsländan (Vanlig Trollslända) Aeschna grandis. Bilderna tagna vid svarttjärn i Själevad den femte augusti 2004.

Den bruna mosaiksländan är en stor trollslända med brun bakkropp och rostbruna vingar. Den är lätt att känna igen - även när den flyger fram och tillbaka längs ett skogsbryn eller ut över vattnet.

Den är vanlig i hela landet och det är en av de trollsländor man oftast ser. Den trivs bäst vid sjöar och större dammar, men man ser man den också långt borta från vatten, vid ängar och skogsbryn.

Brun mosaikslända tillhör gruppen mosaiktrollsländor, som är stora trollsländor med en slank bakkropp och stora, breda vingar. Det finns tio arter av mosaiksländor i Sverige. De flesta har strålande blå eller gröna färger och brun mosaikslända kan bara förväxlas med den relativt sällsynta kilfläcksländan.

De två arterna kan lätt skiljas från varandra med hjälp av vingarnas färg. Brun mosaikslända har rostbruna vingar, medan kilfläcksländan har klara, genomskinliga vingar.

Alla mosaikslända är ett rovdjur. Den lever av andra insekter som fjärilar, blomflugor och bäcksländor.


Två honor som lägger ägg i vattnet.


Äggläggande Brun Mosaikslända i närbild.

dan

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela