Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Supergod soppa på Jordärtskocka!

Publicerad 2009-11-07 14:10:53 i Mat,

Hej på er!! Igår gjorde Ingela och jag en helt underbar soppa på jordärtkocka. Till det åt vi ett fantastiskt gott Grekiskt lantbröd med valnötter! Eftersom jag höjer denna anrättning till skyarna så ska jag ge er receptet, håll till godo!!!


Ingela började med att baka ett Grekiskt lantbröd. Det var en sådan här färdig sats från Kungsörnen som finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. För att få en extra god touch på brödet tillsatte hon 50 gr hackade valnötter.

Recept på soppan, 2 portioner:

1st påse färsk jordärtskocka, 250 gr.
1/2 gul lök
1 st buljongtärning (Här kan man välja vilken man gillar bäst, vi tog ekologisk Beef)
(Eventuellt en hackad vitlöksklyfta men den utelämnade vi)
1 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
2,5 dl vatten
1 dl grädde
0,5 krm svartpeppar

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i små bitar. Fräs löken med smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockorna, vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka under lock i ca 15 minuter eller tills kockorna är mjuka. Mixa soppan slät eller om ni vill ha en soppa med med bitar i, pressa kockorna genem en potatispress. Häll tilbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar och eventuellt lite salt. Vill man få soppan lite matigare kan man tillsätta stekt skinka (vi gjorde det), rökta laxtärningar eller halstrade tigerräkor och droppa i några droppar tryffelolja vid serverng. Men soppan är faktiskt godast som den är!!!

 
Soppan tillsammans med det Grekiska lantbrödet blev en verklig överraskning, faktiskt en riktig hit!! Soppan kan ju också användas som förrätt!! Prova gärna ni kommer inte att ångra er!!! Ha en trevlig lördag, vi höres i morgon söndag!!

"Passa på och njut nu", säger folk ibland. Men så snart man anstränger
sig för att njuta, upphör njutningen!
  /Carl Hammarén

dan

Kommentarer

Postat av: Erika

Publicerad 2012-03-19 00:35:10

Kul att du bloggar! Fortsätt så :D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela