Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Ordning och reda Herr Björklund!

Publicerad 2010-08-30 16:52:52 i

Vår nye "förbudsminister" gapar och skränar om alla förbud han vill införa. Vad är han rädd för? Ta skolan till exempel, där vill han ha mer ordning och reda! Vadå ordning och reda? Ska vi ha privata vakter som sköter den biten eller ska vi ha polismakten i skolan, ja man kan bara undra! Man kan tro att många inom rikspolitiken och då främst Jan Björklund, aldrig har satt sin fot i ett klassrum och upprättat ordningen som lärare under en lektion. Att komma på besök och tala med eleverna en stund i korridoren och sen sitta och fika med personalen, det ger definitivt ingen riktig insyn i dagens skola.



För några år sedan vikarierade en kille, som tidigare varit befäl inom den svenska armén, hos oss på vår skola. På honom lät det som att det här kommer att fixa sig med lite disciplin a´la det militära. Hur gick det då? Det gick inte alls och elevernas respons på militär disciplin chockade honom. Sen gick inte lång tid innan han sökte in på polisskolan i Umeå. Det hör till saken att vid det tillfället, hade vi inte några speciellt livliga elever! Han berättade att han aldrig tidigare hade trott att dagens ungdom var så respektlösa mot vuxna och mot regler i skolan. Han insåg däremot att för att lyckas bra i sitt förhållande med eleverna så måste det nog uppstå en ömsesidigt respekt för varandra. Han hade helt rätt och hade förstått vad det handlar om. Med andra ord, den stenhårda disciplinen som förekommer i det militära fungerar inte inom skolan.

Efter 12 år som lärare har jag lärt mig och förstått att man måste jobba stenhårt på relationen till eleverna i klassen. Jobba på att eleverna får förtroende för och ser läraren som en auktoritet, inte som auktoritär. Lyckas man med detta och dessutom får ett gott föhållande till föräldrarna, utan att genom lag tvinga dem till skolan, så kommer det att fungera hur bra som helst utan Herr Björklunds lagar, förbud och förordningar!!!!

Sen tycker jag att nämnde Herr Björklund har en fullständigt knasig uppfattning om betyg och prov, men det tar vi en annan gång!

Den som kan något gör det. Den som inte kan något undervisar!  / George Bernard Shaw

dan

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela