Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Sveriges minsta!

Publicerad 2010-11-18 11:22:41 i Djur och natur,


Denna lilla söta Kungsfågel är vår minsta fågelart i Sverige! Fotad vid Kastoberget, Myckling Själevad 2008.

Kungsfågel (Regulus regulus) är en liten fågel, tillhörande familjen kungsfåglar. Den är Europas minsta fågel med en längd på 9 centimeter, och en vikt på 5-6 gram.

Kungsfågeln väger endast 5-6 gram. Den har oansenlig grågrön dräkt men pryds av ett brett gult hjässband kantat med svart. Hanen har dessutom orange stänk i det gula. Ungfågeln har inte teckningen på hjässan, men den totala avsaknaden av ljust ögonbrynsstreck, litenheten samt att den har ljus ögonring och ljusa kanter på framförallt vingtäckarna skiljer den från exempelvis lövsångaren. Längden är 9 cm, vingspannet 14-16 cm.

Sången är mycket fin och ljus, vilket gör att många äldre personer har svårt att höra fågeln. En sångstrof kan beskrivas som tre höga toner, som sedan höjs med ett halvt tonsteg allteftersom.

Kungsfågeln förekommer i merparten av tempererade Eurasien. I Sverige häckar den allmänt i skogsmark med gran men förekommer mer sparsamt i de nordligaste delarna och saknas nästan helt i den nordvästra halvan av Lappland. Kungsfågelpopulationen i Sverige är till stor del stannfågel, men många flyttar också till Mellaneuropa under hösten. Den återkommer till Sverige i april. Oavsett om de flyttar eller stannar kvar är det många av dem som dör under vintern.

Kungsfåglarnas taxonomi är omstridd. Tidigare räknades den ibland till familjen mesfåglar men idag delas de istället in antingen som den egna familjen kungsfåglar (Regulidae)(Sibley-Ahlquists taxonomi) eller som underfamilj (Regulinae) till familjen Sångare (Sylviidae)(klassisk taxonomi).

Boet är byggt av mossa och lav. Det brukar fästas på grangrenar cirka tio meter över marken. Kungsfågeln brukar lägga 7-10 ägg. Äggen är gulvita och ganska diffust fläckade i rostrött. Honan ruvar ensam äggen i ca 15 dygn. Båda föräldrarna matar ungarna. Två årliga kullar är inte ovanligt. Födan består främst av insekter och spindlar. (saxat ur svenska Wikipedia)

Det passar inte en sparv att gå på svanedans!
  /Peder Syv

dan

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2010-11-19 22:57:12

dyrkar dej har sett dina bilder är på väg o göra samma sak men är inte tuff ska du veta hoppas det funkar ? verkar hellre äta oxynorn oxykotin ketogan lyrica även morfin meda dagligen.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela