Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Valentins dag!

Publicerad 2012-02-14 18:21:26 i Familjeliv,


Jag ger er ett hjärta jag ger er min dag ....!

På detta sätt vill jag önska alla förälskade och kära runt om i Sverige, en riktigt mysig tisdagskväll! Käka inte för mycket gelehjärtan nu, ni kan få ont i magen å då blir det ju inget pussande ikväll!!! Vet ni egentligen varför vi firar "Alla hjärtans dag" eller Valentines day som dagen också kallas? Om inte så läs följande, saxat ur Wikipedia ...

"Sankt Valentin eller Sankt Valentinus är beteckningen på åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Det är oklart vilken av dem som gett upphov till minnesdagen den 14 februari.

Den kanske mest kända Sankt Valentin är Valentinus, en präst i antikens Rom. Han lär ha halshuggits den 14 februari 269 e.Kr., under kejsar Claudius II förföljelse av kristna. Han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Hans brott var att han skulle ha vigt kristna par. I senare böcker utvidgas historien. Då berättas det bland annat i Jacobus de Voragines bok om hur han har hjälpt sin fångvaktares dotter att få tillbaka synen. Som tack skulle alla i fångvaktarens hushåll ha blivit kristna.

De flesta av de traditioner och legender som förknippas med Sankt Valentin uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Jacobus de Voragine skrev en populär bok (Legenda Aurea) cirka 1260 där detaljer om olika helgon skildras, och där bland andra Sankt Valentins gärningar beskrivs. Kopplingen till romantik och kärlek uppstod troligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Den engelske poeten Geoffrey Chaucer skrev på 1300-talet bl.a ett poem om detta:


For this was sent on Seynt Valentyne's day

Whan every foul cometh ther to choose his mate.

Firandet kring Sankt Valentin har, framför allt inom den anglosaxiska kultursfären, fortsatt in i våra dagar, och på senare år har seden att fira Alla hjärtans dag även fått fäste i Sverige
"

Många som tror sig ha ett gott hjärta, har egentligen
bara svaga nerver!
/Marie von Ebner-Eschenbach

dan 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela