Vattennäbbmus, en lustig liten krabat!

I går då jag var uppe vid Svarttjärn så fick jag syn på denna lilla krabat, se den översta bilden. Tyvärr blev det ganska suddig på själva näbbmusen vilket beror till stor del på att den aldrig håller sig still utan far runt i minst 200 "knyck"! Det är alltså en vattennäbbmus som ni ser på bilderna. Bilderna på den döda v.näbbmusen tog jag 2006 då jag fann den på stigen ner mot vårt bad vid Lomsjön. Kolla in fransarna på tassarna, det använder den för att kunna simma bra och liknande fransar finns på svansens undersida som hjälper till när musen styr i vattnet med hjälp av svansen! Här nedan kan ni läsa om vattennäbbmusen, saxat från Wikipedia:
 

"Djuret är den största näbbmusen som förekommer i Europa. Den har en kroppslängd mellan 70 och 95 millimeter och därtill kommer en 47 till 77 millimeter lång svans. Vikten ligger vanligen mellan 15 och 20 gram, sällan 25 gram. Pälsens färg är på ovansidan svart och på undersidan variabel. Där kan den vara vitaktig eller svartbrun med rödbrun skugga. Med sin täta päls är arten väl anpassad till livet i vatten. Dessutom har den borst vid svansens undersida och vid sina bakre extremiteter som används för att styra i vattnet. Vid ögonen finns ofta en grå fläck och öronen är gömda i pälsen."

 

"Vattennäbbmusen är ett av de få giftiga däggdjuren i Europa. Giftkörtlarna sitter under tungan och med giftet kan den fälla bytesdjur till husmusens storlek."

 

Om vi alla bekände våra synder för varandra skulle vi alla skratta åt varandra för vår brist på originalitet! /Kahil Gibran ( 1883-1931)

 

dan

 

Kommentera bloggen här!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0