Umeå!

Lördag 28 februari 2009

Det är alltid lika trevligt att vara i Umeå och hälsa på! Ligger hela morgonen framför TV;n på våra dynor och slappar, fikar och pratar. Ikväll ska vi käka allesammans hemma hos Kristoffer och Maria. Innan det är dax så blir det en liten promenad för mig och Gibson. Ingela och Ida ska göra sig en sväng ner till City och Samuel ska åka till "Fortet" och roa sig med "Fångarna på fortet".

Nä nu väntar lite fika och sen blir det en promenad. Ha det gott!!

Här kommer några bra citat eller ordspråk för lärare att tänka på och kanske om så behövs ta till sig!!!

Alla lärare kan förklara vad de förväntar sig av oss. Men en bra lärare väcker
våra förväntningar på oss själva.
       Källa: okänd.

Hypoteser är vaggvisor som läraren vyssjar sina elever till sömns med.      Källa: Goethe

Uppriktigt sagt så är lärare den enda yrkesgrupp som undervisar våra barn!      Källa: Dan Quayle

Det finns en plats på jorden, där solen aldrig ler. Den platsen heter skola, dit vill jag aldrig mer.   Källa: Okänd elev (Jag hoppas verkligen att våra elever på Ängetskolan inte känner likadant!)

Hjärnan är ett underbart organ. Den startar direkt när jag vaknar på morgonen och stannar inte förrän jag kommer till skolan.   Källa: Okänd  (Det här stämmer nog ganska bra! Vi måste bli bättre på att väcka våra elever intresse)

Jag tycker om att lära mig men inte alltid att bli undervisad.     Källa: Winston Churchill


Ha en bra dag och glöm inte att din GUD förmodligen går med dig. Det gäller bara att se tecknen!! 

dan


Leder kiss ström?

Fredag 27 februari 2009

Idag hittade jag en bild jag tagit på kor, i min fotosamling på datorn. Då drog jag mig till minnes en liten episod som tilldrog sig för länge sen. Det var på den tiden då allt var spännande och inga måsten tyngde, det var i min barndom.

Denna lilla berättelse utspelade sig en sommardag när jag var 12 år och gick i femman. Jag gick i skolan i Själevad, ett litet samhälle strax utanför Örnsköldsvik. Jag och min kompis Stefan, som är ett år yngre, var ute på den dagliga upptäcktsfärden i Guds sköna natur. Den dagen kom vi att hamna vid en kohage med några fina svartvita kor idisslande gräs i den behagliga sommarsolens grönska. Det var då som jag kom på att vi måste testa om kiss leder ström. Det blev en obehaglig överaskning, i vart fall för Stefan! 


Vad bilder kan få en att minnas!

Som sagt så var jag och Stefan ute och kollade in djur i den varma sommarsolen. Det var framförallt insekter vi skulle kolla på denna dag. I vart fall så hamnade vi vid en kohage. Denna kohage hade ett stängsel runt omkring och detta stängsel var strömförande. Det var då jag drog mig till minnes något jag lärt mig i skolan på OÄ timmarna. OÄ (orinteringsämnen) var på den tiden det ämne spände från natur över till historia och samhällskunskap. Idag är ämnena i skolan uppdelade i SO, samhällsorienterande ämnen, och NO, naturorienterade ämnen. Nåväl! När vi stod där så kom jag ihåg vad min lärare, Ulla Lundberg, lärt mig, att saltvatten leder ström eller var det tvärtom? Som vi alla vet innehåller kiss salter och detta fick mig att komma på idén att testa min lärdom. Nu skulle jag få svar på frågan som jag inte hade något entydigt  svar på, leder kiss stöm eller är det tvärtom. Sagt och gjort så övertalade jag Stefan att vara med i mitt lilla expriment för att få klarhet.


Jag tycks minnas än idag att korna i hagen log åt vårt lilla expriment. Kanske de log åt min feghet?

Vi drog ner våra byxor och vände oss mot elstängslet. På tre skulle vi samtidigt kissa på eltråden. När vi unisont kom till tre så sviktade mitt mod, med det gjorde inte Stefans. Han kissade med den påföljden att han stöp som en oxe. Han helt enklet föll raklång baklänges som en fura medan kisstrålen likt en glänsande stråle påminde om en liggande Manneken Pies. Ni vet den lilla pojken som står fontän i Bryssel. När Stefan låg där till synes livlöst kissande mot skyn, vad gjorde jag då? Jo jag sprang, jag sprang utav bara den och jag stannade först när jag kommit på ett betryggande avstånd från den kissande livlösa kroppen. När jag vände mig om såg jag att Stefan började röra på sig och så småningom satte sig upp. Jag ropade och frågade hur det gick och när han kvicknat till så pass att han förstod vad som hänt uppgav han ett hjärtskärande skrik som övergick i ett rasande vrål, blandat med gråt. I ett huj kom han upp på benen och satte fart mot, ja just det, mig! Jag vände på klacken och sprang allt vad jag orkade och hann nätt och jämt hem för att i trygghet låsa in mig på mitt rum.

Slutar min berättelse här? Nä inte riktigt. Senare på kvällen så blev det rätts- och skiparting! Både Stefan och hans mamma kom på besök hem till oss och jag fick stå till svars varför jag lurat den unga Stefan att göra som han gjorde. Jag som var ett år äldre skulle väl veta bättre, tyckte Stefans mamma. Jag minns inte vad jag sa men bannor fick jag och be om förlåtelse fick jag också göra. Några dagar senare ringde jag Stefan och frågade om vi skulle göra något tillsammans och det skulle vi, allt var som glömt. Ilska gick fort över när man var ung och det var ju tur för mig denna gång.

Mycket roligt kan man minnas från sin ungdom. Framförallt så kommer minnena fram när ser saker som man känner igen eller ibland bara av att man känner vissa dofter. Sen är det ju så att vissa saker kommer för alltid att etsa sig fast i minnet och denna lilla historia hör sannerligen till en av dem, framförallt för Stefan!


Jag och Stefan letar småkryp. Jag är den främre av oss.

Nu är det fredag och jag och Ingela ska upp till Umeå och besöka våra "barn"! Solen skiner och jag känner på mig att det blir en strålande helg. Sköt om er alla och se till att njuta av helgen. Låt inte bara solen lysa på ert yttre utan släpp in några strålar i ert inre också, det lättar liksom upp lite och får hela dig att skina upp och må bra!!!

dan 

Kolla in andra bloggar från Örnsköldsvik:  HÄR!

Vad har du i byxan Bush?

Torsdag 26 februari 2009

På internet kan man ju hitta vad som helst. Jag hittade denna bild som jag tycker är ganska kul. Kolla!


Man kan ju undra vad som försigår här? Har den fastnat kanske?


Bush har väl inte direkt rosat den politiska marknaden och framförallt inte framstått som speciellt intelligent. Kolla här så förstår ni nog vad jag menar! 

http://www.youtube.com/watch?v=eKgPY1adc0A

Ikväll så kan MODO vinna och därmed slippa kval eller förlora och fortfarande riskera kval. Hoppas grabbarna siktar på det senare! Kom igen nu grabbar!dan


Skäggagam

Onsdag 25 februari 2009

Jag har ju "pippi" på att fota de djur jag har här hemma, eller haft. Den här gången visar jag några bilder på en ödleart som heter Skäggagam.


Skäggagamen
(Pogona vitticeps) är en ödla som härstammar från Australien.  Den blir runt 50 cm från svans till nos, honorna blir lite mindre än hanarna. Skäggagamen kan bli upp till 15 år gammal, men den normala livslängden är 7-10 år. Födan består av insekter, små däggdjur, ägg, bär och örter. Den är lugn i beteendet, och blir ofta väldigt tam i fångenskap.


Så här elek och hotfull blev min hane när jag visade en orm för den.


Här en bild på samma hane som försöker att imponera på sin hona han ligger på.


När man redigerar en bild i ett bildredigeringsprogram så finns det många effekter men kan leka med. Här har jag använt mig av programmet Paint shop pro (PsP) för att göra denna häftiga illustration.


Man kan göra mycket roligt med en dator. Med hjälp av programmet Paint som följer med i Microsoft Windows, har jag gjort en tomteluva och klippt in. Sen har jag skrivit in en lämplig text, här för att användas som julkort till ett "kräldjursfreak".


Till sist ett litet citat jag tycker stämmer så ofta, framförallt inom skolans värld.

Människor kan indelas i två grupper, en som går före och uträttar något
och en som går efter och kritiserar. (Seneca)

Vilken av de två tillhör du??

dan


Kulturarv 2!

Tisdagen 24 februari 2009

Min dotter undrar i kommentaren, vad en mjölkbrygga är och vad den användes till. För de unga så är det ju inte så lätt att veta historien bakom vissa nu utdöda företeelser.

Jag minns att jag som barn fick uppleva mjölkbryggornas tid några år. Vad är då en mjölkbrygga? Jo så här är det! För sådär 45 år sedan så fanns det fortfarande små enskilda bondgårdar kvar där man producerade mjölk. Jag förväntar mig dock att ni alla vet att mjölk kommer från kor och att dessa kor fanns hos bönder i deras ladugårdar med omgivning. Kor mjölkas varje dag för att inte dera juver (kobröstet) skulle bli för sprängfullt. Denna mjölk samlades upp i 25-liters mjölkkrukor med lock. Dessa ställdes på morgonen efter mjölkningen på mjölkbryggan. Sedan hämtades krukorna av mjölkbilen som var utsänd från mejeriet i Gullänget. Mejeri fanns det då på strategiska platser runt om i landet. För oss i Örnsköldsvil så var det i Gullänget. När mjölkbilen gjort sin rundtur, det fanns alltså en hel del bryggor att åka till, så åkte den tillbaka till mejeriet för förädling av mjölken och sen transport till affärerna. Nu finns det knappt några bönder kvar som har bara några enstaka kor. Däremot så kan man finna endast ett fåtal så kallade "Mjölkbönder" som har flera hundra djur och hos dessa hämtas mjölken av speciella tankbilar för mjölk.

I dag så finns det alltså inga mjölkbryggor kvar och de få, om det nu finns fler än den i Tännäs, minner om en för länge sen nerlagd småskalig verksamhet. Tilläggas kan att mejeriet i Gullänget är också nedlagt med bland annat sin unika tillverkning av Grevéost. Denna ostsort är alltså en produkt som har Mejeriet i Gullänget som sin födelseplats


Detta är också ett kulturarv. Väggmålningar i Ulvö gamla kapell. Historien bakom dessa känner jag dessvärre inte till.

dan

Kulturarv!

Tisdag 24 februari 2009

Snacka om gamla goda tider! Eller var de så goda? I vart fall så är det ett Kulturminne att vårda för framtiden.


Tännäs (Härjedalen) sommaren 2006.

dan

Koncentrationsläger!

Måndag 23 februari 2009


Jag och min son Kristoffer var i Norge sommaren 2006. Det var framförallt området kring Trondheim vi ville beöka. På väg dit besökte vi ett monument i Duved, rest över de Karoliner som stupade under den långa återmarschen över fjället från Fredrikshalds fästning 1718 - 1719. När vi var där vi monumentet så stötte vi på en busslast pensionärer på rundresa i Jämtland. Vi pratade lite med deras reseledare, en trevlig prick för övrigt, som då fick veta att vi var historieintresserade och skulle besöka diverse historiska platser på vår resa. Han föreslog då att vi skulle besöka ett f.d. koncentationsläger, Falstadslägret strax norr om Trondheim, det näst största faktiskt. Inte visste vi att sådana fanns i Norge! Det är klart att vi måste dit.


Falstad var ett tyskt koncentrationsläger i Levangers  kommun i Norge under den tyska ockupationen av Norge 1940-1945. Ursprungligen var Falstadlägret en statlig internatskola. I augusti 1941 övertog SS området och öppnade SS-Strafgefangenenlager Falstad. Lägret administrerades av Gestapo och användes huvudsakligen som ett genomgångsläger för politiska fångar från 13 olika länder. De flesta av sammanlagt cirka 5 000 fångar tillbringade en kortare tid i Falstad i väntan på vidaretransport till Tyskland eller till andra platser i Tyskockuperade områden. Cirka 1500 judiska fångar fanns också i Falstad innan de sändes vidare till så kallad "specialbehandling" i läger i Polen. Minst åtta av dem mördades i Falstad. Kända krigsförbrytare som arbetade vid lägret var SS-Hauptscharführer Gogol och Hans Lambrecht, en tysk vakt som av norrmännen kallades "Gråbein".


Åren 1943-1945 avrättades minst 43 norrmän, 101 ryssar och 62 serber i skogen intill lägret. Letandet efter begravda offer i skogen är ännu inte avslutat, kvarlevorna efter fler än 200 mördade människor har hittills påträffats. Fångarna i Falstad befriades i maj 1945 och lägret omvandlades till arbetsläger för landsförrädare och senare åter som skola. Numera är lägret ett museum.


När jag stod där i skogen och såg alla dessa gravar så kändes det både overkligt och nästintill outhärdligt. Jag som har så lätt för att fantisera kring saker och ting kunde höra hundskallen och skotten eka i skogen. Jag hörde hur lastbilarna närmade sig. Baklemmarna på lastbilarna öppnades med en smäll och de upphetsade ropen från SS-vakterna överröstade allt annat. Jag såg bakbundna rädda människor föras springande ut i skogen för att gräva sina egna gravar. Därefter hördes skotten och allt blev tyst. Andra ej dödsdömda fångar fick gräva igen groparna för att de skulle falla i glömska. Men som tur är så har man funnit merparten av dem och dessa gravar påminner oss nu om att vi aldrig får glömma.
En bild från den tid då SS styrde och ställde. Ser ut som den vedertagna bilden av ett koncentrationsläger med baracker och taggtråd runt om.


Man kan undra var dessa herrar håller till nu? Himlen eller i Helvetet. Förmodligen det senare.


Om man tittar på den gamla bilden av lägret så ser man den här portalen i mitten på den stora byggnaden i centrum. Det var oerhört kusligt att gå omkring i området och veta vad som skett här.


Monument rest över de ca 5000 fångar som satt på Falstad.


 
Vid vart och ett av dessa små monument (minnesstenar) har man grävt fram kvarlevorna av en avrättad fånge. Sammanlagt har man hittat 200 gravar och alla dessa är utmärkta med en minnessten. förmodligen så kommer man att hitta fler vid de fortsatta utgrävningarna.

Ikväll är det upp till bevis för MODO! Vinner man inte de återstående tre matcherna så har man kanske inget att göra i Elitserien. Kom igen nu grabbar! Vi vill och tror att ni tillhör Sveriges hockeyelit!!

dan


Ögonblick!

Söndag 22 februari 2009

Ibland har man turen att fånga ögonblicksbilder. Just i ett skeede, just då det händer. Detta är vanligt när det gäller sportbilder eller när man fotar barn som leker. För det mesta så handlar det om rena turen att man lyckas fånga ögonblick. En fördel då man ska fota denna typ av bilder är att kameran är utrustad med sekvensbildtagning, dvs när man kan ta flera bilder per sekund. Jag har inte fått chansen att fånga så många ögonblicksbilder men några har det blivit. De jag visar är fåglar i olika situationer som vid flykt eller bara att man lyckas "frysa" någon snabb liten fågel, samt några andra små djur. Titta på bilderna så förstår ni nog vad jag menar.


Ett Gräsandspar just på väg att flyga iväg.


Gräsandshanen från förra bilden i flykten.


En fiskmås på lätta vingar.


Liljebaggar som precis ska till och para sig.


Här fångade jag en Tjursnok (ej giftig) på bild ljust när den hugger mot kameran.


Nu är det inte mycket som talar för att MODO ska gå till slutspel. Hoppas bara att de slipper bli indragna i kvalspel! Vi vet ju av erfarenhet att det gå hur som helst i ett nervöst kval. För inte vill vi väl se MODO matcha Sundsvall nästa år. NÄÄÄ hemska tanke!!!

dan

Lördag!

Lördag 21 februari 2009

Hemkommen från promenad och gott fika hos Krister och Marie Eleholm, trevligt! Nu är det dags för middag och sen blir det att slappa. Få se vad lördagskvällen kommer att bjuda på!Vy från köket i fyrvaktarstugan på Högbonden, sommaren 2006.


Lördagsmys framför brasan eller TV;n. Kanske sitta i fåtöljen med en bra bok. Vad det än blir för er, så glöm ej att livet är vad man själv gör det till!

dan  

Spår!

Fredag 20 februari 2009

Denna årstid är fantastisk när gäller en sak, nämligen SPÅR! Gå ut i skogen och kolla får ni se. Är det inte Skogsmöss som sprungit omkring i snön så kan det vara nån Räv, Hare eller rent av ett Lo som har haft vägarna förbi. Det finns även en massa skidspår och i värsta fall ett eller flera skoterspår. Vintern är spårens tid i skogen. Ja inte bara i skogen utan överallt där det finns snö, helst nysnö.

Nästa gång ni är i skogen, ta då och kolla lite spår. Ni kommer att bli förvånade över hur mycket spår det finns och hur mycket de har att berätta. Spåren i sig berättar oftast en helt egen liten spännande historia!Här har några Skator hoppat omkring i en lustiger dans.


Som sagt, även vi människor berättar något med våra spår.


Inte bara vintertid "pratar" spåren, här har en skrattmås promenerat på stranden i kvällssolen.


Nu är det fredag igen! Kom då ihåg att bry dig lite extra om de som står dig närmast, det uppskattas säkert!
 
dan

Vad tänker du på lilla skata?

Torsdag 19 februari 2009

Var ut och gick en liten sväng med Gibson idag. Trots att ryggen krånglar så måste jag ut och röra på mig, blir ännu tokigare annars. När jag gick där och haltade så fick jag se en skata sitta och titta. Den satt i en trädtopp i eftermiddagssolen och funderade i godan ro. Det som slog mig då var, vad funderar egentligen en skata på? Har den ungefär samma tankar som vi människor? Forskare och andra införstådda påstår ju att djur bara handlar på instinkt och inte tänker. Men vet vi med säkerhet att det är så? Kan vi bara avfärda alla djur som ej tänkande individer? Låt oss leka med tanken att en skata tänker, vad tänker han då på?

Vad det är skönt att sitta här i trädtoppen och titta på alla dumma människor! Vad lös i magen jag är idag, kan det vara den där Lasagnen Jonssons la ut vid fågelbordet igår? Eller har jag fått en släng av vinternäbbsjukan? Inga rovfåglar idag, va skönt! Men alla dessa förbannade katter som springer här hur som helst. Kanske jag ska reta någon av dem idag, jag ska prata med polarna sen. Snart är det vår! Undrar om jag får tag på någon toppskata att hm hm med i år? Inte för att jag gillar att bygga bo och föda upp ungar, inte det inte. Nej det är bara en sak som gäller, PANG PÅ!!! Raka rör så att säga!!! Kraxis brutta från ifjol var inte dum inte. Ska kolla in läget där framöver. Hon skulle behöva en riktig SKATA hon! Va ska hon med den fjollan till? Denna vår är det  jag som ska visa var skåpet ska stå, come on baby, som det sägs bland fjollorna eller människorna som de heter. Oj vad skönt det är att bajsa förresten, skulle haft något att läsa bara.

Finns det några dummare i världen än människor förresten? Nääää tror inte det! Skotta snö hela vintern och klippa gräs hela sommaren. Ska det vara något det? En i området klipper gräset nästan varje dag!! Vilken energi! Sen när det ska vara party, då kan de inte bara träffas som vi Skator och snacka lite, nej då, då ska det grillas och drickas något för att bli glada och avslappnade. Men inte blir dom det inte, nä hä ä då bara patetiska. Snacka om puckon! Nämen nu kommer det där puckot Jonsson, han med matbordet, och hans hund. Det är väl bäst att dra innan man blir fotograferad eller skälld på. Ha det så kanske vi hörs någon gång. KRAX KRAX!! 

Ja men vad tror ni? Kan det vara så? När jag tittar på vår hund Gibson och vet att han ser och hör ett och annat här hemma, som i vilket hem som helst, så hoppas jag att forskarna har rätt. För vad i hela friden skulle "Gibbe" tänka om mig annars??!!Vad tänker du lilla Skata?

Ikväll gäller det verkligen att MODO vinner borta mot Rögle!! Ingen vinst inget slutspel, så enkelt är det nog bara!

dan

Igelkott!

Ondsdag 18 februari 2009

Sommaren 2008 var jag och min fru i Umeå för att hjälpa vår son att flytta till en annan lägenhet. En av kvällarna satt vi ute på terassen och mådde bra. Så där bra man kan göra en varm sommarkväll i början av Juli! Plötsligt kommer där gående en Igelkott/Igelkotte. Det var första gången på 16 år som jag fick se en levande Igelkotte igen. Den förra såg jag förvisso utanför Dusseldorf i Tyskland. Jag kan faktiskt inte komma ihåg när jag såg en här uppe i Norrland, förutom alla ihjälkörda jag sett efter vägarna. Men glad blev jag!! Nu hör det till saken att de ser ofta Igelkottar på olika ställen i Umeåtrakten. Det skulle vara kul att börja se dem i Kroksta också. Hoppas den är på väg tillbaka efter många år av tillbakagång på grund av biltrafiken, men framförallt på grund av alla miljögifter på 60 och 70-talet. Kolla in den lilla gynnaren!


Igelkott (Erinaceus europaeus)


Slutligen så ska ni få ett tänkvärt ordspråk från en okänd.  Du kan ge utan att älska, men du kan inte älska utan att ge.

dan

Min första kyss!

Det kan vara skoj att titta på film emellanåt, men ligga timme efter timme är inte skoj. Så emellanåt så ligger jag i sängen och läser eller ligger bara och tittar i taket och funderar.  När jag ligger och funderar så återkommer roliga episoder ur mitt liv, i mina tankar. Visst finns det mindre roliga händelser att komma ihåg, men de roliga är ju så mycket "sötare" att suga på, om ni förstår vad jag menar. Händelsen som dök upp i mina tankar denna morgon, hände när jag var 12 år. Det var den där magiska kvällen då jag fick vara med om min första kyss. 
 
Jag gick i femman och vi hade fixat en klassfest i Själevadsgården. Jag gick på "Kyrkrotens skola" i Själevad, som det hette på den tiden. Det var popcorn, dricka, godis och musik och då framförallt med Creedens Clearwater Revival. Vi dansade. Oj vad vi dansade, både tryckare och någon form av primitiv discodans, var på dagens meny. Mitt i låten "Kärleken kommer genom fönstret" med Janne Önnerud, befann jag mig i en soffa tillsammans med Cathrine, vi va ihop.

Av någon outgrundlig anledning skulle vi pussas. Hjärtat dunkade, jag svettades och känslan av flykt hopade sig i min bröstkorg. Helt plötsligt blev det bara! Min mun mot hennes, smack etc, ja ni vet. Det svartnade mer eller mindre för mina ögon. Det var så himla bra! Vi kysstes i en smäktande "Långtradare"! Långtradare, jamen i dessa sammanhang betyder det faktiskt en lång kyss! Visste ni inte det? Det var så himla trevligt det som hände, känslan finns kvar. Men jag har också en annan liten "krypande" känsla kvar. När en "långtradare" börjar närma sig 15 minuter så spritter det i en 12-åring. När det sen tog 23 minuter, ja då va ja less! Man lär sig ju alltid ett och annat i livets hårda skola, så sedan den dagen har mina "långtradare" blivit mer normala och liknar mer en "Volvo-duett"!!


Visst kan man bli less av det som är "gött". Det får inte bli för mycket av det goda för då svalnar längtandet inom oss. Livet är nog planerat så att lagom är bäst, det är ju så himla svenskt.


Säga vad man vill, men minnen är ibland söta att suga på. Men kom ihåg att det finns andra droppar också, en del sura och en del beska. Personligen tror att en blandning av dom alla är det bästa."En hund eller kattkyss är ju inte direkt en "långtradare" snarare något blött"!


Vi är verkliga vänner vi!!! Syns inte det?

Ljudet av en kyss hörs inte lika högt som skottet från en kanon, men
ekot varar mycket längre!
  /Oliver Wendell Holmes


dan

I min säng!

Måndag 16 februari 2009

Där har jag legat hela dagen!!!!!Men det sägs ju att efter regn så kommer det alltid sol. Det får jag verkligen hoppas!!!

dan

En hyllning till kvinnan!

Söndag 15 februari 2009

Det är kvinnan som gör det! Vad vore livet utan dessa fantastiska kvinnor? Torftigt och väldigt enahanda, vill jag påstå. Dessutom så skulle inte Sverige få någon guldmedalj i skidskytte-VM denna dag! Därför viger jag en del av dagens blogg för Helena Jonsson. Ett stort GRATTIS Helena!!!


Al Pacino har spelat med i en bra film som heter "En kvinnas doft". Nu vet jag vad ni kvinnor doftar! Jo, GULD!!!


Nu till något helt annat. Snart är det dax för dessa fantastiska Huggormar  att komma fram här uppe i Norrland. Jag respekterar att det finns de som ogillar ormar och då framförallt giftormar. Men för er ormdiggare så är det bara att ge sig ut i vårsolen och leta orm. För oss häruppe så dröjer det nog några veckor till. Ni som inte gillar att se ormar på bild, bör sluta här och inte scrolla ner mer. Men för er ormfantaster vill jag bjuda på några Huggormsbilder från tidigare vårar.


En underbar syn för en ormfantast. Tre ormar i samma blickfång, 2 vuxna och en unge!! Ser ni den lilla?


Då jag är på huggormsspaning så är jag utrustad med kamera, fika, "ormtång" samt liten plastbox. Lägg märke till de två "huggisarna" som ligger i plastboxen. De släpptes givetvis efter att de blivit fotade.


En liten fjolårsunge. Men jag rekommenderar er att inte ta upp en huggorm i handen som jag gör här. För det första så är jag van att handskas med huggormar. Men för det andra så kan en orm bita oavsett om den ser snäll eller lugn ut, trots vana. Så det jag gör här är inte bara dumt utan korkat!


I morgon måndag så börjar en ny fantastisk vecka med nya möjligheter, det gäller bara att se dem!!!

dan

Ved!

Lördag 14 februari 2009

Strålande solig dag! Men trots det så hade vi slut på ved till vår braskamin! Så de blev vedhämtning idag. Ja men hörrö du du, säger ni nog nu!! Har inte du problem med ryggen Dan? Jovisst, svarar jag då. Men jag har en frisk och arbetsvillig fru som fixar det, ser ni, svarar jag. Jag körde släpvagnen jag, och sen tittade jag på medan Ingela slet.

Vad det här något att skriva om kanske ni tycker! Men det är bara så att idag har jag inte ork att "dikta" ihop någon skröna eller berätta någon för länge sen upplevd händelse. Men det kommer det också, var så säkra på det!


Hon jobbar och sliter frun min! Lägg märke till mitt felstavade namn på bilden. Ska givetvis vara Jonsson!


Gibson blev less på att sitta och titta på när matte jobbade och slet. Det blev inte jag! (Felstavat namn igen)

Sköt om er och som jag brukar säga, låt er gud gå med er!!

dan

Mina ormar

Fredag 13 februari 2009

Idag tänker jag presentera mina ormar för er. Jag har ända sen sjuårsåldern varit intresserad av ormar och ödlor. En del brukar fundera vilken gen jag har fel på eftersom jag har ormar här hemma i huset. Men med ett stort intresse och med en tillåtande fru så har jag kunnat idka mitt intresse fullt ut. Håll till godo! Peka på och "klicka" på bilderna, så blir de större.


             

           Längst uppe från höger ser ni min stora 2 m långa boahona. Vid tillfället då bilden tog så skulle hon till att ömsa. Det ser man på att ögat ser lite "mjölkigt" ut. Därefter följer hanen på ca 1,70 m. Tredje bilden högst uppe från vänster visar mina Gröna Trädpyton, två honor och en hane. Hanen och en av honorna parar sig på denna bild. Därefter följer i tur och ordning de tre Gröna trädpytonungar jag lyckades kläcka fram i augusti 2008. Lägg märke till att ungarna är gula och förblir så upp till ett år, innan de åckså blir gröna. De sista två bilderna visar på mina Majsormar. Hanen är för övrigt en albinovariant. Honan, den rödare, är för övrigt en av hanens ungar. Vill ni veta lite fakta kring dessa djur så kan ni ju alltid leta på internet!

MODO vann igår och "Foppa" gjorde ett mål! Den här säsongen kommer att bli KUNG för oss MODO-tokiga!!!

Ha en trevlig fredagskväll och titta gärna på Let´s Dance, om ni nu inte har något annat roligare för er! Men det måste ju finnas många alternativ som är mycket roligare det!

dan
 

Sol och snö!

Torsdag 12 februari 2009

Visst är det väl fantastiskt att få gå ut i strålande solsken och bara få sitta och ta emot den givmilda solen. Att dessutom ta med sig en liten matsäck höjer välbefinnandet en aning. Man böhöver inte gå så långt kanske rent av bara ut på tomten, solen finns där ändå. Så här mysigt hade jag och min fru samt Gibson det i tisdags!


Ingela och Gibson fikar!


Skönt att sitta i husses knä när det är så kallt.


Kan inte jag få en bulle också???


Visst är väl naturen vacker i snöskrud!


Samma motiv som ovan men med kameran liggande.

Nu är det bestämt att "Foppa" ska spela ikväll då MODO möter Skellefteå hemma i Swedbank arena. Hoppas foten håller för då blir han en kanonförstärkning! The heart of hockey!!!

dan

Fotomodell med orm!

Onsdag 11 februari 2009

Jag måste börja och tacka alla de som upptäckte den fadäs jag gjorde igår. Jag råkade skriva att jag och Gibson var på promenad i Nordanås 1997. Det skall naturligtvis vara 2007!! Tack alla som upplyst mig. Fick bortåt flera miljoner kommentarer innan jag hann ändra. Fick stänga kommentarerna efter två inkommna för att inte gå under. Dessutom har bortåt 10 000 personer mailat mig och ringt angående samma fel. Ni ska ha tack allihopa. Nu var det så att när jag fick min första kommentar tänkte jag skriva tillbaka berätta att jag gjort felet med flit för att se om någon reagerade. Men då jag vet att ingen enda levande person skulle tro på en sådan historia, så får jag väl hålla mig till sanningen. Det beror på Alzheimers sjukdom! Även antalet kommentarer, mail och telefonsamtal som jag angett här ovan, kan bero på den dära sjukdomen. Eller?? Man kan aldrig så noga veta!!

I fredagskväll så ringde det en tjej som går sista året på mediaprogrammet. Hon hade hört att jag har ormar och undrade om hon fick komma och fota en tjej som höll i en av mina ormar. Hon hade det som skoluppgift, att komponera fyra bilder på olika teman och ett av dem skulle vara på en modell med orm. Javisst sa jag och i måndags var de här vid 18-tiden. Hon som fotade heter Pernilla och ska försöka att utbilda sig till just fortograf. Hennes kompis, modellen alltså, heter Lisa och går tredje året på estetprogram med inriktning dans. Vad Lisa vill bli när hon blir "stor" framgick aldrig. Det hör till saken att Pernilla var rabiat rädd för ormar. Även Lisa var lite betänksam att hålla i min boahona som är bortåt  2m. Men efter att de hade riggat alla grejer och fått bekanta sig med Alice så gick det riktigt bra!

Vaför en orm kan heta Alice beror enbart på att jag köpte och fick hem henne den 18 juli ifjol, samma dag som Alice Cooper uppträdde på Swedbank-Arena! Som sagt, fotandet gick bra och efter en timme och ca 520 bilder i olika poser och med några andra ormar på försök, så kände Pernilla sig nöjd. Här nedan kan ni se mina bilder på hur det såg ut när de arbetade. Dessutom har Pernilla tillsänt mig det slutliga resultatet.

 
Pernilla med kamera.


Full action! Tagning!


Så här blev slutresultatet! Kanonbra tycker jag, eller hur? Lägg namnet Pernilla Larsson på minnet. Skulle inte bli förvånad ifall hon kommer att gå långt. This is GIRLPOWER!!! Kolla gärna hennes hemsida! Adressen står på fotot som ni ser.


Ska till tandläkaren 15.45 och laga en tand som gått sönder! Det värsta är att jag fick laga en sönderbiten plomp förra veckan också. Det är bara elände att bli över 50 år! Allt i och på kroppen börjar krångla och falla sönder, som på en gammbil!

dan

Gibson och kråkan

Tisdag 10 februari 2009


En dag på senhösten 2007, närmare bestämt den 10 oktober, var jag och Gibson ute på promenad. Det var under den första tiden som jag var sjukskriven, då 100%. När vi gick där i skogen i Nordanås så låg det en död kråka mitt på stigen. Hur den hamnat där vet jag inte, det är det nog bara kråkan själv som vet. Hur gick då mötet för Gibson? Jo riktigt bra! Han var lite fundersam och försiktig i början men ganska snart ville han busa med den döda kråkan. Men jag ville inte väcka hans jaktinstinkter till liv och sen vet man ju inte vad den kråkan råkat ut för, gifter eller? Så något bus fick det inte bli!

Sen Gibson visat mig och framförallt sig själv att han tordes konfrontera den döde så gick vi därifrån. Innan vi gick så slängde jag kråkan en bit från stigen att bli föda åt asätande djur och insekter. Här är bilderna på Gibsons möte med den döda kråkan!!Vad kan det här vara?


Det här verkar inte så farligt husse, eller hur?


Kanske ska jag kolla från den här sidan?Den luktar ju rentav gott !!!


Husse! Ska vi inte ta med den hem så att jag och min kattpolare Athos får leka med den?
 
Dan och Gibson

Talgoxe

Måndag 9 februari 2009 

Det är många Talgoxar vid mitt fågelmatbord dessa kalla dagar. Många andra arter dessutom. Men snart så börjar dessa små fjäderprydda djur att sjunga sin bröllopssång för att locka till sig en blivande "fru". För mig är fåglarnas vårsång som en gigantisk hyllning till våren! Stanna upp ett tag, när det är dax, och lyssna en stund. Ni kommer då att höra och inse hur fantastisk vår natur kan vara i sina bästa stunder!

Efter lock och pock så kommer bygge av bo och ungar. Har man satt upp lite holkar så kan man följa dessa små krabater i sin iver att föda upp sina ungar. Så här kan det se ut:


Efter mat kommer toabehov. Här en talgoxhanne som städar upp efter sina ungar.

När det är så kallt som -12 grader eller kallare så har fåglarna stort behov av mat. Energi behöver de för att hålla värmen. Så sätt gärna ut en fågelautomat eller ett fågelbord och mata. Sen kan ni sitta där i fönstret och se på dessa trevliga djur. Mycken nöje!

dan

Pärlödla!

Söndag 8 februari 2009

I dag är ryggen riktig "grisigt" elak! Jag kan inte förstå vad jag har gjort för ont i mitt liv som måste ha det så här? Men nog med självömkan nu.

Alla som känner mig vet att jag mer eller mindre älskar kräldjur! Jag har haft det intresset sedan jag som sjuåring fick se min första Huggorm. Det var det vackraste jag sett men samtidigt väldigt respektingivande. Sedan tog det ett antal år innan mitt tjat och gnat gjorde det möjligt att få köpa mitt första kräldjur. Min far var ingen anhängare av dessa djur, förstår ni. Jag var 13 år då. Det var en liten Murödla på ca 12-16 cm inklusive svans, otroligt vacker. Nästa kräldjur var en Pärlödlehanne med en imponerande längd av 40 cm med svans! Det är Europas största ödla och förmodligen den vackraste. För några år sedan fick jag åter möjligheten att äga en Pärlödla. Då en hona på omkring 25 cm, med svans. Tyvärr så blev hon sjuk efter ett halvår men jag hann fota henne och tänker nu visa hur hon såg ut. Håll till godo!


Här har hon precis dödat en musunge till kvällsvard


Smaskigt värre!


Det gäller att hålla sig ren om munnen, fastän jag bara är en ödla.

dan

Kors i taket!

Lördag 7 februari 2009

Sitter och tittar på några bilder på spindlar, jag fotat under årens lopp. Ingela är ute och skottar medan jag sitter vid datorn. Det känns inte bra men vad gör man när man inte klarar av det? Det är bara att gilla läget trots att jag inte kan acceptera det. Men det blir nog bättre!

Visar ett litet potpurri av spindelbilder så här i den snöiga februaridagen.


Spindelnät i motsol. Vilken spinelart vet jag inte men förmodligen inte en Korsspindel.


Korsspindel beredd på bytesfångst i sitt nät.


Närbild på en Korsspindel. Snacka om näshår förresten!


Läcker motsolsbild av ett korsspindelnät.

Ha en fröjdefull lördagseftermiddag och kväll!!!

dan

Du har fel min dotter!!!

Fredag 6 februari 2009

Du har fel min kära dotter! Jag har inte alls jättemånga utropstecken i mitt senaste inlägg på bloggen, 36 stycken. Inte nu i alla fall.


Nu var jag tvungen att skriva om mina utropstecken mitt i min tandborstning också!!!!!!!!! (Nu vart det många !)

God natt allihopa!

dan

Gubbvälde på SVT och matbestick!

Fredag 6 februari 2009

Jag blev riktigt jä...la sur igår! Skulle se Antikrundan på SVT1 men vad hände? Jo det var Hockey, Sweden Hockey games och match mellan "Tre kronor" och Ryssland. Snacka om patriarkatstyrt SVT! Visst är jag intresserad av sport och visst finns det tjejer som också gillar sport, med det är alltid sporten som går före allt annat. Hela lördag och söndag är fullspäckade med Vinterstudio, La Liga, Tipslördag och allt vad det nu heter. Hur kul kan det vara för de som inte hyser det minsta intresse för idrott? Det blir faktiskt för mycket av det goda ibland. Men som det så ofta är inom alla områden, det är vi män som får styra och ställa, i som vi tror, vår alldeles egen "sandlåda". Nej vakna tjejer och antiidrottsfolk!! Res er upp och slå till, och det hårt! Gäller även vid lönesättningar och andra områden där ni tjejer blir diskriminerade av dessa "sandlådemiffon"! Men tills vidare får jag väl snällt och lydigt vänta till nästa torsdag för att få se Antikrundan, om det inte råkar vara SM-final i plocke-pinn eller någon annan löjlig "sport"!

Nej men nu till något roligare. Jag gillar att se glada människor omkring mig som ni vet. Just nu går min fru omkring och myser. Hon har varit och köpt sin 50-årspresent, från sin mor och sina systrar! Det blev ett dussin bestick av märket Anders-Petter. Kolla själva vad fina de är!


Så här fina är besticken från Anders-Petter. Designen heter Ulrika.

Nu önskar jag er en riktigt skön fredagskväll med era nära och kära. Och må er GUD gå med er!

dan

Med frugan på golvet!

Torsdagen den 5 februari 2009

Normalt så ligger vår hund Gibson i sin bur på natten, kärleksfullt placerad bredvid vår säng. Han gillar det inte så där värst mycket men kravlar sig lydigt dit när vi säger till. Han vill ju helst dela säng med oss! På morgonen däremot så får han komma upp i vår säng och lyckan är då fullständig. Så och denna morgon och eftersom jag var ledig så hade Ingela släppt upp honom i vår säng innan hon begav sig till sitt arbete. När jag vaknade så stirrade jag rikt in i två svarta hundögon placerade i ett lurvigt huvud vilande på min hustrus kudde. När jag låg där och stirrade in hans ögon så drog jag mig till minnes en liten episod som utspelade sig 1982 på Backebovägen 4, som vi hyrde på den tiden.

Vi hade två hundar då. En Boxer född i april 1979 vid namn Bonzo, för övrigt vår första hund tillsammans. Dessutom så hade vi utökat "hundstallet" med en valp efter just Bonzo, född 1981, han hette Ior. Sommaren 1982 så råkade Bonzo ut för en liten olycka som kostade honom ett avslitet korsband i sitt vänstra knä. Det blev operation i Sollefteå på djursjukhuset där. När vi överlyckliga fick hämta honom några dagar efter ingreppet, förmanade oss veterinären att Bonzo på inga som helst villkor fick hoppa upp eller ner i några möbler på 14 dagar. Det ansågs vara läkt efter denna tid.


Så här kunde det se ut när Bonzo och Ior låg och sov. Här i en gästsäng hos Ingelas Mamma och Pappa.
Bild från vårt fotoalbum.


Den första kvällen hemma så funderade vi på hur vi skulle lösa detta problem med att hoppa upp och ner i olika möbler. Det var nämligen så att våra hundar var vana att ligga och sova eller vila i vår dubbelsäng. Självklart så ville ju Bonzo ligga i vår säng även denna kväll! Då kom Ingela på den goda idén att hon skulle ligga på golvet med Bonzo, nedanför vår säng på en dyna och med kudde och täcke. Så blev det! Tanken var den att Ingela skulle sen smyga upp i sängen när väl Bonzo somnat. Mitt i natten vaknade jag och lite försiktigt ruskade jag på min golvliggande fru. Hon vaknade och vad jag minns så hjälpte jag henne att dra upp hennes täcke till vår säng. Sen somnade jag om.


Bilder på Bonzo, nyss hemkommen från djursjukhuset. Notera det långa operationssåret på vänster knä, i ringen. Bild från vårt fotoalbum.


När jag vaknade nästa morgon och började treva efter min fru så kände jag bara två håriga hundar. Jag satte mig då upp och vad fick jag se! Jo på Ingelas sida låg två stora Boxerhundar och njöt i godan ro. Bredvid sängen på en dyna men utan täcke låg min älskade vän och sov sin skönhetssömn. Tänk om någon kommit in till oss och fått se denna syn! Vad skulle de tro? Jag och hundarna sussande gott i en dubbelsäng medan Ingela låg på golvet utan täcke! Ja men snacka om "mullig mansgris"!!!! Jag väckte  Ingela och vi hjälpte tillsammans Bonzo att komma ner på golvet. Sen fixade vi fika på säng och satt där och skrattade åt det hela. Men tänk bara vilken uppfattning folk hade fått om mig om någon kommit in och sett, tolkat det på sitt eget vis, och sen talat vitt och brett om vad de sett. För jag hoppas verkligen inte att jag ska upplevas som någon patriark med "mulliga mansgrisfasoner"!


Okey då!!! Lite mullig mansgris är jag nog ändå!!! Bild från vårt fotoalbum.


Ha en bra torsdag och glöm inte att se på "Antikrundan" klockan 20.00!!

dan


Vad larvigt!

Onsdag 4 februari 2009

Idag blir det några närbilder på feta larver! Kanske något att lägga på mackan nu i våra svåra ekonomiska tider?


Larv av Brunsprötad skymningssvärmare Hyles gallii.Även denna larv av Brun träddödare vore något att kalasa på i svåra tider!!Men vackrast är de ändå när de förvandlats från larv till färdig fjäril! Här en Amiral.

Hoppas "Foppas" fot håller i kväll när MODO möter KB65 i DM-final! Det vore gött att ha med den mannen i laguppställningen under vårens fortsatta spel!!

dan


Vinterbilder!

Tisdag 3 februari 2009

Visst är det väl tur att vi har våra fyra årstider! Tänk vad tråkigt det hade varit om vi bara hade soligt och torrt samt en regnperiod där emellan. Jag tycker i varje fall att de fyra årstiderna är en gåva. Man har liksom något att se fram emot hela tiden. När det regnar på hösten, ja då längtar man efter snö. När det måste skottas en massa så längtar man efter sommar. Dessutom så är ju hösten med dess färger och skogens alla dyrgripar i form av svamp och bär, något att se fram emot. Nåväl senhösten då? Tänker kanske en del. Regnigt, kallt och grått, det kan väl inte vara något positivt med det? Jo men se det tycker jag! Efter en uppfriskande promenad i regnet så får man tända ett ljus och krypa ihop under en filt med en spännande bok eller med sin livskamrat. Det är väl inte så pjåkigt?! Sen har vi ju vårvintern och våren. Då är det ju bara så himla skönt. Alla förväntningarnas tid! Dessutom så är det så himla grannt ute i naturen på vårvintern, när solen kastar generösa kaskader av varma och livsgivande strålar. Följande bilder är tagna i mitten av mars och visar lite av den prakt naturen kan skänka oss!!!


Vinterlandskap uppe på Kastoberget i Själevad


Brännmon uppe vid Visarberget i Själevad 2004.


Svarttjärn i Själevad 6 mars 2006.

Det är för himla gött å leva!!!

dan

Svettningar och kalas!

Måndag 2 februari 2009

Åter till vardagen! Ja men hörrö ni ni, nu undrar ni nog hur i hela friden jag klarade av att fira min hustrus födelsedag med den groteska influensan i kroppen? Det gick faktiskt riktigt bra, tro det eller ej! Men jag är ju man och lite feber på så där 44oC (minst) stoppar inte en krigare som jag. Framförallt inte då så viktiga saker måste genomföras. Det är ju klart, jag svettades en hel del, jag gick ner drygt 14 kg på tre dar! Att fira sin fru då hon fyller femtio år är ju en sån där viktig sak och då får inte ens en så "farlig" sjukdom ställa sig i vägen för mig.

Men som tur är så var våra barn hemma och hjälpte till! Framförallt Ida drog ett hästlass och jobbade och slet både lördag och söndag! Tack för hjälpen mina kära barn med repektive.

Vi firade Ingela i dagarna tre och det var jättelyckat. Många nära och kära kom och förgyllde hennes högtidshelg! Jag tror att det blir ett minne för henne för all framtid!!! Det tror jag att det också blir för många av oss som var med!


Syster Maude läser en egenhändgt komponerad gratulationsvers för Ingela.En och annan gratulant var tvungen att vila emellanåt!

Nu är det februari och våren rycker allt närmare. Ta vara på de strålande vårdagar som kommer och gå ut i vår vackra natur och njut. Det är ett kanonbra sätt att ladda batterierna, jag lovar!!!

dan

RSS 2.0