Återbesök!

Fredag 30 januari 2009

Var på återbesök till min familjeläkare idag. Svaret på magnetkameraundersökningen hade kommit.  Den visade att jag har blivit sämre i ryggen! Hon skickar mig nu till ortopeden som får avgöra vad som måste göras. Så nu står jag åter i en ny kö, i värsta fall bortåt tre månader. Jag blir sååååå less!!! Blev fortsatt sjukskriven 50% fram till den första april. Får ändå se det positiva i eländet, att jag hjälpligt klarar av att jobba en del. Skulle må riktigt dåligt om jag inte får träffa mina kollegor och elever varje dag. Att känna sig behövd och göra något meningsfullt på dagarna betyder så oerhört mycket för mig och så känner vi nog alla!

Men nu måste jag se framåt och jag börjar med att fira min hustru som fyller 50 år på söndag. Tänka sig att tjejen jag träffade när hon var 16 år fyller 50! Oj vad tiden går fort.

Visst är det väl så att tiden tycks ha rusat när man börjar kolla lite i backspegeln. Titta på det här!!


Liten och oskuldsfull.


Några år äldre och fortfarande oskuldsfull.


Här är jag 16 år, kanske inte så oskuldsfull längre,
men ful!!!

Avsluta nu veckan på ett trevligt sätt och glöm inte bort att sköta om era nära och kära!

dan


Förkyld? "The Shield" hjälper!

Torsdag 29 januari 2009

Fortfarande förkyld! Men febern har börjat lätta och med lite tur så är jag nog feberfri i morgon. Vad gör man då för att tillfriskna lite snabbare? För mig gäller att dricka mycket (ej alkohol), äta apelsiner (C-vitamin), käka alvedon och ta näsdroppar. Men framförallt så gäller "The Shield"! Det är en Amerikansk polisserie som är inne på sjunde säsongen nu. Jag sitter och kollar säsong två nu, vilken jag för övrigt fick av min son i julklapp!!! Den polisserien är så j...... braaaa. Det är klart att den är grym, rå och våldsam, men ändå sååå braaa! Den kan jämföras med polisserien "Spanarna på Hill Street" (Hill Street Blues) som gick på TV, på 80-talet, om ni minns den. Men med den skillnaden att "Spanarna på Hill Street" skulle man kunna visa på söndagsskolan, i en jämförelse. Men jag älskar serien och dess karaktärer! Men det bästa med serien, vet ni vad det är? Jo det ska jag tala om för er. När jag ser denna spännande och underbara serie så glömmer jag bort hur fruktansvärt sjuk jag är. Ni vet, så där sjuk som bara vi killar kan bli. Men hur hemskt det kan vara, det förstår nog inte ni tjejer!!!


Loggan till "The Shield".Några av killarna det handlar om.

Håll tummarna för MODO i kväll. Det gäller att inte Timrå får "rycka" för långt i tabellen. Sen gäller det ju så mycket mer än så! Eller hur Magnus Bild??

dan

Jag har dille på snea ordspråk!

Onsdag 28 januari 2009


Fortfarande febrig och hängig. Men jag måste trots allt få delge er något jag fann i en tidning för några år sedan. Jag har ju en förkärlek för orginella ordspråk "satta" av kända eller okända personligheter. Här kommer ett från skådespelaren Robin Williams, han mrs Doubtfire, ni vet!!


Ligger nog en hel del sanning i detta ordspråk, eller?! Er egen erfarenhet kan väl få avgöra detta!

dan

Feber!

Tisdag 27 januari 2009

Vilken dag! Började känna mig förkyld redan igår kväll och var inte säker på om jag kunde gå till jobbet i morse. Men vad gör man inte för att slippa krångla med vikarier eller att ens kollegor måste hoppa in och "vicka"!!! Har hostat och haft ont i kroppen hela dagen och när jag kom hem så kunde jag konstatera vad jag misstänkt, jag har feber!!

Så någon underfundig Blogg blir det inte idag utan bara avslutningsvis en bild på hur mysigt det kan vara att ha husdjur. Framförallt deras sällskap när man ligger hemma och känner sig hängig.

Jag återkommer när jag känner mig bättre med en liten betraktelse över det orättvisa i att vi män måste drabbas så oerhört mycket hårdare av alla former av förkylning, i jämförelse med kvinnans ofta, på sin höjd lättsamma snuva!!


Vår "Bonnkatt" Athos på magen när jag läser en bok.

Hjärtliga tisdagshälsningar från en "svårt" förkyld man!!!!

dan

Trollsländor!

Måndag 26 januari 2009

Dagens bilder är tagna på den Bruna Mosaiktrollsländan (Vanlig Trollslända) Aeschna grandis. Bilderna tagna vid svarttjärn i Själevad den femte augusti 2004.

Den bruna mosaiksländan är en stor trollslända med brun bakkropp och rostbruna vingar. Den är lätt att känna igen - även när den flyger fram och tillbaka längs ett skogsbryn eller ut över vattnet.

Den är vanlig i hela landet och det är en av de trollsländor man oftast ser. Den trivs bäst vid sjöar och större dammar, men man ser man den också långt borta från vatten, vid ängar och skogsbryn.

Brun mosaikslända tillhör gruppen mosaiktrollsländor, som är stora trollsländor med en slank bakkropp och stora, breda vingar. Det finns tio arter av mosaiksländor i Sverige. De flesta har strålande blå eller gröna färger och brun mosaikslända kan bara förväxlas med den relativt sällsynta kilfläcksländan.

De två arterna kan lätt skiljas från varandra med hjälp av vingarnas färg. Brun mosaikslända har rostbruna vingar, medan kilfläcksländan har klara, genomskinliga vingar.

Alla mosaikslända är ett rovdjur. Den lever av andra insekter som fjärilar, blomflugor och bäcksländor.


Två honor som lägger ägg i vattnet.


Äggläggande Brun Mosaikslända i närbild.

dan


Skidutflykt!

Söndag 25 januari 2009

När vädret är grått och hälsan inte medför skidutflykter då är det skönt att låta fantasin åka ut i skogen! Det kan jag göra genom att titta på gamla bilder på datorn. Här kommer ett axplock!

Klä er varmt och valla skidorna! Packa ryggsäcken med varm choklad, limpmackor, korv, apelsiner samt kaffepanna och kaffe, för att koka över öppen eld.

Nu åker vi!!


Vi passerar skogen vid Rutberget!


Den lilla myren uppe vid Brännmon!


Kaffepannan på plats över den öppna elden.


Bedårande utsikt!


Sen ligger vi bara där och lapar in solen, mätta och nöjda!!

Vad mer kan man begära!?

dan

Hoppas på en grodsommar!

Lördag 24 januari 2009

Var ut och gick med Gibson en sväng och gick förbi ett dike. Där brukar det på våren "leka" både Grodor och Paddor! Som en liten hyllning till dessa fantastiska djur så kommer här en liten kavalkad på dessa kväkande skönheter!


Snacka om grodan Boll!!Visst är man väl vacker!! Kanske en förtrollad prins eller prinsessa.Parande Paddor som ser ut att sväva i luften. Fotat i Svarttjärn, Själevad i maj  2006.

Jag ser fram emot en grodrik vår och sommar! Men först ska MODO ta SM-guld eller åtminstone inte spela i kvalserien. Vi får väl börja med att se hur det går i eftermiddag då Linköping kommer på besök! HEJA MODO!!!!!

Ha en skön lördag å må er Gud gå med er!!!

dan

Fantasin, den é bra den!

Fredag 23 januari 2009

Fantasi är inte ett privilegium för ett fåtal begåvade, utan en del i den mänskliga personligheten.Sen en sak till, kanske en gammal välskavd klyscha men dock! Carpe diem, fånga dagen. Livet är så mycket mer än räkningar, städning, gikt eller all annan skit!!!

Ha nu en uppfriskande fredagskväll i fantasins tecken!

dan


Glöm inte att tala om för.......

Torsdag 22 januari 2009

Glöm inte att tala om för din vän hur mycket du uppskattar henne eller honom! Jag tycker att dessa rader ur Elton Johns "Your Song" belyser en känsla som vi kanske allt för sällan framför till vår käresta!!Ha en skön torsdagskväll!!

dan

Vad skulle jag göra utan min kära SYM!!!

Onsdag 21 januari 2009

Vilken tur att jag köpte mig en EU-moppe (vespa) i somras! Tack vare den så tar jag mig till jobbet varje dag. Trots mina ryggproblem så underlättar det att köra moppe. Dessutom så har min fru längre till jobbet än jag, så hon får ta bilen!
 
Varför underlättar det för min rygg att ta moppen istället för bilen? Jo, den är lättare att sätta sig på än att krypa in i en bil med mina "långa" ben, jag menar med min onda rygg. Den är lättare att "hoppa" av än att ta sig ur bilen. Dessutom så behöver jag inte skrapa rutor, fixa med motorvärmare eller stå i köer e.t.c. Det finns många fördelar. Fler gamla gubbar som jag, borde köra moppe helt enkelt. 

Jag ska nu visa upp min lilla skatt! En exeptionellt bra "moppe" som har allt man önskar. Helt enkelt den bästa av dom alla!!! Nu har den ju inte riktigt allt då Nicklas, en av mina elever, dagligen tjatar om att det saknas effektrör, större munstycke och insug. Detta skulle, enligt honom, göra moppen mycket mycket bättre och snabbare. Jag tror att han tjatar mest för att han vill sälja dessa grejer till mig, så han blir av med dem.

Nu vill jag ju inte trimma min "PÄRLA" men frågade ändå hur fort moppen skulle gå. Sådär en 70 - 80 km/h svarade han. Jag förklade för honom att eftersom det är olagligt så vill jag inte. Han menade då att om jag som lärare kör trimmat så skulle jag bli ett helgon för grabbarna på skolan. Jag frågade då vad han tror skulle hända om jag åkte fast här utanför skolan för trimmning. Då skulle du bli en IKON Dan!!!!!  Nu vill jag ju ogärna både få en massa böter och mista mitt jobb, så det får bli otrimmat även i fortsättningen. Jag hoppas dock att jag ska kunna påverka mina elever positivt utan att ta till kriminella "tjyvknep"!!
Kolla in "PÄRLAN"!!!!

dan


Obama!

Tisdag 20 januari 2009
Idag så viger jag min blogg för USA;s blivande president Barack Hussein Obama som svär presidenteden klockan 18.00 svensk tid!

dan

Vår herres "practical joke" med oss män, näshår!!

Måndag  19 januari 2009

En tanke slog mig när jag efter mycket trevande och stånkanden tog mig till toalettspegeln. Varför näshår? Jag vet ju att näshårets funktion är att skydda andningsvägarna från damm och annat luftburet. Men det jag inte förtår är den förändring som uppstår någon gång mellan 45 och 50, då näshåren ändrar karaktär. Vad i anatomins utveckling gör det gällande att näshåren måste bli tjocka och styva likt tandpetare, spretandes flera millimeter utanför näsöppningen? Problemet verkar vara större hos oss män än hos kvinnor. Likaså ögonbryn och öronhår genomgår denna metamorphos. Varför? Minns för några år sedan, på ett arbetslagsmöte, då en kollega till mig skulle, i vänlighetens namn, plocka bort ett dun eller dammtuss, som hon trodde, ur mitt ytteröra och till sin förvåning upptäckte att det satt fast. Pinsamt Dan!! Sedan den dagen bevakar jag både näshår, ögonbryn och nämnda öronhår. Min slutsats efter att ha funderat kring problemet, för ett problem är det, är att vår Herre spelat oss män ett ytterst försmädligt spratt! Kanske för att i viss mån väga upp de månatliga "problem" som kvinnor dras med och som vi män lyckligtvis är förskonade ifrån! De problemen skulle vi dessutom aldrig klara av!!


Så här kan det ju bara inte få se ut!!!Som tur är så finns det ju lösningar på nästan (näsan) allt!!!

dan

Tankar på en söndag!

Söndag 18 januari 2009 

Sätt dig ner och lugnt fundera kring livets olika nyanser. Inandas stillheten som finns där bortom tumultet. Res en stund i ditt inre universum. Fundera sen på om och i så fall, vilka avtryck du gör i din omgivning. Är de bra eller dåliga? Ger de eller tar de energi? Sårar eller gläder de dina medmänniskor? Vad du än kommer fram till så tror jag att din själ blir mer eftertänksam efter en sådan resa!! 

Avslutar med en dikt av Rut Bucht:

"Att älska är livets mening
att bortom oss själva se
att taga emot och lära
att taga emot och ge
att öppna hjärta och sinne för allt som är skönt och gott
och låta det lysa och värma
varhelst vi vår uppgift fått.
Må aldrig vi mista förmågan
att bortom oss själva se
att kunna motta och växa
att kunna älska och ge"Ha en tankens söndag!

dan


Stjärna för en natt!

Lördag 17 januari 2009

I natt så drömde jag att jag var sångare i ett band och sjöng bland annat Queens "Killer Queen" och "The Great Pretender"! Jag var så fruktansvärt bra och publiken var helt i extas!! Konstig dröm!

Det är nog bara så att jag gärna vill stå i centrum, vara hyllad och älskad!!! Och vem vill inte det???  I det fallet är jag en kluven man. Den ena halvan vill vara störst och bäst, känd och hyllad, medan den andra delen är återhållsam, undvikande och lite bohemisk. Jag är ju "Tvilling" och det stjärntecknet är ju endera + eller -, svart eller vit och ingenting mittemellan. Här har ni i alla fall han som gör dessa låtar så lysande så att man får ståpäls, kolla in:

Freddie Mercury i Killer Queen.

http://www.youtube.com/watch?v=1__KQZvoBpc

Eller i " The great pretender".

http://www.youtube.com/watch?v=ZbIcfFD30MsHelt underbara framföranden, eller hur? Men ärligt talat så räcker det för mig att få vara stjärna på natten i mina drömmar. Allt det elände som följer med dessa stjärnor kan jag gott vara utan. Sen kan det ju faktiskt vara så att man i sin vanliga vardag kanske påverkar någon positivt och då får man ju en liten, om än så liten, släng av stjärnstoft över sig. Det kan vi alla få, bara vi anstränger oss att göra så gott vi kan och låter hjärtat och magkänslan styra våra förehavanden! 

Puss på er!/dan

Dagen efter!!

Fredag 16 januari  2009

Vilken natt!!! Har knappt sovit något. Så är det alltid för mig efter en ryggblockad, ondare än ont några dagar men det får man ta. Nu ska det ju bli bättre, sägs det! Men det har det ju sagts efter varje blockad, men ICKE!!! Men jag ser det positivt ändå, för nu kan det väl inte bli mycket sämre utan bara bli bättre!!! ELLER?

Tillbringar dagen liggandes framför TV;n och vilka filmer ser jag då, joochBond var riktigt bra trots ganska dålig kritik. Förvånandsvärt många filmer som får dålig kritik från alla dessa "proffsiga" filmrecensenter i media, tycker jag är bra!!! Pianisten har jag sett två gånger tidigare men den är lika bra för det!! Vidrigt hur folk behandlades under Andra Världskriget bara för att de var Judar. Se filmen så förstår ni vad jag menar!

Nu var det ju inte bara Judarna som fick ett helvete p.g.a. av nazisterna. När man ser sig om i världen av idag så förstår jag inte varför vi aldrig lär oss något av historien?! Tänker närmast på de boende i Gaza, barnen framförallt!!!

Nästa film jag ska se heter "Upproret i Kautokeino" Den handlar om orättvisor mot Samerna i Nord Norge i slutet av 1800-talet. Eftersom jag har samiskt påbrå på mödernet, så ska det bli spännande att se filmen. Min morfar var "halvlapp" och då är min mamma alltså en "kvartslapp" och då blir lilla jag en ... ja vad i hela friden blir jag då? Jo jag blir en "enåtting"!! Det ni, det är inte alla som är en ÅTTONDELS LAPP ! Men det ni mina vänner, det förklarar ju faktiskt min ståtliga och resliga kroppsbyggnad, eller hur???!!!

Ha en skön fredagskväll!!  

dan

Genetik och ryggblockad!

Torsdag 15 januari 2009

Känns bättre i ryggen i dag. Ska egentligen till skolan och sköta min planering där, har enbart tre timmar planering på torsdagar. Jag valde dock att sitta hemma vid köksbordet och planera. Jag hoppas att min chef Ulf har förståelse för mitt tilltag!  Vi har börjat jobba med Genetik, jag och min klass. Det ett kul område som oftast väcker stort intresse hos våra niondeklassare! När jag satte mig att börja arbeta med genetiken, med min snus och mitt kaffe, kom jag ihåg min julklapp från min alltid lika omtänksamma arbetskamrat Maria, hon jag delar klassföreståndarskapet i 9B med. Helt underbar tjej att jobba med, förresten!! Oj vad den kom lägligt till pass nu. Godis!!! Choklad, Salta katten och Fruxo. Underbart!! Hon får därmed en lite stjärna i vinternatten uppkallad efter henne. En av stjärnorna i Karlavagnen kallar jag numera Maria Fruxo. Den som sitter längst ut på "skaftet". Tänk på det nästa gång ni ser Karlavagnen, Maria Fruxo!!Klockan 13.00 var det dax för min tredje ryggblockad. De tidigare två har inte hjälpt ett dugg utan har bara gjort onda, både under behandling och dagarna efter. Mycket förväntansfull kom jag till operatinavdelningen strax före 13.00. Sex sprutor, ca 10 - 12cm långa, stacks in på sidan om de kotor jag har ont i, där nerverna ut i ben och ner i underlivet går. Herrejävlar va ont det gjorde! Har ni någon gång gjort akupunktur och kännt smärtan som ibland känns när de vrider på nålarna. Det är bara en barnlek jämfört med detta. Tack och lov gick det fort och efter ca 20 minuter så var det över. Fick se en röntgenplåt efteråt, hur nålarna satt som indianpilar symmetriskt satta bredvid ryggkotorna L3, L4 och L5. Häftigt att se, men inte uppleva!! Nu är det gjort i alla fall och jag hoppas verkligen att det ska göra lite nytta nu. Att bli lite mer smärtfri och kunna dra ner på värktabletterna vore kanon!!! Hej hopp tordagssnopp!!!

dan

Längtan!

Onsdag 14 januari 2009


Eller ska man kalla det onddag? Ja vilket fall som helst så hade jag för ont för att kunna ta mig till jobbet idag. Efter samtal med min chef och efter att ha fixat med vikare, så var det bara att försöka sova igen. Vad drömmer jag då om, jo vår och sommar ute i naturen. Bild efter bild av sköna naturvyer svepte förbi i mina drömmar. Masade mig efter en spartansk frukost (kaffe och värktabletter) till datorn för att kolla lite bilder jag tagit med sköna vår- och sommarvyer. Så därför blir min blogg idag en liten kavalkad på några sköna vår och sommarbilder. Alla årstider har ju sin tjusning, heter det, men visst är det väl lite speciellt med sommar ändå!? Min längtan är stor!!


Motjusbild vid Hampnäs i Själevad.Brygga vid Hallonbadet i Lomsjön.Svartjärn i Själevad.Solnedgång tagen från Visarberget i Själevad.

Blir inte din längtan stor?

dan

Jeff Dunham!!!

Tisdag 13 januari 2009

Hej på er!!

Ni måste bara se på denna underbara man Jeff Dunham! Han och hans dockor är underbara!!!
Se "the skeleton terrorist" här:  http://se.youtube.com/watch?v=E_AaLOnePss&feature=related

Eller den här sura gamla gubbdockan!!Se den sure Walter här:   http://se.youtube.com/watch?v=Jf81dE4DS20&feature=related

Eller här:    http://se.youtube.com/watch?v=z-MmzCQSuFw&feature=related

ha en bra dag!!/dan

Vad är egentligen kärlek?

Måndag 12 januari 2009


Klarade av att jobba till halv två trots att ryggen "smärtade"alldeles någe förbannat idag! In med lite kaffe, alvedon och receptbelagda värktabletter och kör! Undrar bara hur länge det håller?

Alla i min klass (9B) lämnade in sitt inlämningsarbete om syn och hörsel, före utsatt  tid. Det är nog första gången det händer på snart fyra år, KANONBRA! Det är lika bra att de lär sig nu innan gymnasiet tar över. Där daltas det inte lika mycket som här på Högstadiet. Hur som helst så har arbetsdagen funkat bra och det är otroligt vad elever kan ge en positiv energi! De dagar då energin är positiv är lika förlösande och uppmuntrande som dagar med negativ energi suger. Dessa positiva dagar skuttar man hem som en "hög" anka och kväker superlativ runt omkring sig. Lärarjobbet är så krävande så att jag önskar att alla mina otroligt duktiga kollegor finge skutta hem var da från skolan!!

Var ut och promenerade med Gibson som vanligt . En tanke slog mig plötsligt, vad är kärlek egentligen? Är kärlek enbart upplyftande? Kan man känna kärlek till "döda ting"? Hur skiljer man i så fall på kärlek och kärlek? Ni förstår säkert vad jag menar. Jag vet att vi alla har behov att på ett eller annat sätt känna kärlek i någon form (behovstrappan ni vet). Att både ge och ta emot kärlek är en ynnest vi alla borde få uppleva. Jag tolkar Gibsons upphetsade beteende när jag kommer hem från jobbet, som kärlek. Han kanske tolkar min strävan att tillgodo se hans dagsbehov av mat, promenader och kel, som kärlek. I varje fall så gör jag det! Det bästa med hundar är att de verka älska en vad man än gör. Men hur är vi människor mot varandra? Visar vi kärlek om något är bra eller någon är vänlig? Det är nog så att kärlek finns runtomkring oss, det gäller bara att upptäcka den. Sen är det på det sättet, tror jag, att om man inte ger eller visar lite kärlek så ska man inte förvänta sig att alltid få tillbaka någon. När det gäller kärlek så brukar jag använda mig av ett ganska bra uttryck som jag myntat en gång, nämligen "Ett liv utan kärlek är som en Pizza utan botten". Och så är det nog, för vem vill beställa hem  en Cappriciosa utan botten?


Är det här kärlek? Du får själv tolka det som du själv vill!

dan

Betnér är Kung!!!

Söndag 11 januari 2009 

Kolla det här:

Aktuell Stå-Uppkomik med avseende på staten israel.

http://www.youtube.com/watch?v=YMn2lLfebAs

Jag gillar inte HipHop så den här är klockren!!!

http://www.youtube.com/watch?v=o7VzTfflPhA&feature=related

Ja men fan vad det verkar korkat att vara stammis på Stureplan!!

http://www.youtube.com/watch?v=7YwPDmmgBg4dan

Söndag med Hacke på besök!

Söndag 11 januari 2009

Ja men nu äre ju Söndag igen! Ny vecka nya möjligheter (bara rygghelvetet kunde bli bättre) och en dag närmare våren!!!

Fick besök på förmiddagen. Han var kräsen och ville bara ha lite svål, ja se Hackspettar. De var inte ens idé att fråga honom om Söndagskaffe med dopp, näädå, då stack han!!!! Sicken en!!!


Större hackspett (hane)

Nu e MODO bäst i Sverige igen!!! Och snart blir det SM-guld, om man nu får tro tidningarna!

dan

Kan en Boaorm vara MODO-fan?

Lördag 10 januari 2009

Visst kan det väl vara så, se själva!!!


Min boahanne är en hängiven MODO supporter, eller är det jag som är enfaldig? Döm själva!


Visar några bilder på min stora Boahona som nyss ätit en stor takråtta. Håll tillgodo!


Smaskigt med en fulluxen upptinad råtta som "husbonn" har pudrat med vitaminer!


Här kan man se hur ormar har utvecklats så att de ska kunna svälja stora byten. Mitt i munnen strax intill
råttsvansen syns en "slang" med ett hål i, det är luftstrupen. Dess placering möjliggör för ormar att äta stora "mål"
utan att kvävas. Smart va!!!

dan

Fullmåne!

2009-01-10  kl. 16.14

Efter en nästan sömnlös natt känns det som man går på gungfly hela dagen. Jag som trodde att det var pga magnetröntgen igår och den efterkommande ökningen av värk. Men nu på kvällssidan ser jag orsaken till sömnlösheten, det är fullmåne! Jag tillhör nog den kategori som påverkas av denna fulla måne, kanske lite varulv i mig?


Fullmåne över grannskapet!

Var ut en liten sväng med Gibson. Stötte på tre de tre Rådjuren igen, nere på Lomsjön. De brukar hålla till här i omgivningen. Inte allt för sällan söker de nattetid mat här i våra trädgårdar. Förra året åt de nästan upp all fågelmat ifrån vårt fågelbord. Till denna säsong har jag flyttat bordet närmare huset, strax utanför vår uteplats på baksidan, och sen dess så vågar de inte ända fram. Inte än i alla fall!

Hör på radiosporten att MODO leder med 2-0 borta mot Södertälje, (oj då 3-0 nu!!!) efter 15 minuter i första! KANON!!! Nu är det dax att återta horisontellt läge framför TV;n. Ska kolla på Jakt och fiskeprogram på TV;4 sport!!!


Oj vad gärna Gibson skulle vilja springa efter. Men det får han inte!!!

Ha en bra lördag!/dan 

PS Nu leder MODO med 4-0 i första!!! Vad händer???? DS

Fy fan för ryggont!!

2009-01-09    kl. 16.24

Då var det då gjort, magnetkameraundersökningen. Det var det jävligaste jag varit med om hittills vad det gäller min rygg! Då var ryggblockaderna, där man gick in med en spruta med cortizon och bedövningsmedel, stor som en "grispitt", in i ryggkanalen, rena rama barnleken. Att ligga still i 35 minuter, som undersökningen tog, var nästintill outhärdligt. När man ska magnetfotas så måste man ligga absolut helt stilla. Det har jag normalt svårt med i fem minuter, men nu 35 minuter!!!!! Aldrig mer får jag hoppas. Kunde nästan inte kliva upp sen. Fick hjälpas ut i omklädningsrummet av den vänliga sköterskan. Sen var det bara att packa i sig värktabletter, sitta en stund och sen se glad ut igen. Hoppas nu att det blir något utav det hela så att man kan börja känna sig som en människa igen. Jag menar då att man ska göra någon form av ingrepp. Vad spelar ingen roll bara det hjälper! 

På eftermiddagen när jag kommit hem från skolan och skrivit veckobrevet till föräldrarna, så gick jag tack och lov ut! En KANON-dag med sol och bara någon minusgrad. Som jag tidigare nämnt så gäller det att stanna upp och upptäcka det vackra runt om kring sig! Se själva får ni se.


Motljusbild ner mot Lomsjön.


Gibson lyssnar efter Rådjur nere på Lomsjön.

Nä nu ska jag snart hämta frugan från dagis och sen är det helg!!! Blir nog en kväll framför TV;n i för ryggen gynnsamt läge!!

Ha det!!/dan

Januarisnö!

2009-01-08  kl. 16.12

Efter en liten sovmorgon och några timmar på jobbet så var det dax att ta en långtur med Gibson! Med en så aktiv hund som han är så räcker det inte långt med att vandra i skogen en halvtimme eller en timme, nä för honom gäller minst två timmar. När man varit ute i drygt två timmar så brukar han kunna koppla någon timme innan han åter är redo för bus eller en ny utevistelse. Det är kanon att ha hund om man vill bli aktiverad och komma bort ifrån timmarna vid TV,n eller datorn. I varje fall om man följer hundarnas behov och "önskemål".

Det snöar idag och är ca fem grader kallt. Vi stötte på tre Rådjur men som vanligt så hade jag glömt min kamera när det händer något. Stod sen ett tag och bara tittade upp i skyn och lät flingorna falla på mitt nakna ansikte. Det smälta vattnet rann utefter mina kinder och ner vid halslinningen. Att så lite och enkelt kan vara både så vackert och skönt! Prova själva nästa gång det snöar. Stå bara där eller lägg er ner och titta upp i skyn, då kanske ni upptäcker något ni med? Jag fick dessutom den där känslan man fick som barn, den första dag det snöade på hösten, minns ni? Jag blev helt enkelt tvungen att vid hemkomsten ta ett foto rakt upp mot flingorna i skyn, så här blev det!Det är inte alltid så lätt att förmedla en känsla med en bild, så gå ut och prova nästa gång det snöar!

Ha det!!/dan

Åter till vardagen!!

2009-01-07    kl. 15.53

Ja då var det dax att börja jobba igen! Det känns bra att få komma igång igen efter så lång ledighet! Mina elever i åk 9B såg trötta men förväntansfulla ut (hur man nu kan göra det?). Det är ju sista terminen för dem nu så då gäller det att vässa pennorna och ge järnet. Ska bli skittrist att släppa iväg dem nu till sommaren, känns nästan som sina egna ungar så här efter snart fyra år tillsammans. Jag kommer att sakna dem trots allt vi gått igenom tillsammans med tjat och gnat, tabeller och periodiska system och Gud vet allt jag "tutat" i dem!!!!

Sjuorna som jag har i matematik var lite mer uppåt att få börja skolan igen. De pratade och skojade med varandra som vanligt, grymt duktig klass det förresten.

Jag är fortsatt sjukskriven hela januari ut, pga av mina Discbråck och min Spinal stenos. Ska förresten göra en magnetrkameraundersökning på fredag. Jag har varit sjukskriven i ett och ett halv år nu, men tack och lov har jag kunnat arbeta 50% under den tiden.

Nä nu är jag trött efter vårterminens första dag så nu måste jag koppla av med lite HÅRDROCK!!! Det blir Slayer idag!!Ha det!/dan

Gökottan!

2009-01-05

Här kommer en liten berättelse om och från min ungdom. På den tiden då fantasin upptog en hel del av dygnets vakna tid! Redan då hade jag ett stort intresse för kräldjur och natur!!!

Gökottan!


Jag var ute och gick uppe på ett berg som heter Mycklingsberget i höstas. Det är ett av mina gamla strövområden sen barnsben. När jag gick där och njöt i den generösa höstsolen drog jag mig till minnes en liten episod som utspelade sig en gång i en svunnen tid, på samma plats och på samma berg. Det var på den tiden då allt vad framtid hette var något främmande, då allt hände i nuet och man fångade dagen. Det var i min barndom.


Den lilla händelsen tilldrog sig för 39 år sen när jag var 12 år gammal och fortfarande trodde att allt som hände utanför Själevads kommungränser inte var sant utan bara påhitt. På den tiden var jag en storörad ung man med en mun som vilade endast när resten av kroppen befann sig i sovande tillstånd. Detta fick jag naturligtvis alltid höra från mina lärare som bestämt hävdade att unge herr Jonsson var i grunden en snäll ung man, men att han pratade och frågade för mycket på lektionerna. Detta har väl en viss sanningshalt och när jag en gång frågade min numera bortgångna mor om saken dementerade hon i alla fall inte det hela.

   

En dag, i slutet av maj 1969, var jag och mina båda bästisar Stefan och Mats uppe på just Mycklingsberget vid Svarttjärn i Själevad, strax utanför Örnsköldsvik. Vi var som vid så många andra tillfällen ute på utflykt för att titta på djur, främst då insekter och reptiler. Om jag inte missminner mig hade vi också med oss vapen i form av coltrevolvrar och knivar, detta ifall några apacher skulle anfalla oss. Den på denna tid så omåttligt populära westernserien High Chaparall gick för fullt på tv och jag jobbade hårt med att hävda min naturliga rätt, som äldst i gänget, att få vara den tuffe och hårdföre Buck Cannon. Hur som helst, när vi gick omkring och fantiserade som mest, höll jag på att kliva på en stor "fet" huggormshona. Ja det var utan tvivel den största huggorm som jag någonsin sett, med en längd på bortåt 2-3 meter. Det är klart minnet sviker väl på en gammal man, så det där med storleken på huggormen kanske inte i alla stycken överensstämmer med verkligheten. Det var i varje fall en mycket vacker huggormshona i gyllenbrun färg och med det karakteristiska sicksackbandet löpande efter ryggen. Vi kom att tillbringa hela dagen i hennes absoluta närhet. Hon till och med kröp över våra sandalförsedda fötter vid ett tillfälle, vilket vi tog som en kvittens på att vi hade hennes fulla ynnest och förtroende.


Efter denna härliga majdag återvände vi mot våra hem, förnöjsamt raljerande om vårt professionella handlag med giftormar. Väl hemkommen, efter ett kvällsfika, kröp jag ner i sängen och lade mig att än en gång i bokens värld få ge mig ut på äventyr med indianpojken Hjortfot.


Tidigt på morgonen, dagen därpå, väcker mig min mamma för att meddela att Mats i upphetsade ordalag bett att absolut omgående få prata med mig i telefonen . Han berättar att det skall hållas en gökotta nästkommande morgon på Mycklingsberget precis på den plats där vår huggormshona har sitt revir. En gökotta kan man kort och gott beskriva som en friluftsgudstjänst i maj just när göken kommit till vår del av landet och sitter och ropar på sitt karakteristiska vis, en tanke på ormen i paradiset for precis nu genom mitt huvud. Men det värsta av allt var att  Mats pappa var ansvarig för denna gökotta. Han, en fullfjädrad ormhatare som inte skydde några som helst medel att förpassa dessa djur till de sälla jaktmarkerna. I rättvisans namn må jag väl ändå säga att Mats pappa var en rättskaffens man som med stor iver gjorde allt för att bekämpa de mänskliga orättvisor han kom i kontakt med.


Nu var goda råd dyra och efter det att jag och Mats konfererat med Stefan, beslutade vi att återvända till vår ormvän. Vi hittade henne solandes på samma ställe som vi lämnat henne dagen innan. Cirka 50 meter från den plats ormhonan uppehöll sig på, fanns det en öppen plats bland de ståtliga tallarna med en eldstad i mitten. Eldplatsen omgavs av träbänkar, gjorda av kluvna stockar liggande på avsågade gran- och tallstammar. Det fanns nu inga tvivel om att "mördarna" skulle uppehålla sig på denna rastplats och att de därigenom med stor sannolikhet skulle upptäcka vår skyddsling.


 

Vi beslutade oss för att förflytta huggormshonan ca 50 meter i riktning från hennes favoritplats och på så sätt också ifrån rastplatsen. Vi valde en liten ravin som vi ansåg alltför motbjudande att besöka för de till ålderns höst komna gudstjänstdeltagarna. Sagt och gjort, innan vi lämnade vår slingrande vän för dagen, bar vi henne medelst pinnar till den plats vi valt. Vi bestämde oss därefter för att tidigt nästa morgon ta oss tillbaka och kontrollera så att hon inte krupit tillbaka till sitt favoritställe i närheten av "gökottealtaret". Detta kom nu att vålla lite problem för oss sjusovande ungar eftersom gökottan startade klockan 06.00 och besökarna troligtvis skulle börja samlas redan en halvtimme innan start. Innan vi gjorde kväll, beslutade vi oss för att träffas vid postlådan hemma hos mig nästkommande morgon klockan 05.00.

   

Tröttare än trött vaknade jag av att någon kastade sten på mitt sovrumsfönster. Yrvaken satte jag mig upp i sängen och kunde konstatera att klockan var 10 minuter över 5 på morgonen. Visst i katten! Huggormshonan. Oj vad jag skämdes, då det hör till saken att det alltid brukade vara jag som fick väcka mina kamrater när vi skulle ut på tidiga äventyr. Då brukade jag ivrigt ägna mig åt konsten att psyka mina sömndruckna polare på det mest obarmhärtiga sätt. Gissa om de nu såg sin chans att ge igen. Hela vägen upp till Mycklingsberget fick jag höra att den tiden var förbi då jag var den morgonpiggaste i gänget. Trött och utan mat i magen var jag en ömklig figur helt i deras våld.

   

När vi kom upp till platsen för gökottan hittade vi huggormshonan på samma plats som vi fann henne första gången. Hon hade alltså under morgonens första timmar tagit sig de ca 50 meterna tillbaka till sin favoritplats, med risk att bli upptäckt av "barbarerna". Detta visade att vår heroiska insats inte skulle vara bortkastad. Snabbt som ögat bar vi tillbaka huggormshonan till ravinen och hade inte suttit hos henne speciellt lång stund, då vi hörde folk mumla neråt vägen till, de första gökottebesökarna anlände.

   

Gökottan startade bra precis klockan 06.00 med ett 20-tal deltagare ivrigt sjungande en vårpsalm. Jag tror att det var "Morgon mellan fjällen". Hela gökottan igenom satt vi hos vår huggormshona och inmundigade vår medhavda matsäck utan att för en sekund lämna uppmärksamheten från vår skyddsling. När gökottan var över och deltagarna började samla ihop sig för hemfärd, ropade Mats pappa på honom. Vad var det nu för elände som var i görningen? När Mats kom tillbaka berättade han att hans pappa var mycket glad över att vi tagit oss upp till denna gökotta. Men han tyckte det var besynnerligt att vi skulle sitta så långt ifrån de andra deltagarna. Detta hade Mats finurligt nog förklarat med att vi alla tre var allt för blyga för den församlade skaran av mestadels äldre damer. Detta godtog han utan misstro och hela följet lämnade vårt "ormberg" förmodligen rejält stärkta i anden efter den tidiga gudstjänsten. Vi stannade kvar fram till eftermiddagen och flyttade då över ormen tillbaka till hennes favoritplats.


Under försommaren fram till midsommar besökte vi henne ett antal gånger och fann henne fortfarande på sin favoritplats. Strax efter midsommartid hade hon försvunnit och hade då förmodligen sökt sig ut i den kringliggande skogen på jakt efter mat.

   

 

Jag är än i dag ganska ofta uppe vid Mycklingsberget och promenerar. Och just om vårarna brukar jag ibland stöta på huggormar på ungefär samma plats som vår huggormshona hade som favoritplats. Jag inser då till min glädje att det vi gjorde var en enkel och god liten gärning för ett alltför ofta missförstått djur. Det är så fantastiskt att jag idag 39 år senare med egna ögon kan se hur hennes avkomma ligger där och lapar sig i solen. Och att det är just hennes avkomma är jag 100-procentigt säker på, eftersom de alla är cirka  två och en halv meter långa.Ja tänk ändå om man kunde få tillbaka lite grann av den fantasi man hade som barn. Då skulle jag göra så mycket annat än alla "måsten" som alltid följer i ens väg. Då skulle jag oftare stanna upp och upptäcka allt det vackra runt om mig. Idag är det allt för lätt att man rusar förbi de där små tingen som ger sån näring till själen.


Det vi kan göra i skolan är att låta våra elever uppleva dessa små ting. Ta inte ifrån dem deras fantasi för det dödar deras kreativitet, det är jag säker på. Tids nog blir våra elever vuxna så låt dem vara barn så länge som möjligt.


dan jonsson                                            


Välkommen till min blogg!

2009-01-04


Mitt namn är Dan Jonsson och jag bor i ett litet samhälle som heter Kroksta och ligger strax väster om Örnsköldsvik i Ångermanland.


Jag är född 1957 och tillbringade min barndom i Själevad ett stenkast (ca 2 km) från där jag nu bor. Jag är gift och har två utflugna barn, 25 och 22 år. Jag bor i en villa och trivs fantastiskt bra!


Mina intressen är Historia, Djur och Natur samt naturfotografering. Jag är speciellt intresserad av reptiler och har just i min ägo Kungsboaormar, Gröna trädpyton samt två Majsormar. Jag har under årens lopp haft en hel massa andra reptiler, men tänker inte räkna upp dessa här.


Jag är utbildad lärare i Ma/NO och jobbar på Ängetskolan som är en år F-9 skola. Då det bara är ca 1, 5 km till skolan så brukar jag köra min EU-moppe eller cykla till jobbet. Jag arbetar med elever från åk 6 till åk 9. Just nu är jag klassföreståndare för en nia. Jag trivs oerhört bra med mitt arbete och skulle nog ha svårt att tänka mig något annat jobb. Tidigare arbetade jag i 12 år som ingenjör på Hägglunds och var med att testa fram Bandvagnar och Stridsfordon 90. Jag sade upp mig från Hägglunds 1994 och började utbilda mig till lärare. Jag har sedan 1998 arbetat som lärare och har aldrig ångrat mitt byte av inriktning. Jag har ända sedan utgången av gymnasiet närt en dröm att få arbeta med ungdomar och då helst som lärare. Lärarjobbet finner jag inspirerande och utvecklande. Det ger väldigt mycket att ikläda sig lärarrollen, men det är också ett mycket krävande jobb som många gånger suger kraften ur en.


Den här BLOGGEN kommer att handla om mina intressen och min roll som lärare. Jag hoppas kunna inspirera någon eller några som har samma intressen som jag!!!

Här är jag och min hund som är en Borderterrier och heter Gibson.

Jag och min Borderterrier Gibson

dan  


RSS 2.0