Kanadagås!

Tisdagen den 31 mars 2009


Hona av Kanadagås liggande på ägg! Snart är det dax igen för våra sommargäster att göra entré!
Fotat I Kroksta vid Lomsjön i Örnsköldsvik.


I morgon så är det 1.a april! Låt er inte luras för mycket, bara lite för att glädja den som luras!


"Man kan lura en liten del av befolkningen hela tiden och hela befolkningen en liten tid, men man kan inte lura hela befolkningen hela tiden!"   /Abraham Lincoln

dan

Frostbiten!

Tisdagen den 31 mars 2009


Novemberfrostat löv i den frusna Björnmossan.


Den högsta lyckan i livet är förvissningen om att vara älskad för sin egen skull, eller rättare sagt:
att vara älskad trots en själv.
      / Victor Hugo

dan


Vår katt igen!

Måndagen den 30 mars 2009

För att beskriva vår underbara Katt lite mer så kommer här en ny kavalkad av upptåg, påhitt och värme. Visst är det så att en Katt i förhållande till en hund, är lite egen och väldigt självständig. Men vi har då inte varit med om en trevligare och trognare Katt än vår Athos. På många områden så påminner han mer om en hund och det kanske beror på att han alltid har umgåtts med hundar.Att han gillar påsar att krypa in i, märks väl. Men ibland är olyckan framme!


Att "gossa" med matte hör till vardagen och är ett måste!


Att ligga så här framför brasan beror nog på prägling på vår förra hund, som Athos växte upp med, Boxern Claudius.


Som sagt påsar, kartonger och dylikt, formligen älskar han. Här locket till spelet "Så ska det låta".


Ibland kan han också fungera som kudde.


Alltid så noga att hålla kompisen Gibson ren och fin. Kan Gibson ha bättre "kompis"? Nä knappast!!!


En hund är en hund. En fågel är en fågel, men en katt är en personlighet!   /Bugsy Peabody

dan

Längtarefter solen!

Måndagen den 30 mars 2009

Mulet, milt och snöblandat regn i luften, nä nu längtar jag efter SOLEN!!!! Här kommer en bild att titta på tills det att den rätta solen dyker upp!!


Visst kan man förstå att Mayafolket i Mellanamerika, en gång i tiden, dyrkade Solrosen som Solens blomma!!! 


Där solen kommer in, stannar läkaren ute!   /Ordspråk från Sardinien

dan

Vår Katt är nog .....

Söndagen den 29 mars 2009


Vår katt är nog inte som andra Katter, eller?? Det finns snart inte ett ställe i vårt hus där inte vår Athos har legat och sovit eller vilat. Dessutom så älskar han att vara inne i olika saker! Kolla in de här bilderna så förstår ni nog vad jag menar!


Han formligen älskar att vara i stora påsar eller pappkartonger.


Han somnar gärna mitt på bordet i allt bråte, här på en kortlek. Bilden visad tidigare!


Här har han funnit en sovplats på scannern till vår dator.


Att ligga och slappa och se så där oförskämt kaxig ut hör till vardagen.


Inte ens det gamla vitrinskåpet i köket undgår Athos favoritsyssla, att slappa!!!!


Från en katts synvinkel tillhör allt katterna!    /Okänd


Nu är snart helgen slut! Men det bästa av allt i TV-väg återstår, nämligen "Tidsresenärerna" på Kanal 9, klockan 19.00. Är man det minsta arkeologi- eller historieintresserad, så är det ett måste!!!

dan

Nu är det dax för sex ...

Lördagen den 28 mars 2009

Nu är det dax för sex natursköna områden i och omkring Örnsköldsvik, igen. Jag har nu kommit till nummer två på min lista om sex av mina bästa ställen, som jag gärna besöker.

Sommaren 2008 for jag och Ingela tillsammans med våra vänner Anders och Bodil Johansson, för övrigt mor och far till vår blivande måg Samuel, till Stockholmsgatornas naturreservat. Området ligger ca 10 mil från Örnsköldsvik, vid Lägstaån alldeles vid gränsen mellan Västerbotten (vid länsgränsen mot Åsele lappmark) och Ångermanland.


Stockholmsgatorna är en urbergskanjon som bildades för ca 9000 år sedan av en isälv som uppstod i samband med tappningar av en stor isdämd issjö. Detta hände vid ett flertal tillfällen. Varje gång störtade vattenmassorna i ett enormt vattenfall ner i dalgången och tog med sig det mesta i sin väg. Isälven gröpte ur berget och en kanjon bildades. Kanjonen är idag ca 1,5 km lång med upp till 40 m höga lodräta bergväggar. Här finns blockgrottor som har gångar som leder salar i fem våningar men även gångar som leder ned till 10 meter under marken. Det finns även jättegrytor. I söder övergår kanjondalen i en torrlagd fossil älvfåra, därefter i ett mäktigt tappningsdelta ovanför högsta kustlinjen.


Åk gärna dit om ni vill uppleva lite vild och nära nog orörd natur som med sina hisnande bergsformationer för tankarna till Grand Canyon i Colorado, USA.

Läs mer fakt om Stockholmsgatorna här! Geologivägen

Klicka på bilderna så blir de större, samt klicka igen så stängs de!
           
Skylt till Trolltjärn                   Trolltjärnen                            Rikligt med myrmark


         
Mäktiga raviner                      Natursköna canjoner             Bedårande utsikt


           
Dax för fika                            Tät orörd Granskog                Småtjärnar och myrar

              
"Grottforskning"                     Skylt till Jättegrytan              I jättegrytans sal


           
Grytan från annat håll            Dagens kock Anders!              Matförberedelse

                               
Wok med Älgkött, svamp mm, mums!               Gullris


En vän är en människa i vars närvaro man törs vara sig själv!  /Crane

Nu blir är det lördag och då ska det mysas. Man kan börja med att kolla in skidskytte på TV. Sen kanske läsa en bra bok eller se någon bra film. Eller kanske spela något spel och bara umgås. Vad ni än gör så glöm inte att släcka alla lysen klockan 20.30 och en timme framöver. Sanning och säga så glömde vi bort det förra året, FY SKÄMS!!

dan

Kattfälla!

Lördagen den 28 mars 2009

Jag skulle gå ut med returpapper häromdagen. Vi har en sådan där hållare för soppåsar av järntråd, där vi brukar lägga papper och papp som ska till återvinningen. Sedan jag tömt den i garaget, så ställde jag den i hallen och gick ner i källaren. När jag kom upp igen så fick jag se vår katt sitta i en bur. Kolla får ni se!!


Så kan det gå när man leker med "elden"! 


Jag har studerat många filosofer och många katter. Kattens vishet är oändligt överlägsen!  /Mark Twain

dan

Sommaroväder!

Fredag 27 mars 2009

Det är ju inte bara sol och bad på sommaren!!!Sol och värme några dagar brukar följas av ett riktigt lågtryck och oväder.När regnet dragit förbi och solen återkommer så dyker regnbågen upp. Då är det dax att söka skatten!


Corruptissima re publica plurimae leges!  (Ju mer korrupt staten är, desto fler är lagarna)  /Tacitus

dan

Snabelsvärmare

Torsdag 26 mars 2009

I augusti 2006 så hittade jag här hemma i trädgården i Kroksta, en stor och fet larv. Jag tog in den och kunde efter lite sökande i insektsböckerna, konstatera att det rörde sig om larven till en Allmän Snabelsvärmare.

I den fakta jag sökte fram kunde jag läsa följande.

Carl von Linné gav 1758 arten det vetenskapliga namnet Deilephila elpenor. Namnet syftar till den grekiska mytologin. Deile betyder kväll eller skymning och syftar till att fjärilarna flyger om kvällarna. Phileo betyder att älska som en vän. Elpenor var Odysseus följeslagare, som trollkvinnan Circe förvandlade till ett svin. När larvens korta huvud är tillbakadraget ska det likna ett svintryne. Larven har tydliga ögonfläckar som gör att den liknar en orm och sägs kunna skrämma bort faror.

Här kan ni läsa lite mer fakta om Snabelsvärmaren.   SnabelsvärmareLarv till Allmän Snabelsvärmare (Deilephila elpenor), lägg märke till dess stora "ögon"!Skrämmande stor kan tyckas!


När jag håller den i handen så kan man verkligen se hur stor och fet den är!


Est quaedam flere voluptas.  (Det finns en sorts tillfredställelse i att gråta)  /Ovidius

dan

Himmel!

Torsdag 26 mars 2009


Vinterhimmel, 20 december 2007


Samma vinterhimmel men fotat mot ett annat håll.


Aliquando et insanire iucundum est. (Ibland är det skönt att få vara galen).   /Seneca d.y.

dan

Krönika av Marcus Birro

Onsdag 25 mars 2009Angående direktörer som tappat all anständighet och en vänsterflygel som är tyst!
Kolla in den här krönikan av Marcus Birro: Tryck här!


Fattigdomen saknar mycket, girigheten saknar allt!            /Latinskt ordspråk

dan


Mammons Hejdukar är som Hackspettar, fast upp och ner!

Onsdag 25 mars 2009

Idag så var jag och Gibson ute och gick i skogen här i Kroksta. Jag fick då syn på en Spillkråka som satt och "hackade" i ett träd. Tyvärr så hann jag inte få med den på bild, men spåren efter den blev ju kvar. Med dagens inflammerade debatt om alla chefers och andra skrupelfria "Gamars" bonusar och "fallskärmar", så fick jag en slående bild i mitt huvud!!Hackspettarna sitter ju placerade nedanför det ställe där de hackar för att söka föda! Men alla dessa "Mammons Hejdukar" sitter ovanför det ställe där de gnager och hackar på välfärdens träd! Alltså som en hackspett fast upp och ner!Vad medför då detta? Jo när de "gnagt" eller "hackat" klart på den gren som föder dem så rasar allt! Man kan lugnt påstå att de har kapat den gren som föder oss alla. Men vad händer med den som hackat? Jo då flyger den girige iväg till sina gelikar och får på så sätt ett nytt välfärdsträd att hacka sig fet på.  Vad blir det då kvar åt alla andra som är beroende av detta träd eller gren, när allt rasat?

 

Jo, smulorna blir kvar! Som dessutom inte är så mycket av värde!! Tänk om naturen i stort skulle fungera som den ekonomiska maffians innersta krets. Då skulle naturen förinta sig själv inom några decennium. Det är precis det som kommer att hända oss också när dessa "Mammons Hejdukar" helt ogenerat genomför denna gigantiska rovdrift på vårt välfärdssamhälle. Hur länge kommer vi "gräsrötter" att stå vid sidan om och se på?? Det är faktiskt helt upp till dig och mig!

Jag jobbar som lärare på en skola här i Örnsköldsvik. Tänk vad mycket vi skulle kunna göra för våra elever med de pengar som den avgående AMF-chefen fick i bonus och pension. Ja du, 60 miljoner skulle räcka till otroligt mycket och i många många år framöver!!! Jag säger bara som Michael Moore sa på Oscarsgalan med adress till Bush, angående Irakkriget, SHAME ON YOU!!!!

När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, betyder det att det är du som skall ro!    /Willhelm Moberg 

dan

Ett "guldkorn" i tillvaron!

Tisdag 24 mars 2009


Kroksta, Örnsköldsvik, kl. 14.05. Varm choklad och mackor i skogsbrynet!


Det finns lite åt alla!


Byråkratin är en drake som ska bekämpas, den är tyngden som hindrar kreativiteten från att flyga!   /Okänd

dan

Dagens groda!

Tisdag 24 mars 2009


Vanlig groda (Rana temporaria) sommaren 2006!


I kärlekens krig segrar den, som ger sig!            /Italien

dan

Vem bor här?

Måndag 23 mars 2009

Vad kan det vara för en liten "soldat" som bor i detta lilla bo med eget torn? Försök att gissa!!


 
Vem kan ha gjort detta lilla bo tro? Observera den lilla "halsen" som likt en farstukvist byggts framför ingången.Boet tilhör en typ av "vägstekel" som har sin larv därner i boets inre. Stekeln matar sin larv med fjärilslarver och murar sen igen boets ingång. Då larvnen utvecklats till vuxen Stekel så tar den sig ut på egen hand. 


Ett enda ögonblick, just när trasten drar upp den ur jorden, märker masken hur vacker världen är!    /Stig Johansson

dan

Harlort och kameror

Söndag 22 mars 2009

Det är inte lika bra väder idag men tillräckligt för en promenad med Gibson. Jag har tidigare visat er på spår och andra tecken på den aktivitet som förekommer i skogen. Idag fann jag ett ställe där både Hare och Råddjur hade kalasat på lite Aspris i snön. Hur jag kan veta att det är just de djuren beror på deras efterlämnade "lortar". Både hare och råddjur har så karakteristiska "lortar" så det går inte att ta fel på, se själva!


Här kan man se hur de kalasat på grenarna. De övre små lortarna i bil är Hare och de nedre således Råddjur.

Jag har fått en del frågor kring vilken kamera jag fotar med. Jag har två olika kameror. En Nikon D50 som är en systemkamera och som jag oftast använder när jag fotar djur och natur. Jag har dessutom en liten kompaktkamera av märket Canon, modell IXUS 75. Den har jag alltid med mig då dess lilla format möjliggör detta. Den är lätt att ta med i fickan så att säga.


Min Digitala systemkamera Nikon D50. Använder ofta mitt Zoomobjektiv, Nikon 55-300,


Din lilla kompaktkameran Canon IXUS 75. Perfekt att ha i fickan och därmed finns den alltid till hands.

Men frågan som alla ställer sig är, Nikon eller Canon? Den frågan är lika aktuell och engagerande som frågan PC eller Mac? För min del gäller Nikon trots att jag gärna använder min Canon också. Ända sedan jag började fota som 13-åring så har jag använt mig av Nikon. Så därför är Nikon mitt förstaval, vanan alltså. Jag ska dessutom köpa mig en ny kamera, en Nikon P90. Den räknas till kompaktkamerorna och verkar ha alla de egenskaper jag önskar.


Så här ser den ut! Nikon Coolpix 


Helgen går mot sitt slut! Hoppas att ni alla har haft det bra denna helg. Nu väntar en veckas jobb och en hel del annan tid att fylla med meningsfull tillvaro. Det är i det närmaste upp till dig själv hur du vill ha det. Se till att ta vara på den möjligheten.


Så ljuvt det är att göra ingenting, och sedan vila efteråt!       /Spanskt ordspråk

dan

Solen värmer!

Lördag 21 mars 2009

Trots krånglande rygg så måste man få insupa vårsolens varma sköna strålar! Så mitt över dagen gick vi ut en sväng och satte oss, lutandes mot den varma husväggen, på den snötyngda altanen. Snacka om skönt med vårsol!!!


Likt Skogsödlor kommer vi människor fram när vårsolens strålar värmer i ansiktet.


Gibson roar sig i snön och har absolut ingen tanke på att sola!!!


Björkarna står där i skogsbacken och väntar på vårens förlösande värme!Om du tror att ingen bryr sig om du lever eller inte, försök med att hoppa över några amorteringar!  /Earl Wilson

dan

Utmaning och smärta!

Lördag 21 mars 2009

Idag är det inget bra!!! Varför förstår ni nog!!!Ida, min älskvärda dotter, har utmanat mig i en bloggutmaning! Så då är det väl bara att köra!!! Det gäller att svara på en massa frågor där svaret ska börja med den första bokstaven i ditt förnamn. Alltså för mig blir det således D, D som i Dan, vilket är mitt tilltalsnamn.


1. Vad heter du? Dan

2. Ett ord på fyra bokstäver: Dröm
3. Flicknamn: Delilah
4. Pojknamn: Dragomir
5. Yrke: Drömtydare
6. Färg: Dimblå
7. Klädesplagg: Denimjacka
8. Mat: Dans hemlagade
9. Sak i badrummet: Deodorant
10. Plats/stad: Dublin

11. En orsak att vara sen: Dysenteri
12. Något man skriker: DÖÖÖÖ!
13. Film: Dum & Dummare
14. Något man dricker: Dry Martini
15. Band: Depeche mode
16. Djur: Daggmask (Väldigt underskattad som husdjur)
17. Gatunamn: Dan:s gränd
18. Bil: DKV
19. Sång: Dance Of Death (Iron maiden)
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Damfotboll

Jag utmanar allt och alla, men jag utmanar ingen som inte själv vill. Det är alltså första bokstaven i ert eget namn som gäller hela leken ut :-)

  

Kolla in Ida:s utmaning på hennes blogg:  HärLivslust är att alltid ha kommande projekt i ögonvrån.   /Okänd


dan


Jag gillar sex....

Fredag 20 mars 2009

Jag gillar sex natursköna platser i Örnsköldsvik, som jag återkommande besöker. Jag tänker presentera dessa sex platser för er men bara en i taget. Först ut i raden är Skeppsmalen med Skags udde!

Skags udde ligger ca tre mil från Örnsköldsviks centrum. Skags udde ligger där som en utpost med sin fyr som markerar inloppet till Örnsköldsvik. Närmast havet så ligger ett brett bälte av kalspolade hällar, som gjorda för solbadande. Det är underbart att vandra omkring på dessa hällar, känna vinden dra i sitt hår, och spana efter fåglar eller bråte som spolats iland. Skags udde är en förnämlig fågelsträcklokal. Både höst och vår då mängder av olika fågelarter passerar. Alldeles i anslutning till udden så ligger Skeppsmalens fiskeläge med ett kapell från 1803. I Skeppsmalen finns möjligheter att inhandla fisk av alla de sorter och tillagningar, perfekt att stoppa med i matsäcken innan man beger sig ut på hällarna!

Se till att åka till Skeppsmalen i sommar, jag tror att ni också kommer att finna platsen värd flera besök!!


Varma sköna ligger de där och väntar på en, hällarna!


Nästan lite utomjordisk miljö kan tyckas.


Man får se upp för hala partier när man vandrar omkring och njuter.


En del vegitation växer nere vid strandlinjen.


Tänk att vatten lockar så, stora som små!


Skags hamn.

Nu är det återigen helg, veckorna går fort! Jag räknar lugnt med att ni tar väl varapå varandra, så där himla bra som vi alla vill bli ompysslade. Strunta i blommorna, kraven och räkningarna och låt vänskapen och kärleken ta all plats!!! Sen ska ni alltid komma ihåg det att, ER Gud, vem han nu än är, går alltid med er!


Om jag ska tro på något som jag inte ser, då föredrar jag under framför baciller!    /George Bernard Shaw

dan

Trädgårdens blommor

Torsdag 19 mars 2009

Idag så visar jag er bilder på några av de blommor som förgyller sommaren i vår trådgård. Bilderna är tagna i vår egen trädgård i Kroksta.


Atlasblomma (Godetia Improved) , tror jag den heter. I varjefall så har den besök av en blomfluga.

 
Blå Akleja (Aquilegia vulgaris)


Svärdslilja (Iris pseudacorus)


Pion (Paeonia officinalis)


Ringblomma (Calendula officinalis)


Rödklöver (Trifolium pratense). Tillsammans med Maskrosen så kallas de ogräs, men vackra är de.


Kunde inte låta bli att ta med denna bild på en Blomfluga. Viken art det är vet jag inte.


Ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar!    /Nalle Puh (A.A. Milne)

dan

Kyckling med Pasta

Onsdag 18 mars 2009

Ingela jobbar långdag på onsdagar och då passar det väl bra att jag fixar middagen! idag bjuder jag henne på Kyckling med pasta. En mycket lättlagad middag som också är god.

Recept: (4 portioner)

2 st kycklingfileer
1 burk passerade tomater (400g)
1 burk skivade Champinjoner (ca 200g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor (eller efter behag)
salt
Curry
Rosmarin
Olivolja
2 dl vatten eller cocosmjölk

Skär kycklingfileerna i lämpligt stora bitar (välj själv). Skala och hacka löken, finhacka vitlöken. Fräs kycklingbitarna i en stekpanna med olivolja, krydda och salta. Fräs lök, vitlök och champinjoner i olivolja i en annan stekpanna. När kyckling, lök och champinjoner fått gyllenbrun färg rör ner allt tillsammans i en panna. Tillsätt de krossade tomaterna och lite vatten, rör om. Vill man få lite mer Thaismak på anrättningen så tilsätter man cocosmjölk istället för vattnet. Krydda och salta efter smak och låt sjuda under lock i ca 10-15 minuter.  Servera med fullkornsspagetti eller liknande  och dekorera med valfria grönsaker. Trevlig måltid!Ingredienserna till dagens middag!


Låt kycklingröran stå och "gotta till sig" på svag värme i 10-15 minuter.


Kanske inte det finaste upplägget som gjorts, men gott var det!!!!

dan

Shaktimatta gör mig till Fakir!

Onsdag 18 mars 2009

Nu är jag snart en fullfjädrad fakir, tack vare min fru! Det är väl ingen nyhet att jag har stora problem med min rygg! Alla typer av behandling från akupunktur med och utan ström, massage eller ryggblockader av skiftande slag, har inte hjälpt mig nämnvärt. Nu kanske jag har funnit min "frälsning"! Det är nog mera rätt att säga att min fru Ingela har funnit något för min "frälsning". Hon gör faktiskt allt som står i hennes makt för att hjälpa mig och det är jag oerhört tacksam för.

Nu har hon alltså köpt något som heter Shakti, den indiska spikmattan! Den har hon köpt på en hälsobutik här i Örnsköldsvik. Jag provade den för första gången igår, då jag låg i ca 5 minuter, med mattan under min rygg. Jag blev verkligen förvånad över kroppens reaktion. Ryggen blev varm och det började klia över hela överkroppen. Nu idag så provade jag igen att ligga på rygg på mattan, denna gång i tio minuter. Det är helt otroligt vad den sätter igång i kroppen. Jag blev återigen varm på ryggen samt kliandet började igen. Men dessutom så blev jag helt varm i hela kroppen och började svettas. Det är alldeles tydligt att den ger någon form av effekt. Men det är för tidigt att säga något om dess möjlighet till smärtlindring, men jag ser fram emot att fortsätta. Jag återkommer med mer information då jag har provat den ett tag och förhoppningsvis vet mer!!


Så här ser den ut, SHAKTI - den indiska spikmattan.


Närbild på en av de 230 plastknappar med sina 27 piggar. Det ger sammanlagt över 6000 vassa piggar, det ni!


Här visar jag hur det kan se ut. Men när jag låg för behandling så var jag utan T-shirt.


Här kan ni få information om Shakti från leverantören, Team Shakti AB:  http://www.shaktimattan.se/


Att känna tacksamhet och inte uttrycka det är som att slå in en present i ett paket men utan att ge bort det!
/ Wilhelm Arthur Ward

dan 

Andra Ö-viksbloggar! 

Betydelsen av en skylt!

Tisdag 17 mars 2009

Tänk vad en skylt kan betyda mycket. Strax utanför Örnsköldsvik så ligger ett litet samhälle som heter Själevad. Där är jag uppvuxen och där har jag ofta strövat omkring i skogarna och bland bergen. Uppe bland bergen så ligger det en liten tjärn som heter Svarttjärn. Vid denna lilla tjärn har jag tillbringat många av mina unga år. Allt från att spana in djur och växter, fiske, bad och indianliv, har iscensatts där.

Förr så gick det ett skidspår från Svarttjärn till Huggsjöstugen ca en mil från tjärnen. Detta skidspår var markerad med gula skyltar som på sina ställen var namnsatta, för att visa var man var. Dessa skyltar är förmodligen bortåt 50 år vid det här laget. När jag är ute och går i skogen om somrarna så passerar jag emellanåt någon av dessa skyltar. Speciellt en skylt väcker då mycket "varma" känslor hos mig. Varför det är på det viset vet jag inte, men förmodligen så hände det något positivt i min ungdom, som har med den skylten att göra. Jag tycker att det känns som igår, men det bör ha varit för så där en 40 år sen. Ja du, vad tiden går!


Svarttjärn i kvällssol just när isen lagt sig.


Dimmig novemberdag vid svarttjärn 2006.


Gibson på en brygga vid Svarttjärn, sommaren 2007.


Tänk att denna skylt väcker så varma känslor hos mig. Varför vet jag inte!


Bättre ett dåligt minne än dåliga minnen!        /François de la Rochefoucauld

dan

 Andra Ö-viksbloggar!           

Snart är de här 2!

Måndag 16 mars 2009

Var ut och gick med Gibson en sväng efter jobbet. Underbart väder och varmt! Men tanke på våra flyttfåglar som snart kommer, som jag funderade kring igår, så fann jag spår efter förra säsongens bobyggande. Spåren efter våra svenska djur finns där ute överallt, det gäller bara att se dem. Kolla in bilderna så förstår ni vad jag menar:


Översnöat och bortglömt sitter det där i trädklykan, Björktrastens bo sen förra sommaren.


I ett litet skogsparti med Björk, Asp, Al och Gran räknade jag till tolv Björktrastbon, varav detta är ett.


Äntligen kan Gibson få gå ut i värmande vårsol!


Jag har svårt att låta bli att "plåta" motljusbilder. Alla dessa kontraster tilltalar mig!

Har ni stött på några guldkorn i dagens vardagsliv? Det har jag gjort! Bara under eftermiddagens lilla promenad så stötte jag på flera stycken! Dessutom så fick jag ett värmande brev idag från en föredetta elev. De raderna blir nog det guldkorn som kommer att blänka mest måndagen den 16 mars 2009!

Inför kvällens hockeydrabbningar säger jag bara HEJA Timrå och Skellefteå!!!

     

Kom igen nu grabbar och visa de penningstinna klubbarna Linköping och HV-71 att hjärta många gånger slår den penningstinna plånboken!


Inget lär befrämja kreativiteten så som brist på pengar!    /Kjell-Olof Feldt

dan


http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik

Snart är de här!

Söndag 15 mars 2009

Snart dyker de upp våra flyttfåglar! Varje vår så kommer de flygande som levande vårtecken, till glädje för oss alla som fortfarande känner oss "vintersömniga". Som genom ett trollslag så blir dagarna längre, soligare och varmare. De första husflugorna börjar surra vid husväggen och smältvattnet droppar från taken. Vilken förväntansfull tid våren är!

Har ni det endaste lilla intresse av att titta på fåglar så gå och köp en kikare eller en tubkikare, om ni nu inte har en redan. Med en kikare får man chansen att studera dessa vackra fåglar på lite närmare håll. Om några veckor så börjar mängder med fåglar samlas vid Öfjärden där man kan sitta i fågeltornet och titta på dem. Öfjärden ligger strax norr om  Örnsköldsvik närmare bestämt i Arnäs, strax öster om E4:an. Packa en matsäck och åk dit, ni kommer förmodligen inte att ångra er. Här följer några bilder på fågelarter som snart lär dyka upp!


Sångsvan (Cygnus cygnus)


Bergfink (Fringilla montifringilla). Den kommer snart eller kanske redan är här.


Lövsångare (Phylloscopus trochilus). Är en sommargäst som dyker upp först i maj.


Nu är helgen snart slut och en ny arbetsvecka tar vid. Men försök att inte bara leva för helgernas ledighet, utan ta tillvara på de guldkorn som vardagen också kan ge. De finns där, men det gäller bara att lägga märke till dem!


Lev i nuet och känn att du har tillfredsställelsen just där du är - inte runt knuten!   /Okänd

dan

Kolla in andra Ö-viksbloggare:  http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik

Till Umeå igen!

Lördag 14 mars 2009

Nu blir det Umeå igen! Kristoffer fyller år den 17 mars så vi tänker upp till "Björkarnas stad" och fira honom idag! Hade inga bra bilder från staden Umeå så det fick bli Björklövens emblem!! Hoppas på snar återkomst till elitserien Björklöven! Det vore ju kul med lite derbyn mellan Umeå och Örnsköldsvik igen!!!

Kolla bloggar från Ö-vik: http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik
Ha en skön Lördag med mycket bus, värme och kärlek!!!!


Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att de blir dumma!
/ Oscar Wilde

dan

Sov Gott!!!

Fredag 13 mars 2009


Ingen kan slappa som en hundvalp!


Det blev för många timmar poker inatt!


All you need is LOVE!!!! Gibson och huskatten Athos på kökssoffan.

Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket trevligare att vara två.   /Nalle Puh (A.A. Milne)

dan

Ekorre och helg!

Fredag 13 mars 2009

Idag blir det några bilder på en vanlig Ekorre! Ett mycket vackert djur som är så vanlig så att man inte tänker på hur vackra och speciella de är. Bilderna tagna i närheten av Lomsjön utanför Örnsköldsvik!


Ekorre (Sciurus vulgaris) i den grå vinterdräkten.


Sommarbrun Ekorre i färd med att äta sin favoritföda granfrön!


Aningen nyfiken på vem som stör mitt i maten!


Nu är det fredag och jag önskar er en skön och avkopplande helg! Bry er inte om att SEB:s VD Annika Falkengren blir av med sin bonus men kompenseras med ett lönelyft på bara två miljoner!! Bry er inte om att Örnsköldsviks sjukhus snart bara tar emot patienter som ska ta blodprov eller plåstra om ett sår! Bry er inte om att "gamarna" som sitter och styr våra storföretag gnager bort det sista som finns på välfärdens ben! Bry er inte om att massor med sjukskrivna människor tvingas söka socialhjälp för att den styrande borgligheten saknar empati. Samt bry er inte om att ett etanoltillverkande företag i Örnsköldsvik är en säker kvittens på vår komunala bankrutt! Men ni kan bry er då det är dax att gå till val, då kan ni visa att ni har fått nog!!


Dåliga politiker väljs av goda medborgare som inte röstar.         /George Jean Nathan

Bloggar från Örnsköldsvik: Bloggkartan

dan 

Hummelviks naturreservat!

Torsdag 12 mars 2009

Ett till litet smultronställe i Örnsköldsviks kommun är Hummelviks naturreservat i Köpmanholmen, ca två mil söder om staden Örnsköldsvik. Köpmanholmen är Örnsköldsviks kommuns sydligaste tätort, naturskönt belägen vid Nätraåns utlopp i Bottenhavet. De kuperade omgivningarna är typiska för Höga Kusten. Hamnen i Nätrafjärden är en av Sveriges djupaste och har dagliga färjeförbindelser med öarna Ulvön och Trysunda.

I reservatet finner man gammal orörd granskog, höga branta berg med tallskog, klapperfält, raviner, höglägesmyrar samt en del småtjärnar, varav den största  följdaktligen heter Stortjärnen. Man kan likna området med Skuleskogens naturreservat i miniatyr. Inte allt för långt från reservatet kan man besöka Nässjöbäcken. En liten bäck som på vissa avsnitt påminner om en liten regnskogsbäck.

Reservatet är väl värt ett besök och har men inte varit i en gammal fin granskog, så kommer besöket att frambringa en och annan bild av ett gammalt Troll, grymtandes bakom någon sten.

Andra bloggar från Örnsköldsvik kan du besöka här: http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik

                         
Nässjöbäcken                                 Nässjöbäcken                                 Liten myrholme i Stortjärnen


                       
Stortjärn                                        Vattenfall i Nässjöbäcken             Grillplatsen vid Stortjärn


Konsten att tråka ut är konsten att säga allt!     /Voltaire

dan

Hopplöshet!

Torsdag 12 mars 2009

Sorg och glädje båda
Bodde i mitt hjerta,
Sorg i ena kammarn,
Glädje i den andra.
Oförsonligt skilda,
Rådde än den ena,
Än den andra ensam.
Se'n den enda kom dit,
Lär hon öppnat dörren
Och förenat båda,
Ty min sorg är sällhet,
Och min glädje vemod.

/ Johan Ludvig RunebergKlicka på bilden så blir den större!Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna.      / Oscar Wilde


dan


Iron Maiden

Onsdag 11 mars 2009

Sitter och lyssnar på Iron Maiden och drar mig till minnes deras konsert  "Death on the road tour" i Globen 2003, som jag var på. De var mycket bra tycker jag och alla som gillar Hårdrock och då framförallt Maiden bör besöka en konsert och få känna stämningen och "trycket".


Mäktig scendekor och riktigt bra livegrupp dom där Iron Maiden! Bild från deras "Death on the road tour" i Globen 2003.

Här kommer ett klipp från deras "death on the road tour" 2003, från You tube:

 
The Trooper!!!!!!!

dan

Högbonden!

Onsdag 11 mars 2009

Skulle tro att ni är många som som så smått börjar att planera sommarens semester. Ett hett tips är den lilla ön Högbonden som liller i yttersta Höga Kusten. Ön Högbonden ligger i Ångermanland, mittimellan Härnösand och Örnsköldsvik. Hela ön är naturreservat under Naturvårdsverket. Skötsel och förvaltning av området ligger på Länsstyrelsen. Fyren är fortfarande i drift och sköts på distans av Sjöfartsverket. Vandrarhemmet och caféet är ett privat företag som arrenderar alla öns byggnader och marken för att driva verksamhet där.

För att komma till Högbonden måste man åka båt. Under våren  och hösten går båten bara från Barsta men under sommaren även från Bönhamn. På båda platserna finns bra parkeringsmöjligheter. Här kan du följa länkar till Bönhamn och området Nordingrå.

Kolla in hemsidan för Högbonden:  http://www.hogbonden.se/

Kolla även in andra bloggar från Örnsköldsvik:  http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvikKlapperstrand med fyren i bakgrunden. Också ett bra ställe att reflektera på!


De gamla tror allt, de medelålders misstror allt, de unga vet allt.        /Oscar Wilde

dan

Att reflektera!

Tisdag 10 mars 2009

Jag tror att vi människor har ett behov av att få reflektera! Sätta sig ner en stund och tänka över ett och annat. Att få chansen att sitta en stund och fundera kring sitt liv och leverne ger ett större perspektiv och får en många gånger att "tänka till". Vi lever i en enormt stressad värld där information formligen sprutar ut från alla håll och kanter. De flesta har dator, TV, radio och mobil förstås. Vart man än vänder sig i samhället så översköljs man av intryck och information. Dessutom så matas vi varje dag med negativa nyheter  från både media och press. Jag tror att det många gånger blir för mycket, det rinner över så att säga.
 
Vi kan dessutom nå varandra vart vi än är. Till och med på toaletten tas mobilen med, har jag förstått. Nä för tusan gå ut i naturen sätt dig på en stubbe eller ett litet berg. Skåda ut över naturen och reflektera. Man kan fundera över vad som egentligen är viktigt här i livet eller bara sitta där och tänka igenom veckans händelser. För mig är reflekterandet ett sätt att koppla av och att koppla bort från den stress som omger mig. Stäng av mobilen eller sätt den åtmintone på ljudlös och njut av tystnaden och utsikten. Men framförallt njut av tiden med dig själv. Nalle Puh beskriver detta fenomen på ett bra sätt då han säger, att han ska gå ut i skogen och sätta sig på en stubbe och lyssna på ingenting. Bra va?! Jag tror faktiskt att Gibson reflekterar emellanåt. I varjefall på sitt eget lilla sätt!


Alla djur, utom människan, vet mycket väl att livets huvudsakliga mening är att njuta av det.
/Samuel Baulderdan


Slutspelet saknar något!

Måndag 9 mars 2009


Slutspelet i Elitserien känns så fjärran utanDet är bara så!!!!!!!


dan

Uggletid!

Måndag 9 mars 2009

Nu är det dax! Ugglornas tid är här! Tänk en sån där härlig kväll med knarrande och krasande skare. Månen lyser gult på natthimlen och den nedgående solen färgar horisonten rödlila, det är dax för Pärlugglornas parningskonsert! Att smyga sig fram i skogen och lite försiktigt härma en Pärluggla och plötsligt få höra en hanne svara, är en mangefik upplevelse. Har man tur så kommer den riktigt nära för att få se vem som inkräktar på hans territorium.

Man  kan också gå ut på eftermiddagen och försöka att härma en Sparvuggla (Glaucidium passerinum). Har man tur så kommer det lilla "trollet" flygande och slår sig ner i en Grantopp, eller rent av alldeles i närheten på en gren. Att få se den lilla Domherrestora ugglan väcker glada och ödmjuka tankar hos de flesta. De små Sparvugglorna är så söta så det räcker och blir över, se själva!


Likt ett litet troll sitter den plötsligt där, Sparvugglan!

Sommaren 2007 så hade vi ett häckande Hornugglepar i ett kråkbo, här i närheten. Det var stor aktivitet på föräldrarna när de i eftermiddagssolen jagade sork och skogsmöss, till sina ständigt hungriga ungar. Förra sommaren stod deras bo tomt och jag förmodar att de funnit ett bättre ställe att sätta sina ungar till världen. Så här kan en Hornuggla se ut när den sitter och spanar efter byten i kvällens sista soltimme.Hornuggla (Asio otus)


Likt en liten dunboll sitter hornuggleungen där och väntar på mat.

Har man som jag förmånen att bo i Örnsköldsvik med den "Norrlänska urskogen" runt knuten, ja då har man all chans i världen att få uppleva ugglor live! Det gäller bara att ta sig i kragen och gå ut och spana in i ugglornas värld!


Ungdomen skulle vara ett idealiskt tillstånd om den kom lite senare i livet!      /James Thurber

dan

Ps Kolla in andra bloggar från Örnsköldsvik!  http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik   Ds


Snö igen och jordgubbslängtan!

Söndag 8 mars 2009

Så blev det "skitväder" igen! Gårdagens solsken utbyttes snabbt till mulet, grått, blåsigt och snöyra. Men trots denna  vädertristess så vet man att vi med raska steg går mot vår. Gibson kräver trots allt sin dagliga promenad så en liten rundtur i snöyran vart det.Promenad i snöväder kräver bra musik i örat. Metallicas "Master of Puppets" är pefekt!! De var visst helt sjukt braaaa igår i Globen, enligt min son Kristoffer.

När jag gick där i snövädret så började jag längta efter sommarens jorgubbar, direkt från trädgården. Det kan ju inte bli bättre än så! Jordgubbarna i frysen lyser med sin frånvaro, så några "gubbar" till efterrätt blir det inte. Men kan man inte smaka på dessa delikatesser så får man väl titta på dem. Jag kom ihåg att Ingela har några bilder i datorn, på saftiga sommarsöta jordgubbar. Efter lite letande så fann jag en, se och njut!!


Fast nu så blir jag ju trots allt ännu mer sugen på en Jordgubbe!

Det är ju den internationella kvinnodagen idag. Jag tycker det är förfärligt att vi måste fira en sådan dag. Kvinnan borde med råge vara lika jämställda med oss män, runt om på vår jord. Det är år 2009 och kvinnor diskrimineras på olika sätt runt om i världen och faktiskt i vårt upplysta land. Det är ju så man som kille skäms!! Nä vore det rätt så skulle vi fira kvinnan varje dag, för vad vore vi män utan dessa kvinnor!!! Dagens citat tillägnar jag alla kvinnor på vår jord!

Att vara kvinna är mycket svårt, då ens huvudsakliga uppgift är att handskas med män.      Okänd

dan 

Om nåt är paj, gör Paj!

Lördag 7 mars 2009

Jag gillar skarpt att fixa mat! Mat i alla former och i alla olika smaker, har intresserat mig ända sen ungdomen. men tyvärr så har det inte blivit så mycket "matlagande" de senaste två åren. Orsak därtill vet ni nog alla, ja just det ryggen. Men emellanåt så känner jag både lust och har ork att fixa något. Idag är en sådan dag! Ingela har letat fram ett recept på en ost- och skinkpaj med ägg, som jag fixat till. Om den blev god? Ni anar inte!!

 
Nu är pajdegen klar. Plastfolie på och sen in i kylen några timmar.


Att "nagga" behövs för att pajdegen inte ska "svälla" upp som en Calzone när den gräddas på 225 grader i 10 minuter.


När pajdegen gräddats så är det dax att slå i fyllningen.Sen bär det av in i ungnen på 200 grader i ca 30 minuter.


Då var den klar! Lite strimlad röd paprika piffar upp helhetsintrycket en smula.

Recept:

3 dl vetemjöl (ersätt 1 dl vetemjöl med grahamsmjöl så får du en nyttigare pajdeg)
50 gram smör
2 dl Kesella
ca 0,5 tsk salt (hellre för lite eftersom den rökta skinkan är salt)
Ev. någon msk vatten.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:

100g skinka (i detta fall basturökt skinka)
2-3 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt (hellre för lite eftersom den rökta skinkan är salt)
1 krm svartpeppar
ca 1/2 tsk paprikapulver (smaka av efter smak)

Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Smaklig måltid!!!

Njut nu av lördagskvällen och lek med tanken att morgondagen blir den bästa i ditt liv!


Det är för väl att lögnen finns - för tänk om allt man hörde var sant.       Albert Engström

dan

Metallica!

Lördag 7 mars 2009

Vad surt livet kan vara ibland! Denna helg var det tänkt att jag skulle se Metallica i Globen, hade biljett och allt. Men tyvärr så satte ryggen stopp för det, som för så mycket annat roligt jag vill göra! Kristoffer sålde biljetten till en av hans kompisar istället! Nu när det inte blev någon resa till Globen så får jag väl kolla in grabbarna i världens bästa trash metalband, på Youtube istället!

Kan inte jag komma till Metallica så får väl Metallica komma till mig!!!

Häääääärligt!!!!! Metallica med Thin Lizzys gamla slagdänga "Whiskey in the jar".
För övrigt baserad på en gammal Skotsk folkvisa.


dan

Sol igen!

Lördag 7 mars 2009

Efter en hel vecka av mulet väder så strålar solen igen! Idag så blir det en promenad i solen med hunden och frugan och kameran förstås. Ingela ska pyssla en hel del här hemma idag och då ska jag passa på att gå igenom mina foton i datorn. Dessutom så är det ju Hockey ikväll, kvaldramatik mellan Almtuna och Växsjö. Ja ni läste rätt! jag ska nämligen inte se på slutspelshockey från Elitserien. Jag har i stort sett tappat allt intresse för Elitserien sen MODO hamnade i Ingemansland och säsongen var över, FY för Elithockey just nu!! Men nästa säsong ser ni, då blir det andra bullar av!! Då blir det GUULD eller i varje fall slutspel för vårt kära MODO! Det är vad jag hoppas i alla fall!!!


Baksidan när solen precis har börjat sträcka ut sina varma strålar! En hel del snö eller hur?Fjolårets Älggräs står där stelt och stolt med snö i sin krona!

Kolla in andra bloggare I Örnsköldsvik  http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik

Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron.      Bert Karlsson

dan

Sjätte mappen och sjätte filen!

Fredag 6 mars 2009

Min dotter Ida har utmanat mig! Hon hade i sin tur blivit utmanad av sin kusin Sandra. Så jag säger som Ida, "jag är inte den som bangar"! 

Utmaningen fungerar så här: Gå in i din bildmapp på datorn, välj den 6:e mappen och ta sedan den 6:e bilden och lägg in den på din blogg. Samt utmana sex  stycken andra. Här är min sjätte fil/bild från den sjätte mappen i bildmappen på datorn!


Jajjamen den här bilden/filen ligger i den sjätte mappent!!! Pepparkakshuset som Ingela och Ida gjorde Julen 2005!


Men nu så kommer det svåra! Vilka i hela friden ska jag utmana? Ida och Sandra har ju redan utmanat de jag känner till som har en egen blogg! Men just det! Nu kommer jag på att en av mina "jobbarkompisar" på Änget, Per-Erik Hägglund har en blogg, nämligen http://pelleproletar.blogg.se/.

Min son Kristoffer har ju någon bloggliknande tillvara på nätet, så jag utmanar honom också http://smackebonk.blogspot.com/search/label/Kriz. Dessutom kom jag just på en "ormtjej" från Vännäs som heter Ida hennes blogg har adressebn http://novahskrutt.blogg.se/.

Förutom dessa tre så får jag väl utmana några storfräsare som "Blondinbella", "Kenza" och Charlotte Perelli.

När jag letade efter den sjäte mappen och den sjätte filen så fick jag syn på dessa bilder av Gibzon som valp, se va himla söt han är!!! 

Klicka på bilderna!
      

Nu är det helg och glöm inte att sköta om dig och de dina! Titta din älskade i ögonen och mjuka han eller henne på kinden samtidigt som du talar om hur mycket du tycker om, eller uppskattar den samme! Strunta i blommorna denna helg, för jag tror att den lilla gesten värmer mer!!!

Att lära utan att göra är som att älska utan att röra!       Okänd

danKram som musfälla "åsså" PIM!

Torsdag 5 mars 2009

Kan ni tänka er att ibland kan en kram bli en dödsfälla! För en del så är det verklighet, kolla in bilden så förstår du vad jag menar. Varning för känsliga djurvänner!!!! 

Klicka på den om du törs!


Har försökt att sitta på lovet och jobba med en C-uppsats i matematik, som jag har ogjord. Jag har med hjälp av enkäter frågat barnen/ungdomarna inom Ängetskolans gamla RO, om vad de tycker om matematik. Eftersom jag har frågat elever i spannet åk 1 till åk 9 och enkäten består av ett 15-tal frågor så tar det tid att sammanställa. Sen har jag ju så himla svårt för att sitta, på grund av mina ryggproblem som ni vet. Ibland så står jag, ibland sitter jag och ibland så står jag på knä framför datorn. Min tidplan är att bli klar med rapporten innan sista April.

Jag har dessutom gjort klart med min andra inlämningsuppgift i PIM. PIM står för "praktisk IT- och mediekompetens" och är en kombination av handledningar på Internet, studiecirkel och hjälp i vardagen. I vår kommun ska alla lärare i skolan genomgå PIM.
 
Med den pressade situation som råder för i stort sett alla lärare så tycker jag PIM är på tok fel upplagt i denna kommun, det blir för tufft för många! PIM i sig är det inte något fel på utan innehåller en hel del matnyttigt. Men behöver man allt som kursen innehåller, NEJ säger jag! Nu har jag ganska stor vana av datorer efter 12 år på Hägglunds och ettt egenintresse av datorer. Därför vet jag att man inte lär sig bestående kunskap i datahantering om man inte jobbar med det frekvent.

Det vore bättre om man fick välja ut två områden som man skulle vilja fördjupa sig i, exempelvis skriva och presentera. Då kunde man välja det man vet och tror att man behöver i sin lärarvardag. Som det är nu så hinner man inte och kan inte lära sig allt, framförallt om man inte ser vinsten med det. Jag tror att de flesta lärarna vill förkovra sig i det som de har nytta av i sina ämnen och med sina elever. Det vill i alla fall jag. 

Vi skulle bry oss mindre om vad andra tänker om oss, om vi insåg hur lite de faktiskt gör det!          Ethel Barret

dan

Lavar!

Onsdag 4 mars 2009

Lavar kan verkligen sätta fantasin i rullning! Nästa gång du är ute i skogen så kolla in de lavar du hittar. Då menar jag att du verkligen ska kolla in, nära alltså! De är hur science fictionlika som helst. Inte för att jag är så duktig på lavar men de är hur vackra som helst att titta på, så därav intresset. Kolla in de här bilderna:

Klicka på bilderna så blir de större! Klicka en gång till så stängs de!


                            
Trattlav.                                           Blåslav.                                                Fnaslav.

                            
Gällav.                                             Kartlav.                                              Någon form av Fnaslav.

            
Torsklav.                                         Fnaslav och späd Bägarlav.


Var dig själv. Alla andra är redan upptagna!                    Oscar Wilde

dan

Vatten!

Tisdag 3 mars 2009

Alla vet hur viktigt vatten är för vår överlevnad, framförallt rent vatten. Som NO-lärare så vet jag också hur sårbart vattnet är och hur skört det är för alla former av föroreningar. Men det jag också vet, ni med förmodar jag, är hur vackert vattnet kan vara. Vatten i alla former har därför inspirerat så länge jag minns. Att sitta vid en brygga och meta är ju så mycket mer än att bara få fisk, det är vattnet som gör det. Titta på en liten porlande bäck i vårsolen och det ger lugn och ro, det är vattnet som gör det. Titta på alla fantasieggande isformationer som uppstår vid ett vattenfall vintertid, det är vattnet som gör det.

Om man ser det hela lite mer poetiskt så skulle man kunna jämföra en liten vacker vattendroppe med livet självt. Tänk er själv en liten vattedroppe som bildas så där vackert på en vattenyta, som det ibland kan bli. Den vackra lilla droppen uppstår och lever en liten kort stund för att till sist återgå i ett större sammanhang. Precis som våra liv!  Hur vackra, fula, rika, fattiga, elaka, snälla, omtyckta, hatade vi än är, så kommer alla att en dag återgå i ett större sammanhang. Hur det större sammanhanget är eller ser ut kan jag inte berätta för dig, för det vet jag inte. Det vet nog bara "Han" som satte allt i rullning en gång i tiden!!


Tre små vackra vattendroppar dansar av glädje i solens sken.


Två små vackra vattendroppar dansar vidare i en glädjens pardans. Den tredje är nu på väg mot något annat.


Likt oslipade diamanter hänger de där i bäckkanten, vattnet som stelnat till is.


"Brusa högre lilla å" finns det en melodi som Björn J.son Lind har gjort. Denna lilla bilde skulle då kunna heta "Skumma högre lilla bäck".


Tänk er att få sitta här en hel dag och fiska, eller kanske bara ligga och njuta. Svarttjärn 20 juli 2007.


Vattnet kan ibland vara regn. Ibland kan ett varmt sommarregn vara riktigt skönt. Men regnar det för mycket så känns det inte så där riktigt bra, nej rent av "surt".

Var inte rädd för livet. Tro att livet är värt att leva och din tro kommer att se till att det blir så.     William James

dan

Hemma igen och Jordlöpare

Måndag 2 mars 2009

Nu är man hemma igen efter en trevlig helg i Umeå! Det är roligt att vara borta men alltid lika trevligt varje gång man kommer hem. Uttrycket "mitt hem är min borg" passar mig alldeles ypperligt ska ni veta. vad vi gjorde i Umeå kanske ni får veta en annan gång?

Jag ska visa er en bild på en riktigt stor Violettkantad jordlöpare, som jag just hittade i mitt bildarkiv. Denna insekt tillhör alltså familjen jordlöpare. Det är en rovlevande skalbagge som lever av maskar, sniglar, larver och andra mindre insekter. Denna skalbagge kan bli uppemot 40 mm lång och det är stort vill jag lova i dessa sammanhang.

Kolla in:


Violettkantad jordlöpare (Carabus violaceus)


Samma skalbagge men från en annan vinkel.

Vänskap är en själ som tagit bostad i två kroppar.      Källa: Aristoteles

dan

Vasaloppet från golvet!

Söndag 1 mars 2009

Tyvärr så är det ryggläge som gäller idag. Ryggen blir bara sämre och sämre. Frågan är bara hur länge jag orkar stå ut? Men en ljuspunkt i tillvaron är Vasaloppet som jag har förmånen att följa från dynan på golvet, hemma hos Ida och Samuel i Umeå. Nu måste jag se vilken tjej som vinner Vasaloppet! Ha det!!

Thumbnail     
                                                 Vinnaren i herrklassen Daniel Tynell.


Tänkvärt om vänskap och kärlek!!

All eld slocknar, om man inte håller den vid liv.     Källa: Okänd

dan

RSS 2.0