Nu är det dax för sex ...

Lördagen den 28 mars 2009

Nu är det dax för sex natursköna områden i och omkring Örnsköldsvik, igen. Jag har nu kommit till nummer två på min lista om sex av mina bästa ställen, som jag gärna besöker.

Sommaren 2008 for jag och Ingela tillsammans med våra vänner Anders och Bodil Johansson, för övrigt mor och far till vår blivande måg Samuel, till Stockholmsgatornas naturreservat. Området ligger ca 10 mil från Örnsköldsvik, vid Lägstaån alldeles vid gränsen mellan Västerbotten (vid länsgränsen mot Åsele lappmark) och Ångermanland.


Stockholmsgatorna är en urbergskanjon som bildades för ca 9000 år sedan av en isälv som uppstod i samband med tappningar av en stor isdämd issjö. Detta hände vid ett flertal tillfällen. Varje gång störtade vattenmassorna i ett enormt vattenfall ner i dalgången och tog med sig det mesta i sin väg. Isälven gröpte ur berget och en kanjon bildades. Kanjonen är idag ca 1,5 km lång med upp till 40 m höga lodräta bergväggar. Här finns blockgrottor som har gångar som leder salar i fem våningar men även gångar som leder ned till 10 meter under marken. Det finns även jättegrytor. I söder övergår kanjondalen i en torrlagd fossil älvfåra, därefter i ett mäktigt tappningsdelta ovanför högsta kustlinjen.


Åk gärna dit om ni vill uppleva lite vild och nära nog orörd natur som med sina hisnande bergsformationer för tankarna till Grand Canyon i Colorado, USA.

Läs mer fakt om Stockholmsgatorna här! Geologivägen

Klicka på bilderna så blir de större, samt klicka igen så stängs de!
           
Skylt till Trolltjärn                   Trolltjärnen                            Rikligt med myrmark


         
Mäktiga raviner                      Natursköna canjoner             Bedårande utsikt


           
Dax för fika                            Tät orörd Granskog                Småtjärnar och myrar

              
"Grottforskning"                     Skylt till Jättegrytan              I jättegrytans sal


           
Grytan från annat håll            Dagens kock Anders!              Matförberedelse

                               
Wok med Älgkött, svamp mm, mums!               Gullris


En vän är en människa i vars närvaro man törs vara sig själv!  /Crane

Nu blir är det lördag och då ska det mysas. Man kan börja med att kolla in skidskytte på TV. Sen kanske läsa en bra bok eller se någon bra film. Eller kanske spela något spel och bara umgås. Vad ni än gör så glöm inte att släcka alla lysen klockan 20.30 och en timme framöver. Sanning och säga så glömde vi bort det förra året, FY SKÄMS!!

dan

Kommentera bloggen här!
Postat av: Bodil

Det här måste vi göra om

2009-03-29 @ 22:19:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0