Uggletid!

Måndag 9 mars 2009

Nu är det dax! Ugglornas tid är här! Tänk en sån där härlig kväll med knarrande och krasande skare. Månen lyser gult på natthimlen och den nedgående solen färgar horisonten rödlila, det är dax för Pärlugglornas parningskonsert! Att smyga sig fram i skogen och lite försiktigt härma en Pärluggla och plötsligt få höra en hanne svara, är en mangefik upplevelse. Har man tur så kommer den riktigt nära för att få se vem som inkräktar på hans territorium.

Man  kan också gå ut på eftermiddagen och försöka att härma en Sparvuggla (Glaucidium passerinum). Har man tur så kommer det lilla "trollet" flygande och slår sig ner i en Grantopp, eller rent av alldeles i närheten på en gren. Att få se den lilla Domherrestora ugglan väcker glada och ödmjuka tankar hos de flesta. De små Sparvugglorna är så söta så det räcker och blir över, se själva!


Likt ett litet troll sitter den plötsligt där, Sparvugglan!

Sommaren 2007 så hade vi ett häckande Hornugglepar i ett kråkbo, här i närheten. Det var stor aktivitet på föräldrarna när de i eftermiddagssolen jagade sork och skogsmöss, till sina ständigt hungriga ungar. Förra sommaren stod deras bo tomt och jag förmodar att de funnit ett bättre ställe att sätta sina ungar till världen. Så här kan en Hornuggla se ut när den sitter och spanar efter byten i kvällens sista soltimme.Hornuggla (Asio otus)


Likt en liten dunboll sitter hornuggleungen där och väntar på mat.

Har man som jag förmånen att bo i Örnsköldsvik med den "Norrlänska urskogen" runt knuten, ja då har man all chans i världen att få uppleva ugglor live! Det gäller bara att ta sig i kragen och gå ut och spana in i ugglornas värld!


Ungdomen skulle vara ett idealiskt tillstånd om den kom lite senare i livet!      /James Thurber

dan

Ps Kolla in andra bloggar från Örnsköldsvik!  http://bloggkartan.se/registrera/17595/oernskoeldsvik   Ds


Kommentera bloggen här!
Postat av: Anonym

Hallå där, du skulle ju ha gjort en egen "naturbok" du! Bilderna verkar du ju verkligen ha =c)~ Kram på dig å Ingela!

/M F H

2009-03-09 @ 20:59:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0