Himmel och pannkaka!

Himmel och pannkaka vad vackert det kan vara då solen går ned. Häromdagen efter en fantastisk sommardag så uppenbarade sig en rent av enormt vacker kvällshimmel. Förebådar detta sken soligt väder är busväder? Ja inte vet jag men jag bjuder gärna på några bilder!


Så här såg det ut uppåt Solvägen, rent himmelskt!!!

Himmlen är ovanför dig, och visar för dina ögon sin eviga skönhet, men din blick
vilar fortfarande på marken!
   /Dante Alighieri

dan


Fet mage och fredag!

Att inte kunna göra i stort sett någonting på grund av smärta sätter sina spår. Då menar jag inte det psykiska lidande jag går igenom, nej jag menar mer synliga och påtagliga spår! Jag sväller och börjar helt enkelt att bli fet, eller rättare sagt fetare! Det är på magen den syns vilket är ganska vanligt för "gubbar" i min ålder.


Vad är nu detta tycks jag tänka när jag tittar på min mage!!

Jag äter rätt sunt och inte dricker jag en massa öl heller, så vad beror det då på? Joo just det att jag inte gör ett förbaskat dugg. Till och med gräsklippningen, som alltid varit min grej, ombesörjer min kära fru. Så när jag blir bättre i ryggen så ställs jag inför ett val, ett vägskäl där de två vägarna bär åt helt olika håll. Ska jag ta den vänstra vägen eller blir det den högra vägen. Helst vill jag försöka ta den vänstra vägen men det är ju så många i min ålder som valt den högra vägen, så valet i nog inte så himla enkelt. Vad tycker ni jag ska välja för väg, den vänstra eller den högra? Jag vet! GI här kommer jag!!!Nu är det fredag som sagt och många börjar jobba nu på måndag. En semester går rasande fort och det är lång väntan till nästa sommar. Men de som har haft semester de sista fyra till fem veckorna kan då inte klaga på vädret. Sol och värme har det varit hela tiden och regndagarna är lätträknade. men sommaren är inte slut än utan många fin dagar finns nog att avnjuta här framöver. Nu till veckans historia!

Skogsarbetarn!

Ett äldre par bodde i en stuga nära skogen, dom hade problem med det sexuella.
Mannen jobbade som skogsarbetare, och dom gångerna han fick fart på petter-niklas,
var när han var ute och jobbade i skogen.
 
Han försökte med att springa hem för att få vara med gumman, men när han
kom hem hade petter-nicklas lagt sig igen.
 
En dag kom gumman på en bra ide:
- Ta med dig älgstudsaren och skjut ett skott när du får stånd.
 
Det fungerade jättebra, ända tills det blev älgjakt, då sprang gumman ihjäl sig!!!!

Det var det och jag tycker synd om den kärlekskranka frun. Som tur är så är det ju bara en dum fräckis och inte sanninga!!

Men nu är det ju fredag och många av er vill göra lite extra mysigt till kvällen. Jag tror att det viktigaste är dock att bry sig om varandra, se varandra och framförallt prata med varandra. Är det på det viset så behöver man varken förrät, oxfilé med ett gott rödvin till eller efterrätt,  för då duger blodpudding och mjölk minst lika bra!!!! 

dan


Ovanlig jägare!

Hittade häromdan en för dessa breddgrader ganska ovanlig skalbagge. Det var en Snäcklöpare, Cychrus caraboides, som tillhör ordningen jordlöpare. Det är ett rovdjur som lever på, ja just det, snäckor som de kryper in i och frossar på! Jag har bara en gång tidigare sett en Snäcklöpare och det var för ca 30 år sedan och på ungefär samma plats!


Snäcklöpare, Cychrus caraboides


De är snabba dessa jordlöpare och då framförallt denna sportbilsformade rackare!

Alla djur är jämlika men somliga är mer jämlika än andra!  /George Orwell

dan


Bullfest bullfest hela Dan!

Vad kan väl vara härligare en solig sommardag än en bullfest på nybakade kanelbullar och blåbärsbullar! De varma bullarna som med sin mjuka konsistens fyller ut hela munhålan och den kalla mjölken som likt en havsvåg sköljer genom mun och hals, de e sommar det!!!


En del av de varma bullarna är framdukade! Bara att kasta sig över!!!


Medan Ingela och Kristoffer fikar sina bullar på ett vördnadsfullt sätt så .....


... vräker jag i mig de goda varma smakrika bullarna på ett sätt som kan få vilken bordsgranne som helst att känna sig illamående!!!


Frågan jag ställer mig varje gång jag fått frossa på Ingelas makalösa bullar är; kommer jag någonsin mer att få chansen att avsmaka hennes bullar? Vad tror ni? Efter en stund sitter jag där ensam vid fikabordet med min fråga och med Gibson vilt jagande alla bullsmulorna på trallgolvet. De uppskattade visst inte mitt, allt annat än belevade sätt att äta bullar!?

Det finns ingen fullkomlig lycka som varar mer än fem minuter!  / Jules Renard

dan


Ganska stor!

Här kommer några bilder på Sveriges största spindelart! Det var vår måg Samuel som fann den när vi var ute och skulle fiska utanför Umeå! Nu kan du äntligen läsa att det var du som fann kärrspindeln Samuel, kom ihåg att jag skrivit det nu!!! Kolla in bilderna jag tog!


Kärrspindel (Dolomedes fimbriatus) tillhör familjen vårdnätspindlar. Läs här om spindlar i allmänhet!


Varför de heter vårdnätspindlar beror på att de vårdar sina ungar. Medan ungarna ska kläckas så bär honan omkring på en stor nätboll som innehåller äggen, se bilden. När ungarna kläckts så sköter honan om dem omsorgsfullt. Måste honan förflytta sig så bär hon alla ungarna på ryggen!


Har spindlar ögon? Javisst! kolla bilden så ser du spindelns högra öga! Sindlar har vanligen åtta punktögon, men det kan variera. Ögonen har linser och är inte sammansatta av mindre delar som insekternas fasettögon. Jagande arter har ofta två ögon som är större än de andra och centralt placerade på främre delen av huvudet. Andra arter har betydligt färre ögon, eller inga alls.

Inget i livet skall fruktas, det skall endast förstås. Nu är det dags att förstå
mer, så vi kan frukta mindre!
  / Marie Curie

dan


Gudfadern vem, jag?


Det är inte bara Marlon Brando som kan gestalta gudfadern Don Vito Andolini Corleone! (RÄTTELSE: Fotot taget av Ida Jerrevik vilket hon heter numera, sorry for my mistake!!!)

All I wanted was to be what I became  /John Gotti
 
dan


Må bra!

I helgen var vi i Umeå och hälsade på våra "barn"! Till Gibsons stora lycka så fick han träffa både Ida och Kristoffer och mågen Samuel. Både vi och hunden trivs och mår himla bra där uppe i "Ume".


Vid det gamla nerlagda vattenkraftverket i Klabböle strax väster om Umeå hade vi picknick på lördagseftermiddagen. Visst är det underbart med fika!


Både Ida och Gibson mös i den varma kvällssolen!

Få vet hur bra de har det, alla vet hur bra de kunde få det!  /Frithiof Brandt

dan

Solnedgång sommartid!


Solnedgång i Själevad utanför Örnsköldsvik!

Fler män väljs mellan solnedgång och soluppgång än som någonsin blivit valda
mellan soluppgång och solnedgång!
  /Will Rogers

dan 

Att ha svansen mellan benen!


Att ha svansen mellan benen har fått en helt ny innebörd!!!

Ps Dagens fredagshistoria utgår idag, men återkommer nästa fredag! Ds

Vem är mer dåraktig: ett barn som är rädd för mörkret eller en vuxen människa
som är rädd för ljuset?
  /Maurice Freehill

dan


Sugar Pie Hony Bunch!

Här kommer musik som har allt man kan önska sig!!! Det blir alltid en hit att spela Motownmusik på den romantiska middagen eller festen med vännerna! pröva gärna, jag tror inte ni ångrar er!!!

Börjar med The Four Tops!Fortsätter sen med The Temptations och "My Girl"! Lycka till med festen eller middagen!!!

Vi har medeltiden att tacka för de två sämsta uppfinningarna i mänskligheten
- romantisk kärlek och krut!
  /André Maurois

dan

Uffe Balla Balla!

På 60-talet kom en låt som heter "My baby balla balla" med en grupp som hette The Rainbow. Kolla in gruppen och "njut" här nedan!Men nu ni så har en Uffe från Västervik återupplivat den gamla dengan. Är det bra? Nja kanske inte fullt så bra som Örnsköldsviks egen Elvis, Eilert Pilarm!!! ha ha haVad tyckte ni???? Här kommer ett uppträdande till.Pinsamt eller???!!! Vilket fall som helst så är Uffes största önskan att få leva på sin musik, säger bara tjena!!!

Du kan inte bara sitta där och vänta på att människor skall uppfylla dina drömmar.
Du måste själv se till att det händer!
   /Diana Ross


dan

Kinesisk pop när den är som ..!

Här kommer ett gäng med en i Kina populär poplåt. Jag frågar mig dock, är det bra eller anskrämligt? Döm själva!Musik är det enda språk där du inte kan säga något elakt eller sarkastiskt!  /John Erskine

dan

Ett av naturens bisarra företeelser!

Att få se en spindel ömsa "skinn" är något utöver det vanliga. I morse trodde jag att min fågelspindel höll på att dö, men nejdå hon skulle bara ömsa!!! Jag förstår att spindlar då, löper stor risk att bli tagna av insektsätare. Men just under ömsningen så gömmer spindlarna sig ordentligt. När min hona började ömsa så lyfte jag bort den grotta hon gömt sig i för att kunna fota tilldragelsen, kolla in bilderna!


Här ser man att hon börjat krypa ur sitt skal!


Här har hon lagt sig på sidan för att underlätta ömsningen. Lägg märke till de stora giftgaddarna, de är inringade!


Då så, nu är det gjort och en nyömsad och vacker Mexicansk rödknäad fågelspindel är beredd att möta världen! Men vilket är skalet och vilket är spindeln? Spindeln är till höger faktiskt!


Här är skalen från de tre ömsningar honan gjort sen jag köpte henne. Första ömsningen till höger osv. Det märks väldigt väl att hon har vuxit på de knappt tre månader som jag haft henne!

Möt det du fruktar och rädslan försvinner!  /David Joseph Schwartz

an


Tittut här kommer jag!


Allt fler av majsormsungarna kläcks. Här två syskon som luktar på världen för första gången!


"Tittut här kommer jag", tycks den lilla ungen tänka!

Lillgamla barn kan vara en plåga. Barnsliga vuxna är alltid pest!   / Knud Holst

dan 

Fredag, waterboy och svar på senaste bildgåtan!

Idag så var det dax för mig att få ta mig ett dopp. Eftersom det är så varmt i vattnet så inbillar jag mig att det är ok för min nyopererade rygg. Det var jätteskönt när man väl kommit i en stund. Fy, vilken badkruka jag blivit, detta med tanke på vilken vattenvarelse jag var när jag var yngre!


Inte fega nu Dan, tycks jag höra att det viskas i vassen. Det underlättar alltid att blöta sig lite först innan man hoppar i på riktigt! Nuvarande status Dan Jonsson = +2 kg, 69 kg istället för 67 kg, bannade rygg!!!!


Sådär ja, nu har badkrukan Dan badat också!!!

Svaret på förra bildgåtan!


Så här såg förra bildgåtan ut.


Visst var det en del av en tändsticksask som förra bildgåtan gällde. Ungefär där innanför ringen var det fotat. Grattis Agneta Jacobsson det gjorde du bra. Dock var det inte någon trisslott utlovad denna gång, sorry Agneta!!

Nu är det freedag har jag hört, och med den ett avslut på veckan. Man blir lite smått "dagavill" när man är ledig. Hur som helst så fortsätter värmen och inte många går omkring och längtar efter höstrusk, förutom jag då! Jag är en höst och vintermänniska ända in i roten. Men visst, det är helt okey med sommar med, men tänk en brasa i kaminen, en massa tända ljus och en god bok i skenet från brasan. Det slår mycket det! Dan är nog inte riktigt klok, säger nu en hel del av er som läser detta! Jag kan bara hålla med och glad är jag för det. Varför? Jo, det underlättar livet en hel del om man är smått tokig, bara lämpligt alltså!

Nu ska ni ha det skönt i den varma kvällssolen. Men glöm inte att bry dig om dina närstående! För då känner ni alla er glada och behövda, det är viktigt det ser ni!!! Förra fredagen blev det ingen rolig historia men lugn bara lugn för här kommer en!

Veckans roliga historia! (Den nakne äkta mannen)

- Det är alltför varmt för att ha kläder på i dag sa mannen till sin hustru och tillade:

- Älskling, vad tror du grannarna skulle tänka om jag klippte gräset naken?"

Hustrun tittade på honom och sa:

- Att jag tog dig för pengarnas skull!!!


Om vi behandlade alla vi mötte med samma tillgivenhet som vi hyser
för vår favoritkatt, skulle de också spinna.
  /Martin Delany

dan


Det slingrar sig i burken!

I maj så parade sig mina Majsormar. Den 21 maj så lade honan ett 20-tal ägg. Av dessa så var det 14 stycken som var fina och livskraftiga. Idag, 56 dagar senare så började några av de små liven att titta ut. Efter att de legat och titta ut i ca en till två timmar så vågade de sig ut ur sitt skal. Kolla in bilderna på babyormarnas födelse!
 

I en godislåda fylld med fuktig vermeculit ligger äggen på kläckning från den 21 maj till nu då det börjat hända saker.


Kläckningslådan på närmare håll.


Den första ungen tittar ut ur sitt trygga ägg. Huvudet syns i ringens mitt.


Efter någon timme så var det dax att ge sig ut på äventyr. Som ni ser så är de inte stora, jämför med den lilla tändsticksasken!

Man kan nog lugnt påstå att de är gulliga de små krypen. Inte ens den mest inbitne ormhataren kan väl på fullaste allvar tycka att dessa små kryp är äckliga? Alla djurungar är söta på ett eller annat sätt, tycker jag! Så trots att de små möter ogillande här och där så har de faktiskt sitt berättigande till ett liv, de har ju trots allt sin plats i skapelsen. Varför så många ogillar ormar har säkert många förklaringar. En av dem är nog för deras rörelsesätt att slingra sig. De påminner om maskar och masken är ju inte direkt omtyckt den heller.

Men vän av ordning undrar nog en hel del hur min fru Ingela står ut med mig. Hon är definitivt ingen som gillar varken ormar och än mindre en som gillar spindlar, jag har både och. Så frågan som jag ställer mig är, tycker hon så mycket om mig att hon stannar för den skull eller kanske hon trots allt gillar ormar och spindlar lite? Jag vill ju gärna tro på det första alternativet, att hon gillar mig rackarns så mycket, för det andra alternativet kan vi bara glömma!!!

Livets utmaningar är inte till för att paralysera dig,  de finns där för att
hjälpa dig att upptäcka vem du är!
  /Bernice Johnson Reagon

dan


Att fiska med Moses!
Av alla religioner är  kristendomen utan tvekan den som mest
borde inspirera till tolerans, fastän de kristna hittills
har varit de mest intoleranta av alla människor!
  /Francois Arouet de Voltaire

dan

Trädgårdsfika!

Idag, trots den tropiska värmen, så fixade vi bort lite ogräs i vår trädgård.


Att få ta ett fika mitt under pysslet ger både energi och välbefinnande!


Fin blå färgprakt med Karpaterklocka och blå penseer. Måsen är ej levande utan ett substitut till dessa tragiska trädgårdstomtar som finns lite överallt.


Samma rabatt som ovan med en tusensköna mitt i bild.

Blommor är vilsamma att betrakta. De har varken känslor eller konflikter! /Sigmund Freud

dan

Appropå politiker!

Vem är politikerna till för, folket eller sig själva? Jag tvivlar på att det i alla fall är folket!!! Vad tror du?Den perfekta lögnaren tror att lögnen är sanning!  /dan jonsson

dan

Hallon!

Det mest upphetsande för dagen var att Ingela stöttade upp vårt hallonris. Jag hjälpte så gott jag kunde och det var ju inte så där himla fetmycke!!! För övrigt känns det som en avslagen söndag, efter en trevlig kväll med mina syskon. Men ikväll är det dags för VM-final i fotboll mellan Holland och Spanien, det blir stort det!!!


Nästan allt ris låg på gräsmattan.


Sådär ja!!! kanske inte den snyggaste och bästa lösningen på problemet, men det funkar ju!


En bra bild för att symbolisera mina ryggsmärtor.

Smärta är en så obekväm känsla att även en liten bit av den kan förstöra
varje njutning!
  /Will Rogers

dan


Hold on tight to your dream!

Genom drömmen kan vi göra vad som helst, vi är oslagbara! Men glöm inte för allt i världen att förverkliga några av dina drömmar!!! De blir roligare att minnas tillbaka då!!!
Ideologier skiljer oss åt. Drömmar och lidande för oss samman!   /Eugène Ionesco

dan

Att ha underbara grannar!

Vi måste ha bland de bästa grannarna som finns! Under hela vintern har Alf och Kent hjälpt oss att skotta snö, eftersom jag inte kunnat pga mina ryggbesvär. Deras hjälp har varit som en gåva från ovan. Idag så var närmsta grannen Kent ute och klippte sin häck som gränsar mot vår häck. Han erbjöd sig då att klippa vår också samt beskära vår stora syren!!! Helt underbart vad glad vi blev!!! Helt enkelt KANON alltså, att ha så bra grannar som vi har. Nu återstår bara att bjuda dem på en rejäl brakfest med mycken mat och "cola". Ha ha hoj vilket himla stoj!


Helt underbara grannar man har, eller hur???


Ingela snyggar till på marken efter klippningen.


Tomas och Karin, våra grannar en bit upp på gatan, stannade - på väg till tippen -  och tog med en del av vårt skräp. OJ OJ OJ va snälla människor det finns!!!

Sann vänskap är som god hälsa, man förstår inte värdet av den förrän
man förlorat den!
  / Charles Caleb

dan


Visst är det vackert med lång hals!?

Det sägs att kvinnor är vackra med lämpligt lång och smäcker hals. Om det nu är så tjejer, så överdriv inte och ta efter grabben här nedan!!!


Jaaaa undra hur han låter? Han måste i alla fall njuta av maten han äter för det tar ju ett tag innan den når magen!!

Eskimån: "Om jag inte visste något om Gud eller synder, skulle jag då hamna i  helvetet?"
Prästen: " Nej, inte om du inte visste om det."
Eskimån: " Varför berättade du om det då?"
    /Annie Dillard

dan

Matte och Gibson i plurret!

Idag blev det premiär för sommarens första bad hos familjen Jonssons! Ingela och vår borderterrier Gibson badade och hade det mysigt. Jag då? Nej inget bad för mig!!! Jag har alldeles för ont i min nyopererade rygg för att utsätta mig för att hastigt kylas ned. Jag orkar inte riskera att jag ska ha ondare i morgon än idag, för det räcker och blir över som det nu är. Men jag är glad ändå, för det fina vädret och för ynnesten att ha en förstående familj!!


Gibson hoppade i direkt och simmade i väntan på "matte".


Har du kommit nu "matte", tycks Gibson säga när Ingela sakta men säkert tar sig ut till simbart vatten.


Häääääärligt!!! Det här måste vi göra om!!!

Njut av livet, det går inte i repris! /Hjalmar Söderberg

dan


Kapitalissimo!

Om Alliansen vinner valet i höst riktas Sveriges kompass ännu mer mot kapitalismens kärna och de fattiga, våra pensionärer och de sjuka kommer at få det allt sämre!! Så tror jag i alla fall trots att Anders Borg och Fredrik Reinfelt slår sig för bröstet och säger att Sverige är bäst. Ja förvisso bäst, men endast för de rika i vårt land!!


Även hos Bamse smyger sig kapitalismens orättvisor in!!!


Det kanske är tänkt att de sjuka, fattiga och pensionärerna ska likt Oliver Twist tigga i framtidens Allianssverige!! Då sparar de ju åtskilliga miljarder till att sänka skatterna med, för de välbesuttna!!


Även Arne Anka har märkt hur illa det blivit i vårt kära land!!!


Kapitalism är det lagliga bollträt för den regerande klassen!  /Al Capone

dan


Helikoptervarning!

Jag har oändligt svårt att inte fota dessa fantastiska trollsländor som flyger likt helikoptrar runt omkring i vårt sommarlandskap. Jag har dessutom lika svårt att låta bli och visa dem på min blogg för er! Bilderna tagna vid Svarttjärn som ligger i Själevad ca en mil inåt landet från Örnsköldsvik. 


Bred trollslända (Libellula depressa) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen segeltrollsländor.


Samma art som ovan.


Nordisk kärrtrollslända (Leucorrhinia rubicunda) är en art i insektsordningen trollsländor som  likt de ovan tillhör familjen segeltrollsländor. Vackra eller hur?

Jag är fantasi. jag kan se det ögat inte kan se. Jag kan höra det örat inte kan höra. Jag kan känna det hjärtat inte kan känna!  /Peter Nivio Zarlenga

dan

Athos håller på Tyskland?

Apropå fotbolls-VM


Bryr sig husdjuren om sport? Tror nog inte det men man vet aldrig!!!

Fotboll är enkelt om du är fullständigt galen!  /Bo Jackson
dan

Sun sun sun here it comes...!

Gräsmatta, syren, växthus, penseer, jordgubbar, kaffe, bara ben, bad, mygg, glad, regn, badbyxor, midsommar, romans och sol! Sommaren gör många glada!!!


Solen fotad med Panasonic Lumix DMC-FZ28. Med blädare 8 och 1/1600 samt 200 ASA. Bilden bara uppskärpad lite.


Samma bild men med effekten Illumination Sunburst samt uppskärpad, i program Paint Shop Pro 7.

Som sagt, här kommer solen! Here comes the sun, med de odödliga The Beatles!!!


Så ljuvlig det är en tidig sommarorgon när naturen tiger och kvinnorna
fortfarande sover!
/Carl Erik Soya

dan 


Freda freda freda freeda!

Nu är det fredag igen! Många av er kanske går på semester idag och i så fall vill jag önska er en trevlig semester. För övrigt så tänkte jag inte svammla sådär himla mycket denna fredag utan fattar mig aningen kort istället. Vad görs här på Solvägen en solig fredagseftermiddag och kväll? För min del blir det en hel del fotboll då VM 2010 har hunnit fram till kvartsfinalerna. Då kan man nog vänta sig en hel del bra fotboll! Vad kan man mer göra i den varma julikvällen? Nja det blir nog att vara ute och mysa så mycket som möjligt. Kanske en vända ner till växthuset och vattna, spela spel ute i uterummet, läsa bok kanske eller bara va!? Men oavsett vad jag gör eller ni gör så var snälla med varandra samt visa varandra uppskattning, det mår alla bra av!!! Nu kommer fräckisen!


Så här mysigt kan man ha det trots värkande rygg! Det finns faktiskt fördelar med en krånglande rygg! Vad då frågar ni säkert? Fotbolls -VM säger jag! Jag måste ju vila liggandes ganska ofta och då kommer fotbollen in i bilden. Sen ikväll Blir det nog någon film eller deckare.


Vadå avslöjande!

Det var två damer som satt på ett café och drack kaffe. Då den ena damen sa till den andra:

- Du har gått och fört ut att min man har en vårta på snoppen.

- Det har jag inte alls det, sa den andra damen.

- Det har du visst sa den andra igen.

- Nej sa den andra, det enda jag har sagt är att det har kännts som om det vore en vårta.


Kanske det är en av fruarna i historien med sin man? Ja vad vet man!

Jag ville en gång bli ateist, men jag gav upp - de har inga helgdagar! /Henry Youngman

dan


För Sveriges skull, avgå Mona Sahlin!

Vid den senaste undersökningen över hur stort förtroende partiledarna har av väljarkåren, så visade det på katastrofsiffror för Mona Sahlin! Vad säger det oss? Jo att risken är stor att Mona Sahlin riskerar att bli den faktor som gör att de Röd/Gröna inte vinner valet i höst. Tar hon detta på allvar, eller är hon så makthungrig så att hon numera blivit fartblind? De Röd/grönas politik är det inget fel på och den behövs för att inte detta land ska kantra över till att bli ett rent klassamhälle där de rika blir rikare och allt fler blir fattigare, mycket fattigare! Inte ens inom Solialdemokratin har Mona Sahlin ett starkt stöd, då inte ens hälften ger henne sitt stöd. Vakna Mona det är dax att göra det enda rätta för Sverige och svenskarna nämligen avgå!!!!!

Hittade artikeln nedan i Aftonbladet, daterad till 2010-03-13. Den är skriven av Erik Norelius en organiserad "Sosse" sen 66 år bakåt i tiden. Läs den gärna!Avgå, Mona Sahlin!

Erik Norelius: När jag numera ser på arbetarrörelsens ledare ser jag mest förlorare. För en tid sedan blev jag uppringd av en gammal s-redaktör som föreslog att vi skulle ställa oss i spetsen för en namninsamling med uppmaning till Mona­ Sahlin att dra sig tillbaka. Jag ville avvakta eftersom jag tror att Mona Salin inte är dummare än att hon själv förstår att hon kan vara på väg att orsaka den politiska och fackliga arbetarrörelsens undergång, skriver Erik Norelius. 

Det är många som vill vädja till Mona Sahlin att hon begär att få avgå som partiordförande vid kongressen i höst. Om Sahlin förstår partiets och även sitt eget bästa arbetar hon sedan­ för att Sven-Erik­ Österberg får leda partiet i kommande val.

Jag har varit organiserad socialdemokrat i 66 år. När jag söker summera allt som varit kommer jag fram till att den politiska tillvaron aldrig varit så besvärande som nu. Ändå har jag som politisk skribent upplevt flera borgerliga regeringar, bland annat Fälldins på 70-talet. Trots allt elände så var vi social­demokrater förhoppningsfulla. Det betraktades som självklart att reger­ingsmakten skulle återtas. Partiordförande Olof Palme framstod som garant för bättre tider. 

Nu har åtskilliga
socialdemokrater förlorat allt hopp om en valframgång nästa år. Mona Sahlin ses som den slutliga olyckan. Hon tycks sakna politiskt omdöme och alla vet att hon trampar fel även vid sidan av politiken. Läget förvärras­ av att partiet saknar ett inre politiskt arbete. Hundratals socialdemokratiska föreningar finns bara på papperet. Det har gått så långt att miljöpartister får delta i social­demokratiska gruppmöten och även dominera dessa.

Någon invänder förstås att Mona Sahlin blev enhälligt vald till parti­ordförande. Det var ingen styrke­demonstration. Mer än två tredjedelar av kongressombuden utgjordes av riksdagsledamöter, landstings- och kommunalråd och andra med tunga välbetalda uppdrag. Etablerade socialdemokrater med trygga pensioner eller bra reträttplatser vill inte vara avvikande, de vill tvärtom framstå som allierade­ med partitoppen. Samtidigt har de svårt att förstå hur vanliga partimedlemmar tycker och tänker. Vid kommande val av kongressombud ute i arbetarekommunerna måste fotfolket ges inflytande.

För en tid sedan blev jag uppringd av en gammal redaktör från A-pressens dagar som föreslog att vi skulle ställa oss i spetsen för en namninsamling med uppmaning till Mona Sahlin att dra sig tillbaka.­ Jag svarade att jag ville tänka på saken. Trots allt vill jag tro att Mona­ Salin inte är dummare än att hon själv förstår att hon kan vara på väg att orsaka den politiska och fackliga arbetarrörelsens undergång. Det dubbelt besvärliga är ju att både LO och flera av fackförbunden har dåligt ledarskap.

Jag tror att
Sven-Erik Österberg kan inge trygghet och framtidstro hos arbetar­rörelsens folk. Samarbetet med Miljöpartiet måste självfallet upphöra. Socialdemokratin ska i kommande val presentera­ ett eget program.­ Utan byte av partiledare­ och lyckosamt val­resultat blir det för vanligt folk att bara invänta ekonomisk och social­ misär.

Det finns mer som gått fel. Marita Ulvskog står först på socialdemokraternas EU-lista. Som partisekreterare hade hon det yttersta ansvaret för socialdemokraternas valnederlag. När jag numera ser på den politiska och fackliga arbetarrörelsens ledare ser jag mest förlorare. En ändring måste ske snabbt!  / 2010-03-13 Erik Norelius

Vi bör respektera Mexikos rätt att bestämma sin egen kurs, så länge den inte strider mot våra intressen!
/Richard Nixon

dan


RSS 2.0