Sommaren é kort, ett år går fort!

Ett år sveper iväg i en alldeles för hög hastighet, en grisblink helt enkelt! Sitter och tittar på bilder från förra årets Gotlandsresa tillsammans med vår måg Samuels föräldrar Anders och Bodil. Det var en jättetrevlig resa och Gotland infriade mycket mer än jag förväntat mig. Kolla in några av de hundratalet bilder vi tog.


Morgonfika utanför vår lilla stuga!


Även jag behöver lite fika innan det är dax att ge sig ut på upptäcksfärd.


Emellan varven så var det skönt att få sträcka ut sig i gäset så att ryggen fick vila lite.


Här fikar vi tillsammans med Anders och Bodil alldeles i närheten av Ingemar Bergmans stuga på Fårö.


På Bunge friluftsmuseum fick vi prova på att slår rep av hampatrådar. Bunge friluftsmuseum ligger strax utanför Fårösund och är väl värd ett besök om man gillar svensk historia!


På Bunge friluftsmuseeum provade vi Gotlands unika tilltugg, saffranspannkaka serverad med grädde och salmbärssylt. Om det var gott, jooruu det kan man lugnt säga! 


Vi han med två vändor in till Visby och då menar jag innanför ringmuren. En fantastisk plats som för tankarna tillbaka till 1300-talet och Hansans tid. Ser ni Ingela i myllret av turister?

En resenär som inte gör iakttagelser är som en fågel utan vingar!   /Muslih-Uddin Sadi

Ps Tyvärr så är ryggen lika eländig fortfarande! Ska på CT-röntgen den 8 juli och sen ska min läkare Mario Ruiz titta på resultaten och avgöra vad som ska göras. Förhoppningsvis så slipper jag en ny operation som då måste göras framifrån, alltså de måste gå genom magen! Jag hoppas innerligt att värmen och Ingelas semester ska vara positiva ingredienser för mig, så positiva att benläkningen sätter igång! Jag håller mina tummar!!! Ds 

dan


Jag har aldrig sett så många samtidigt!

Jag har aldrig sett så många grodyngel på ett och samma ställe som häromdagen då jag var upp till Svarttjärn. De drog fram i stora stim som bildade moln av svarta prickar i vattnet. Jag undrade varför de betedde sig så, då jag aldrig sett något liknande? Förklaringen tror jag att jag fick efter att jag suttit stilla och tittat en stund. Kolla så får ni se vilka mängder av grodyngel och varför jag tror att de gör som de gör!


Här kan man se hur massor med grodyngel simmar i stora sammanhållna stim. Vanligtvis så bildar de inte stim utan simmar mer fritt.


Här ett annat ännu större stim.


Det formligen kryllade av grodyngel (förmodligen paddyngel tror jag bestämt) i stimmen!


När jag suttit ett stund och beundrat stimmen så kom fyra eller fem feta Aborrar smygsimmandes. De var på jakt efter, ja just det grodyngel. Jag har sett på djurprogram om fiskar som håller sig i stora stim för att på detta sätt lättare undgå att bli uppätna. Kan det vara av samma orsak med grodynglen? Någon som vet? Jag tror i alla fall att det beror på det!

Hälften vore nog, sa bonden när hustrun födde trillingar! /Gammalt svenskt ordspråk

dan


Gammal å go musik igen!

Fortsätter min musikresa tillbaka till min barndom. Följande låtar minns jag mycket väl och en del av dem tillhörde länge några av mina favoriter.


Hollies gjorde en hel uppsjö med hitlåtar och då bland annat denna.


Här har vi en lite äldre låt än de andra. Men vem född i slutet av 50-talet har inte sjungit med Barry Mann i dennes stora hit "How out the bump"?


Hollies igen! Underbar låt tycker jag!


Ett av mina favoritband på den tiden det begavs, Dave Clarke Five. Vad ofta jag låg och fantiserade att jag var med i den gruppen och spelade inför mina kompisar och alla snygga tjejer i skolan. Det var ju alltid succe i de drömmarna och tjejerna köade för att få träffa mig. Hemska tanke!!!

Att älska för att bli älskad är mänskligt, men att älska för älskandes skull, det är änglalikt!  /Alphonse de Lamarine 

dan

Ut i skogen ska vi gå ...!

Att få vandra omkring i vår fina natur är nog bland det bästa jag vet. Det är alltid något nytt och spännande man får se. Har man dessutom gjort sig besväret att packa med sig fika, ja då är lyckan total. Att få vandra omkring i skogen, sätta sig på en sten eller stubbe och bara få filosofera en stund, det är livakvalité det!!! Jag, Ingela och Gibson var ut en sväng härom dagen, vi och den varmt skinande solen. Kolla in!!!


Att få sätta sig och fika en stund förhöjer den sköna skogspromenaden!


Visst syns det hur bra man mår ute i den fria naturen!?


Vi hoppas på att ni alla får en fortsatt skön Midsommarhelg!!!

Om du planterar ett ekollon kommer det att växa upp till en ek.
Men om du planterar en honungskaka är det därmed inte sagt
att den kommer att växa upp till en bikupa.
  / Nalle Puh (A. A. Milne)

dan


Glad Midsommar!När man en stilla sommarnatt tycker sig höra gräshopporna spela är det kanske blixtlås!  /Wolfgang Gruner

dan

Torsdag som känns som fredag!

Idag är det torsdag och inte vilken torsdag som helst, det är ju dan före Midsommarafton! Det gör att dagens torsdag känns mycket mer som en dagens fredag, i vart fall så känns det så för mig. Så därför tänker jag använda dagens tordag till att bli dagens fredag och med andra ord svammla lite mer, visa någon rolig bild och presentera fredagens historia, som då egentligen blir torsdagens historia om rätt ska vara rätt, men det skiter vi i!

Så var det då helg igen och i morgon så är det Midsommarafton. Den kväll på året då hänryckningen står som allra högst. Har ni provat det där med sju olika blomsorter? Jag har aldrig provat på det och som gift man så har jag aldrig vågat. Varför inte? Jo av den enkla anledningen att det vore ju inte så där himla lyckat om jag skulle gå och drömma om någon annan än min fru. Dessutom så har jag ju redan det bästa av det bästa om jag nu får smöra lite. För min egen del så tycker jag inte att midsommarafton är så himla speciell, då tycker jag mycket mer om Jul och Påskhelgen. Men okey, det är en hyfsat trevlig sommarhelg och sommarens ledighet står för dörren.


Den alltid lika goda Jordgubbstårtan är en viktig del av midsommarfirandet, tycker jag!

Nu ska jag sluta att svamla och önska er en trevlig och skön Midsommar! Vi får hoppas att det fina vädret håller i sig och att midsommarnatten blir varm och len! Glöm nu inte bort att visa din eller dina kära att du verkligen tycker om dem. Det är inte så himla svårt, ett vänligt ord eller ett litet leende, en mjuk på kinden eller bara det att du ser dem, det brukar räcka långt det!!! Nu är det då dax för fredagens, förlåt tordagens, roliga historia!Veckans historia!

Det var tre äldre män som kom till himlaporten och där fick träffa Sankte Per. Sankte Per
frågade då den förste mannen vad han hade använt sin "snopp" till i sina dar.

- Jo sa mannen, jag har pinkat ca 95 % och legat med kvinnor 5%

Jaha sa Sankte Per och ställde därefter samma fråga till näste man.

- Jo för min del var det precis lika dant, 95% kissning och 5% kvinnor.

Jasså du sa Sankte Per och vände sig slutligen till den tredje mannen och frågade.

- Jo du sa den tredje manen, jag har gjort precis tvärtom, jag har varit med kvinnor 95%
och kissat bara 5%.

Då öppnade Sankte Per himlaporten för den tredje och siste mannen och välkomnade honom.
De två andra blev mycket förvånade och frågade varför de inte fick komma in när den tredje fick.

- Ni måste förstå det mina herrar, sa Sankte Per, att detta är himmelriket och inte någon pissoar!!!

Det finns bara en väg till himlen. På jorden kallar vi den kärlek!  /Okänd

dan


Tillbaka till 60-talet!

Återkommer ofta till musik som jag hörde och tyckte om som barn på 60 och 70-talen. Jag har nog lätt för att fastna i minnen och då positiva minnen man kan suga på. Då är musik ofta en minnesförstärkare, för man minns helt plötsligt något som hänt för länge sedan då man hör en viss låt eller känner en viss lukt. Visst känns det igen? Då jag ofta är inne på Youtube och söker och lyssnar, hittar jag nu och då musikpärlor som för mig tillbaka i tiden och som får mig att minnas ett och annat. De låtar jag presenterar idag utgör några av de låtar som etsat sig fast i mitt minne och som för mig tillbaka till slutet av 60 och början av 70-talet. Låt er väl smaka och kanske någon av er också får en och annan "flashback" när ni hör låtarna!?


The Mamas and The Papas med en populär låt under flower power eran omkring 1965 - 1969.


Scott McKenzie var tidigare medlem i The Mamas and The Papas, innan han gjorde solokarriär.


Alltid lika stämningfulla "Tamburin Man" skriven och tonsatt av Bob Dylan.


The Beach Boys. Det fläktar sommar, bad, grill och brudar!!!

Alla behöver sina minnen. De håller betydelselöshetens varg utanför dörren!  /Saul Bellow

dan


Sådan är kapitalismen!Hon var fattig, hon var ärlig
och en stolthet för sin bygd,
för en rik blev hon begärlig
och så tog han hennes dygd.

Sådan är kapitalismen
otack är den armes lön.
De´e´ dom rikas paradis men
ingen hör en fattigs bön.
(Del av texten till Fred Åkerströms "Sådan är kapitalismen")

Här nedan kan ni höra hela visan med Fred Åkerström!Appropå kapitalismen, kolla in den här sången!
Kapitalismens grund är girighet och avundsjuka!  /Charles Long

Ps  När det är dax för val är det upp till dig hur du vill ha det! Tänka enbart på dig själv eller vara med och värna om andra!!!  Ds

dan

Ny bildgåta och svaret på förra!

Här kommer så en ny bildgåta! Se nu till att gissa lite. Ingen behöver ju veta vem du är! Svaret på förra bildgåtan var botten på en glödlampsockel, som ni kan se här nedanför. Som vanligt så var det ju Maran som hade rätt. Andra svar som kom in var bra gissat men inte rätt. Så grattis Maran och gissa på nu på den nya bilden! 


Vad kan detta vara del av?


Så här såg förra fotofrågan ut.


Här är svaret, botten på en glödlampssockel!

Ps Dagens citat med tanke på lördagens princessbröllop!  Ds

En monarki är ett fartyg som seglar bra men ibland går på grund och sjunker. En republik är en timmerflotte som aldrig sjunker, men man har alltid fötterna i vattnet! /Fischer Ames

dan


En stilla tår för brudparet!


Bilderna saxade ur dagens Aftonbladet, Foto SVT

Jag har skroderat i tid och otid över hur vansinnigt det här med bröllopet var. Överhuvudtaget så har jag sagt mig vilja avskaffa kungahuset. Men vad hände? Jo den lille socialisten har suttit hela dagen framför TV:n och följt utsändningarna från, ja just det, bröllopet mellan Victoria och Daniel. Jag måste i ärlighetens namn medge att det var både vackert och tilltalande.


Bilden saxad ur dagens Expressen

Men kan en vänsterman som jag vara för Kungahuset? Njaaaa egentligen inte, men vad sjutton heller, jag kan ju faktiskt ta en gyllene medelväg och acceptera kungahuset som något positivt för Sverige och svenskarna. När jag satt och följde själva vigselakten så fick jag den välkända klumpen i halsen. Sanning och säga så kom det faktiskt en liten tår också. Det var ju så kärleksfullt och stämningsfullt. Jag hade min dotter Ida:s bröllop i färskt minne då det bara gått ett år sen den fantastiska tilldragelsen, och visst hjälpte det till att knorra till känslorna lite extra.

Så vad lärde jag mig av dagens tillställning? Jo först och främsta att sluta att basonera ut åsikter som jag egentligen inte tänkt igenom. Dessutom har jag lärt mig att det inte alltid måste vara fasta skott mellan olika åsikter utan det går faktiskt att kryssa sig fram i åsiktsjungeln. För rent konservativ vill jag ju absolut inte vara. Så låt kungahuset vara kvar, bara det inte kostar för mycket pengar. Det sägs också att vårt kungahus lockar så mycket turister så det blir nog inte så dyrt att ha de här Bernadottarna kvar i slottet!!!

Till och med den mest renlärige kommunisten försvarar sin kung när
han spelar schack!
  /Brana Crncevic 

dan


Fredag och att tycka synd om sig själv!

Sitter här på kammarn och tycker synd om mig själv. Har så ont i ryggen så jag vet snart inte om jag ska ligga, stå, sitta eller gå omkring, för att det ska kännas bra. Det är lätt så här i efterhand att börja ångra vissa saker och då framförallt att jag över huvud taget gick med på en operation. Kanske skulle de bara fått opererat min Spinal Stenos och inte gjort den stora steloperationen. Men å andra sidan så kunde jag ju inte fortsätta att ha det som före operationen heller, för då var det näst intill ännu värre än nu. Men det är lätt att tankarna snurrar runt i skallen på en, när man ligger här för sig själv dag för dag för dag. Men nåja, det finns alltid de som har det värre, brukar jag trösta mig med.

Det är bara det att just i dag så tycker jag bara så in i vassen synd om mig själv, jag känner mig helt enkelt deppig. Kanske beror det på det gråmulna regnvädret eller så är det bara en sådan dag då man är lite låg, om ni förstår vad jag menar. Hittade en bild bland mina Strängnäsbilder som uttrycker ungefär det jag känner just nu, kolla in!


Här ser jag inte direkt sådär himla pigg ut. Denna bild är tagen dagen efter operationen.

Nämen nu får jag banne mig rycka upp mig en liten stund, i varje fall så pass att jag få delge er en liten fredagshistoria! För det är ju ändå fredag och då bör man ju vara lite uppåt kan man tycka. Min fru ska ut på fest ikväll med sina arbetskamrater och det unnar jag henne av hela mitt hjärta. För det kan ju inte vara så kul att alltid vara hemma med "gnälliga" mig. För min del så blir det nog VM-fotboll för hela slanten. Ha nu en bra fredagskväll med lite mys och en massa kärlek.


När något är på tok så är det skönt att få skylla på någon annan och för min del så får det bli Alliansen. I och för sig så ligger det en hel del i det då Alliansens regler i sjukförsäkringen ställt till en hel massa trubbel för min del!

Veckans historia

En 7-årig pojke frågade sin pappa: - Pappa vad är politik för något? Pappan svarade: - Jo, jag ska förklara för dig. Det år så här. När jag kommer hem med lönen då är jag KAPITALISM, din mamma som bestämmer här hemma är REGERINGEN, din farfar som ser till att allt är på sin plats här och att allt fungerar är FACKFÖRENINGEN, barnvakten som vi har hon är ARBETARKLASSEN, och alla har vi samma mål, att du och din lille bror ska ha det bra, för att du är FOLKET och din lille bror är FRAMTIDEN. Förstår du nu? - Nej, inte riktigt, svarar pojken, men jag ska sova på saken. På natten blir han väckt av sin skrikande lille bror som har bajsat på sig. Då går han till föräldrars sovrum för att väcka dem men där finns bara mamma och det går inte att väcka henne.

Då går han till barnvaktens rum och där finns pappa som just håller på att ha sex med barnvakten, då får han se också att farfar står ute och och tittar in nyfiket genom fönstret och alla är så upptagna av varandra att ingen ens märker pojkens närvaro, då går han tillbaka till sitt rum och somnar om. På morgonen vid frukosten säger pojken.

- Pappa jag vet nu vad är politik för något. Det är så här: KAPITALISMEN utnyttjar ARBETARKLASSEN, FACKFÖRENINGEN tittar på oberörd, REGERINGEN föredrar att sova, FOLKET är totalt ignorerat och FRAMTIDEN, jo, den ligger i skiten.

Jag blir alltid väldigt glad om ett påhopp är riktigt sårande, för då tänker jag att om
de ger sej på mej personligen, så betyder det att de inte har ett enda politiskt
argument kvar!
/ Margaret Thatcher

dan


Akta er för fusk med maten!

Vem kan man lita på? En fråga jag ställt mig tidigare i min blogg. Men nu så tänker jag höja ett varningens finger rakt upp i nyllet på alla daglivaruhandlare. Fuska inte med datummärkningen!!! Detta är extra viktigt nu när det är varmt och bakterierna frodas. Men det kanske inte är så farligt egentligen!? För vi har säkert ovetandes ätit en massa ommärkt gammal mat redan, så vår mag och tarmflora är redan härdad. Eller kanske inte! Kolla in teckningen och vänj dig vid tanken att du aldrig kan lita på någon, inte ens din matbutik!Denna historia är aningen omoralisk, men jag antar att historier baserade på sanning är det!  /Ring Lardner 


Det stör mig så in i .......!

Lyssnade på partiledardebatten idag på P1. Det enda jag kunde konstatera var, precis vad jag visste innan, att Alliansen står för en politik som gynnar mest de rika och de "Rödgröna" står för en solidarisk politik som gynnar alla! Alla kan bli sjuka, både rika och fattiga, vilket medför att alla vill ha en schysst sjukförsäkringspolitik. De ska absolut inte vara så att endast de med mycket pengar ska få en bra sjukvård eller gynnsam sjukersättning genom dyra sjukförsäkringar. Jag är för solidaritet och med det menar jag att jag gärna avstår en del av min lön för att vi ska få ett sjukförsäkringssystem en skola, omsorg och en vård som är värda namnet. Därför kommer jag att rösta på de "Rödgröna" och jag hoppas innerligt att åtmintone 50% av de röstande ska ta sitt förnuft till fånga och göra gemensam sak med mig!!!

 
Är moroten så mycket värd att vi riskerar att rasera vårt sociala skyddsnät som vi alla kan komma att behöva? Det tror jag inte alls för ett ögonblick!!!


Är det någon som vill byta rygg med mig???

Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad!  /Martin Luther King

dan


Brutalt ryggont och Bröderna Cartwright!

I helgen, men framförallt idag, så har jag haft brutalt ont i min rygg! Det sväller och värker så in i Nordens! Jag måste medge att det har varit lite si och så med vilandet av min rygg. Det började egentligen redan i torsdags då jag blev helt upptagen av kranbilen som gick genom taket. Då for jag kring som ett popcorn och vila var inte ens att tänka på. Sen på lördagen så kom mina kära "barn" och måg hem för att fira mig på min födelsedag, då vart det svårt att gå ifrån och vila. Jag vill ju träffa dem så mycket jag bara kan! Nu resten av veckan så kommer jag att ligga i stort sett hela dagarna. Från och med 13.00 är det ju inga problem eftersom forbolls-VM:s första match för dagen börjar då. Men som sagt det blir mycket säng och TV-soffa nu framöver!


Usch och fy vad ont jag har nu!

Sen är det ju så att jag kan varva forbollen med lite film! Jag har två boxar som jag inte sett alla avsnitt av. Vilka boxar kan det va? Jo"Bröderna Cartwright", den kända westernserien från 60-talet. De olika avsnitten är galet bra och minner mig om en tid långt långt borta, nämligen min barndomstid. I ärlighetens namn så är de ju ganska kassa om man jämför med dagens filmer, där regissörer har så mycket mer teknik att ta till för att få bra kvalité och suspekta effekter. Men att få följa pappa Ben och bröderna Adam, Hoss och Little Joe Cartwright är en ynnest som jag knappast vill avvara!!!


Spännande Wetstern med familjen Cartwright i centrum. En bra serie filmer om man vill ha sig en dos av moralpredikningar och det kan ju behövas i vår karga och kalla Allianstid!!!

En bred filmduk gör bara en dålig film dubbelt så dålig!  / Samuel Goldwyn

dan


Världens bästa trummis samt världens yngsta!

Kolla in denna suveräna trummis med sin lite udda stil som har blivit ett signum för honom!Sen kan ni ju ta och kolla in den här fyraåringen. Helt sjukt KANON!!!!
Hela världen är en födelsedagstårta, så ta en bit, men inte för mycket!  / George Harrison

Ps Fyller faktiskt år idag och trots att jag fyllt en hel del år i mina dar så känner jag mig inte äldre än 17, som en riktig barnrumpa alltså!!! Ds

dan

Fyra år av längtan är över!

Idag är det fredag igen men inte vilken fredag som helst! Idag så hade skolorna runt om i Örnsköldsvik skolavslutning, skönt för eleverna. Men inte är det det som jag har väntat på och längtat efter i fyra år, nej det är FOTBOLLS VM!!! Helt underbart att åter igen få se fotboll utövad av lag från hela världen. Tyvärr så blir min blogg inte så lång denna fredag eftersom matchen mellan Uruguay och Frankrike börjar 20.30 och jag ska hinna fixa fika först. Men veckans historia har jag i alla fall klämt in! Ha nu en bra fredagskväll och sköt om varandra, och har ni en fotbollsnörd i familjen så låt den människan se så mycket VM-fotboll han eller hon vill, det är ju i alla fall fyra långa år till nästa VM!


Detta är den officiella FIFA-loggan för 2010 års VM

Veckans fräckis!

En pojke kommer hem sent en kväll klockan 10. Hans far är både rädd och arg då han egentligen skulle vara hemma senast 7 och ber sonen förklara sig. Sonen säger då tyst...

- Far, jag har haft min sex-debut. Då smalt fadern och sa med sin mjuka stämma:

-Det är OK, kom hem när du vill och om det är någonting så vet du att det bara är att fråga. Sonen och fadern gick och la sig. Senare samma kväll väckte sonen sin far och frågade lite tyst...

-Hur länge ska man ha ont i ändan efter att ha gjort det första gången?

Fortsätter med en rolig filmsnutt på temat fotboll eller hhmm .....


Rolig va? Faktiskt väldigt oskyldig trots allt!!!

Alla säger att den italienska ligan är den tuffaste i världen, men jag är inte rädd.
I min karriär har jag alltid gjort mål, var jag än har varit!
   /Ronaldo

dan

Hjälp, en stor kran genom taket!

Hej på er alla soldiggare och alla ni andra. Här har det hänt grejer ska ni tro. Vi håller på att byta tak på vårt hus och snickarna trodde att de skulle få slutföra det sista på måndag nästa vecka. Men tji det!!! När de skulle ta upp plåten på taket så lejde de en kranbil till jobbet. Kranbilen kom och efter deiverse fastsättning av "tampar" och krokar, så var det då dags att lyfta upp plåten på taket. När kranen med plåten var ovanför taket och skulle hissas ner, vad tror ni hände då? Jovisst fick vi en kran genom vårt yttertak. Kranföraren hade i all brådska glömt att fälla ut stödbenen och stabilisera bilen vilket fick till följd att hela kranbilen tippade när utligget på kranen blev tillräckligt långt, oj oj oj! Kolla i hur det såg ut!


Så här lungt och fint skulle det egentligen gått från första början, men glömska satte stopp för det. Lägg märke till hålet till höger om plåten!


Så här blev det! Som tur var hölls kranbilen kvar i detta läge eftersom ena stoppen runt plåten bromsade upp och höll den kvar så. Om inte så hade kranen gått genom innertak och förmodligen demolerat halva taket samt innertak i hall och vägg och tak i kontoret.


Man ska ha tur ibland mitt i all otur!


Så här illa var det!


Här ser man riktigt nära när kraner gör sitt besök på vinden. Nu skulle man passa på och klistra in en Gevalialogga och skriva "När du får oväntat besök!"


Det blev till att anlita en RIKTIG kranbil och en bärgningsbil. Bärgningsbilen, som man kan skönja till vänster på bilden, skulle dra ner kranbilen samtidigt så skulle den stora kranbilen hålla emot så att inte lastbilen skulle dunsa ner på vägen med full fart. Då hade skadorna på taket blivit mycket större.

Avslutningsvis så kan jag ju bara säga, Tack och lov att ingen skadade sig! Ett tak går att laga, för det är ju bara ett "dött" ting! En trasig människa är det betydligt värre att återställa! Och skulle kranföraren som stod alldeles bredvid lastbilen på insidan, fått hela lastbilen över sig så skulle det inte hjälpa den stackaren med att laga honom. Så man kan se det som så att det var tur i oturen!!!

Det är lustigt, ju mer jag övar ju mer tur får jag!   /Arnold Palmer

dan


Uppretad musiklärare förstör elevs violin!

Här får ni se en lärare som totalt tappar fattningen på en musiklektion!!!
Skola och utbildning ska inte förväxlas, det är bara skolan som kan
göras enklare!
  / John Dewey

PS Vad man inte vet innan är att det bara är ett aprilskämt för att
lura de andra eleverna i klassen! Ds

dan

Anders Borgs bluff!

Hittade en artikel i dagens Aftonbladet som är intressant. Artikeln är skriven av Elisabeth Marmorstein och Eva Buskas. Frågan är, som jag tidigare påpekat, vem kan man lita på?  Man undrar oavsett parti, hur mycket av sanningen de egentligen vill ska komma ut. Vad har de i bakfickan för otrevligheter som inte allmänheten får veta något om före valet? Läs och begrunda!!! 


UNDVIKER DEBATTEN! Anders Borg har sagt att skattelättnader ger fler jobb, men på senare tid har han glömt bort att nämna att det medför lägre löneökningar.


BORGS BLUFF

Regeringen lovar fler jobb – men mörkar att det ska ske genom lägre löneökningar.
Regeringens skattesänkningar ger fler jobb, enligt finansminister Anders Borg. Men han mörkar att det sker genom att löneökningarna hålls nere.

– Regeringen vill inte ha en diskussion om det här, därför duckar de, säger nationalekonomen Lars Calmfors. Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet. På partistämman 2005 förklarade flera ledande moderater sin kärlek till fack och kollektivavtal. Så har det fortsatt under hela mandatperioden. Senast i fredags tog Anders Borg och Fredrik Reinfeldt strid för arbetsrätten mot de övriga partierna i alliansen. Fokuserat på drivkraften Men att Moderaternas absolut viktigaste fråga – jobbskatteavdraget – bygger på lägre löneökningar har de inte velat marknadsföra.

– Det är väldigt enkelt. Om jag får en högre standard genom att min skatt sänks, då har jag inte lika stort intresse av att höja min lön före skatt, säger nationalekonomen Lars Calmfors, regeringens expert och ordförande i Finanspolitiska rådet. Det här sambandet har Anders Borg talat tyst om. I stället har han fokuserat på att skillnaden mellan jobb och arbetslöshet ska ”öka drivkrafterna för arbete”.

– Kärnan i arbetslinjen är att det ska löna sig att arbeta, slog han fast i budgetdebatten i höstas. Annat var det före valet. I vårmotionen 2005 räknade Moderaterna till och med ut hur mycket lägre löneökningarna skulle bli tack vare jobbskatteavdraget. ”Arbetsavdraget gör att en person som tjänar 100 kronor per timma före skatt får en skattesänkning med cirka 10 kronor per timma, helt utan att löntagaren ökat sin produktivitet. I nästa löneförhandling kommer skattesänkningen att medföra något lägre lönekrav”, skrev Moderaterna då. För Anders Borgs tidigare statssekreterare Per Jansson, i dag avdelningschef på Riksbanken, är sambandet självklart.

– Ett ökat arbetskraftsutbud innebär att fler människor konkurrerar om samma jobb och det ger en allmän press nedåt på lönerna. Därigenom kan sysselsättningen öka. Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv, tror inte att regeringen vågar berätta sanningen:

– De har varit rädda för att de inte kan förklara det här sambandet. En lönesänkning låter farligt. Vi har en regering som är räddhågsen av sig i många frågor. Lars Calmfors är inne på samma linje:

– De tror förmodligen inte att de klarar att ta hem en debatt om att jobbskatteavdraget leder till lägre löneökningar. Därför mörkar de. Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, ser en risk för att jobbskatteavdraget leder till en låglönenivå som är svår att ta sig ur.

– Ett problem är att man inte kan fortsätta med skattesänkningar i all evinnerlig tid. Däremot finns det en risk att lönepressen blir permanent. Han ser USA, där man haft jobbskatteavdrag sedan 1975, som ett avskräckande exempel.

– Stora delar av det amerikanska löntagarkollektivet har inte sett några förbättringar av sina timlöner sen 70-talet därför att systemet med skatterna och andra regler verkar nedpressande på lönerna. Aftonbladet har förgäves sökt Anders Borg för en kommentar. Men partisekreterare Per Schlingmann (M) förnekar att pressade löner är ett av syftena med jobbskatteavdraget.

– Är det något som är tydligt i Sverige är det att här sänks inte löner. Det är inte vår bevekelsegrund. Vi tror att effekten snarare finns i att fler människor aktivt söker arbete och att i kombination med det föra en politik för att öka kompetensnivån, säger han. Men 2005 beskrev ni själva lägre löneökningar som ett argument för jobbskatteavdrag?

– Jag kan inte redogöra för hur det var 2005, men när vi tittar på det i dag är de viktiga bevekelsegrunderna att öka incitamenten för arbete och öka köpkraften.


Konservativa är nödvändigtvis inte inkompetenta, men de flesta inkompetenta
människorna är konservativa!
   / John Stuart Mill


dan

Generation Kill!

En mycket bra serie som jag för närvarande börjat se är Generation Kill! Det är en amerikansk drama-dokumentärserie om soldaterna i B-kompaniets 2:a pluton av amerikanska marinkårens första spaningsbataljon (1st Reconnaissance Battalion) under de 40 första dagarna av USA:s invasion av Irak 2003. Serien bygger på en bok med samma namn, skriven av Rolling Stone-journalisten Evan Wright, som var inbäddad reporter i den plutonen under invasionen. Bokens svidande kritik mot flera befäl i kompaniet ledde till att marinkåren degraderade några av dem och senare uppmanade alla sina soldater att läsa den, för att lära av de misstag som skildras. Så det är defenetivt inte en Pro-Amerikansk film utan visar upp en sida av kriget som absolut inte hedrar den Amerikanska krigsmakten, tvärtom.

Serien producerades för HBO av David Simon och Ed Burns, som även ligger bakom TV-serien The Wire. Generation Kill består av sju timslånga avsnitt. Den hade USA-premiär 13 juli 2008 och sista avsnittet visades 24 augusti 2008. Den hade finländsk och svensk premiär i betal-tv på Canal plus 3 september 2008 och började visas av SVT på SVT2 sju fredagar i rad, med start 7 april 2009.

Generation Kill
spelades in i Namibia, Sydafrika och Moçambique och serien har fått många lovord för sin realism. Precis som i boken är alla rollfigurer skildringar av existerande personer under deras rätta namn. Ett par av skådespelarna är forna medlemmar av B-kompaniet och en av dem "spelar" faktiskt sig själv. Alexander Skarsgård har en av de mest framträdande rollerna i serien, som gruppchef i den Humvee som Evan Wrights åkte i. Alexander Skarsgård är för övrigt en mycket utmärkt skådespelare helt och håller i klass med sin far Stellan Skarsgård. Gillar du spänning, realism, krig och HBO, då ska du absolut se serien!!!


Här ser vi fyra av huvudpersonerna i serien. Tvåa från höger går Alexander Skarsgårds karaktär Brad "Iceman" Colbert. Längst till höger går den spelade reportern Evan "Scribe" Wright och det är hans verklighetsbaserade bok som serien bygger på.

Varje regering har lika stor plikt att undvika krig som ett skepps kapten har att
undvika en förlisning! 
  /Guy de Maupassant

dan


Äntligen är helikoptrarna här!

Var ut med Gibson härom dagen och till min förtjusning upptäckte jag att trollsländorna dykt upp eller rättare sagt utvecklats från larv till "helikopter"! Denna gång gällde det en Fyrfläckig trollslända (Libellula quadrimaculata). Kolla in bilderna jag lyckades ta på dessa snabba superflygare!


Den är vacker den Fyrfläckiga Trollsländan, eller hur?!


Klicka på bilden!

Vi kan inte leda naturen om vi inte samtidigt lyder den!  / Francis Bacon

dan

Fredag och bra musik med Eric Clapton!

Fredagen börjar med sol och blåst, solen ger en vink om fin helg! Ikväll fredag så tycker jag att ni ska njuta av Eric Clapton och hans underbar gitarr och sång. Men först så kanske ni vill läsa en rolig historia? Ja ni gör precis som ni vill, det är ju ett fritt land.

Hörde just på radion att de Röd/gröna hade backat till ca 40% och Alliansen ökar till drygt 50% i Scoops senaste väljarundersökning. Det är ju så man vill gråta! Att inte folk begriper? Men men, mycke vill ha mer, som det sägs. Jag hoppas innerligt att det vänder!

Vad ska man göra ikväll då? Ja inte vet jag! Det enda jag vet är att min fru har helg och att det inte finns isbjörnar här i Örnsköldsvik, för övrigt vete sjutton? Nu till mitt musikval. Först ut kommer "Tears In Heaven". När man vet att Eric Clapton skrev den efter sin lille sons bortgång så kniper det något kolossalt i hjärteroten. Läs texten och lysna på musiken får du väl se!


Hjärtat nästan stannar på en. Hur skulle det då ha känts för honom?

Men jag fortsätter med en annan låt som inte är så gråtmild utan bara KUNG!!! Avslutar sen med en liten Claptonsk kärleksförklaring. Lyssna och njut!


Bra va!!


Härlig låt, men hur ofta säger vi så åt varandra egentligen?

Nu ska jag snart försöka ta mig ner till vår badplats, "Hallonbadet". Min klass 6B är där på en klassens dag med min kollega Anna-Lena och min vikarie Angelica. Ska bli himla kul att träffa dem! Hoppas nu att jag kan börja jobba när skolorna startar till hösten. Just nu så känns det rätt hopplöst, men "hoppet är det sista som överger en!" som det sägs. Äre såå äre så, ska det va så ska det vaa så!!! Ha en bra fredagskväll och var nu snälla med allt och alla! Nu fort över till fredagens historia.

Kvinnans list
Asta kommer farande i en hiskelig hastighet på landsvägen och blir stoppad av polisen:
”Det gick visst lite för fort här damen, kan jag få se ditt körkort!” sa polisen då han kom fram till bilen.
”Jo det skulle du gärna få göra om jag hade något sådant” sa Asta lugnt.
”Har ni inget körkort?”
”Nej, jag har förlorat det fyra gånger på grund av rattfylla” förklarade Asta.
”Då vill jag gärna se registreringsbeviset!” sa polisen.
”Något sådant har jag inte heller. Bilen är stulen ser du.”
”Stulen?” utbrast polisen.
”Ja. Och ägaren ligger i plastpåsar i bagaget om du vill kontrollera” sa Asta och nickade bakåt.
Polisen tittar förskräckt på Asta, ber henne sitta kvar i bilen och kallar på förstärkning. Efter en stund anländer ytterligare fem polisbilar och ett polisbefäl närmar sig Astas bil med dragen pistol medan han ropar att hon skall gå ur bilen.
”Vad är problemet här?” säger Asta då hon står bredvid bilen.
”Min kollega säger att ni kör en stulen bil och att ni har mördat ägaren” förklarar polisen alltjämt pekandes med pistolen mot Asta.
”Mördat ägaren?” säger hon förvånat.
”Ja! Öppna bagageluckan!” ropar polisen.
Asta går bakom bilen och öppnar luckan medan polisbefälet tittar på, bara för att konstatera att det är tomt däri.
”Är detta er bil?” frågan han Asta.
”Naturligtvis! Varsågod, här är registreringsbeviset.” säger Asta och räcker fram ett papper.
Polisen tar emot pappret och läser tyst och säger sedan: ”Min kollega säger att ni inte har något körkort heller.”
Asta stoppar ner handen i sin handväska, tar fram plånboken och ger polisen körkortet.
”Jag är väldigt konfunderad nu. Min kollega sa att ni framförde ett stulet fordon utan körkort och att ni hade mördat ägaren.” sa polisen.
”Jaha!?” sa Asta förnärmat, ”Och snart påstår han väl att jag körde för fort också?”

Här kommer en kortis åxå, om oss män!

"Varför går en psykisk analys mycket snabbare för män än för kvinnor?"
"När det är dags att gå tillbaka till barndomen är männen redan där."

En klok man säger inte emot sin hustru, han väntar tills hon själv gör det!
/Humphrey Bogart

dan


Bada bada baada!


Att bada är KUNG! Alltid hittar man något kul på botten!


Vad kan det där vara? En pinne kanske?


Det var en pinne! Husse kastade iväg den och nu hämtar jag den! Bra va?


Efter en dag med bad och bus så är det skönt att få vila en stund på mattes knä!

Jag brukade titta på min hund Smokey och tänka, "Om du vore lite smartare skulle du
kunna tala om för mig vad du tänker på,"och han tittade på mig som om han sa,
"Om du vore lite smartare skulle det inte behövas!" 
/ FRED JUNGCLAUS

dan

Återbesöket på Ryggkirurgiska kliniken!

Klockan 08.30 på måndagsförmiddagen blev jag hämtad av taxi för färd till Gideå flygplats. Väl ombord på planet så bar det av till Stockholm. Var framme på Arlanda klockan 10.55 och efter vandring till taxin så bar det av till slutdestinationen. Väl framme på Ryggkliniken så fick jag fört gå till röntgen och bli plåtad. Därefter så blev jag informerad av sjukgymnast om vilka nya rörelser jag ska jobba med framöver. Klockan 15.30 var det så dax för samtal med min läkare Mario Ruiz.

Efter träffen med Mario så bar det av till Arlanda igen. Samma taxi tillbaka då han som körde valde att vänta på mig där på plats. Väl tillbaka på Arlanda så bar det av mot Örnsköldsvik med flyg 19.05. Framme i Gideå 20.05 och efter ca 30 minuters taxifärd så kunde jag göra entré hemmavid efter en fullproppad och rätt dryg dag.


Japp då bär det iväg då! Strax efter start så åkte vi genom några riktiga bomullsmoln, med den följd att det blev skumpigt och en del luftgropar. En luftgrop var så vidrig så att jag trodde att ryggen skulle gå av, ja ont som bara den var det. För mig så är det ju nog ont av att sitta och sitta blev det ju nästan hela dagen.


Efter en och en halv timme så var jag 12.35 framme vid Ryggkirurgiska institutet.


Här kan man se inplantaten igen. Skruvarna sitter bra och de kan man se på att det inte är svart runt kanterna på skruvarna. Så fort det visar sig mörka partier så är det luft eller väldigt mjukt material och vid skruvarna så finns det ingen antydan till svart, så det var kanon. Vid pilarna kan man se att benbitarna han lagt in mellan kotorna har börjad förbena sig, han (Mario) kunde i alla fall se!


Här syns det lite bättre att det börjat förbena sig lite. Men tyvärr inte så mycket som Mario hoppats på.


På väg hem så hade jag en bedårande utsikt över Höga Kusten och dess arkipelag. Här kan man från höger se Skrubban, Trysunda, Klösan Vågön, Grisslan och Råskrsön. Man kan också se i bakgrunden, Balesudden, Järvön och Gullviksfjärden och mycket mer. Vackert så det förslår!


Strax före landningen på Gideå flygplats så passerade vi Skillingssjön. Ser du att man kan se din lilla holme Agnetha Jacobsson!

Hur ser det då ut med min rygg? Nja tydligen så var det inte så bra faktiskt. Benläkningen och bentillväxten var inte så långt gången som den borde vara. Men alla läker ihop på olika lång tid så Mario hoppades att jag tillhör en som tar lite tid på sig. Men skulle det inte vara så så kommer jag aldrig att bli smärtfri i ryggen utan att göra en ny operation. Vid den går man in från magen och in till ryggraden och lägger benbitar från höften, på samma sätt som tidigare men från framsidan alltså. Det är en svårare operation än min förra och vid den operationen måste man ha med en Thorax-läkare (hjärt/lung), då man måste gå genom hela paketet på framsidan, tarmar och organ etc.

Som sagt, det så inte så där himla kritvitt ut, men det är bara att vänta och se hur det läker. Jag fick då svaret på min undran om varför det fortfarande är så ont. Det är helt enkelt för att det inte läkt så bra än. Vad som väntar nu är att jag ska be min husläkare om en remiss till kirurgen på Örnsköldsviks lasarett för en magnetröntgen. Sen ska dessa resultat skickas ner till Mario för att han ska få en exakt bild av min status, därefter så hör han av sig igen. Jag återkommer med mer information när Mario hört av sig och jag vet lite mer. Det enda jag vet idag är att det kommer att bli en dryg sommar i år. Så känns det nu i alla fall!!!

Motgången är ofta en förklädd vän. Möt den med tacksamhet, för den ger dig
styrka och klokskap!
    /
 Okänd

Ps De ringde en sköterska från Rygginstitutet alldeles nyss och informerade att min läkare Mario redan fixat en remiss och att röntgen här hemma på Örnsköldsviks lasarett kommer att skicka en kallelse till mig, någon av de närmaste dagarna. Helt enkelt jättesnabbt agerat av Mario, KANON! Det här positiva beskedet behövde jag!!!  Ds 

dan


Visst spelar storleken roll!

Visst tusan spelar storleken roll! Det fick jag och Ingela verkligen känna på härom dagen. Ja var då så himla sugen på en glassstrut!!! Så vi köpte ett paket glasstrutar på ICA och när vi kom hem så kastade jag mig gladerligen över paketet. Men vad hittade jag jo en ....


.. en liten liten ministrut!! Mer lämplig för Hober eller möss! Ganska besviken så kastade jag mig istället över glassbåtarna vi åxå köpt.


Men jag var i och för sig tvungen att provsmaka den "lille".


Men inte blev jag nöjd på glass inte. Den försvann i en enda tugga!!! Dessutom så var den inte ens speciellt god. Men håll med om att den var himla söt i alla fall, alltså sötfin!!!

Visa mig en person som aldrig har begått ett misstag och jag ska visa dig en som
inte har uppnått mycket!
    /Joan Collins

PS Hur det gick i Strängnäs igår det får ni veta i morrn, har för ont för att redigera bilder och blogga idag!!!  Ds

dan


RSS 2.0