En doft jag längtar till!

Det fortsätter att göra riktigt ont i min rygg. På kvällarna och nätterna är det som värst! Ska jag placera smärtan då på en skala 1 - 10 där 10 är värsta tänkbara smärta, ligger jag nog på 8 - 9 på kvällar och nätter!!! Det är rent ut sagt djävulskt ont om jag ska uttrycka mig drastiskt. Dagtid känns det bättre och smärtan landar då på kring 6 - 7! Vad det beror på har jag fått en förklaring på, det är nämligen så att på kvällen och framförallt natten så sväller kroppen på olika ställen. Det kan man märka till exempel på att ens vigselring är svårare att ta av tidigt på morgonen än på dagen. Om det då sväller i det opererade området så är det ju inte så konstigt om det gör mer ont. Förklaringen, som jag fått av en sjukgymnast, verkar ju sannolik så jag nöjer mig med den tills vidare. Nästa gång som jag pratar med "min" läkare, han som opererade mig, så ska jag fråga om detta fenomen.

Nu till något annat! Låg och vilade nu på eftermiddagen och jag slumrade till en stund. När jag vaknade så hade jag både en syn och luktförnimmelse av en av mina favoritblommor nämligen Syrenblommor. Här uppe blommar de ungefär samtidigt som jag fyller år, så just syrenen har följt mig sen barnsben och det är nog därför som jag skattar den så högt. Kollade mina bilder på datorn och fann dessa vilt blommande Syrenblommor från vår berså, kolla in!!!


Längtar tills jag får sitta och sola i vår Syrenberså!!! Bilden tagen sommaren 2009.


Jag kan nästan förnimma den ljuvlig doften av denna syren när jag ser bilden! Kan ni? bilden tagen sommaren 2009.

Blommor är Guds hälsning från en annan fullkomlig värld! /Elmer Rutherford

dan


Gibson äter chips!

Det ser hur kul ut som helst när vår hund äter chips. Att försöka återge det i bild gör sig inte rätt, men kolla ändå in de här bilderna. Man får en liten vink om hur det ser ut!


Helst ska det vara OLW och vanliga lättsaltade.


När jag väl fått sönder dem så ska de sväljas, mmm vaaaa gott!!! Däremot gillar jag inte ostkrokar.


Efter ett par fredagschips är det skönt att krypa upp i Idas famn och sova lite!!!

Hundar skrattar också men de gör det med svansen!  /Max Eastman

dan

What a Wonderful World!

När man råkar ut för någonting som förändrar ens tillvaro radikalt, då får man en annan syn på livet! Efter det att ryggen började krångla för tre år sen och fram till nu då jag ligger mer eller mindre som ett "paket" efter operationen, har jag succesivt kommit att värdesätta det självklara i livet mer och mer. Bara att få vakna på morgonen och inte ha värk är en sådan självklar sak som inte förunnas alla. Nu kommer ju jag att bli bättre och frågan kommer då som ett brev på posten, ser jag då det som självklart att kliva upp på morgonen utan värk? Mitt svar blir då, att det kommer jag inte!!! Det är det jag menar med att ha fått en annan syn  på livet. Jag kommer nog inte att ta allt för självklart utan kommer att vara mer tacksam för det jag har. Jag hoppas att det kommer att hålla i sig i all framtid och inte bara några veckor efter det att jag är värkfri och hjulen börjar snurra i full fart igen. Efter lite djupt snack kommer lite eftertänksam musik. Lite "ståpäls" faktiskt!!!   
What a Wonderful World (text)

I see trees of green, red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself what a wonderful world.

I see skies of blue and clouds of white
The bright blessed day, the dark sacred night
And I think to myself what a wonderful world.

The colors of the rainbow so pretty in the sky
Are also on the faces of people going by
I see friends shaking hands saying how do you do
They're really saying I love you.

I hear babies crying, I watch them grow
They'll learn much more than I'll never know
And I think to myself what a wonderful world
Yes I think to myself what a wonderful world.

Tacksamhet är när minnet sparas i hjärtat och inte i sinnet!   /Lionel Hampton

dan


Fredag, surväder och historier!

Nu är det helg, tugga och svälg! Jag hinner nästan inte säga eller skriva att det är helg innan det är dags igen att köpa hem fredagsgöttan! Snart är det ju Påsk åxå och vi har jättemycke snö här i Örnsköldsvik. Idag är det dessutom hur grått och disigt som helst! När ska våren komma på riktigt? Man blir ju bara trött och apatisk av detta skiiitväder. Kolla in hur vi har det:


Inte en Gibson har någon lust att vara ute i detta väder, nä fyyyyy!

Som sagt nu är det fredag och jag står här på knä framför vår dator. Det är enda chansen jag har att få blogga lite, eftersom det är nästan omöjligt för mig att sitta, efter operationen! I natt har jag faktiskt sovit riktigt bra fram till 07.00, så det får jag vara nöjd med. Vad gör man då på en fredag? Jo köper hem lite gott att äta, för min del blir det lite Sushi, samt lite godis som kan vara bra att ha. Sen ser du till att alla i din omgivning har det bra och efter det så är det bara att slappna av och må gott. Du ska helt enkelt göra det som känns bra för dig själv och de du håller av! Svårare än så är det inte, tro mig!!!

 
Appropå dåligt väder. Så här kan det gå om Fladdermössen inte ser upp när det blåser!!

Här kommer då veckans historia, som hastigt och lustigt blev två. Den första är så kort så jag
bjuder därför på en till! Ha en bra fredagskväll och en fin uppstart på helgen!!!

Den kvinnliga hjärncellen:

Det var en gång en kvinnlig hjärncell som av misstag hamnade i en manlig hjärna. Hon tittade
sig nervöst omkring men det var tomt och öde omkring henne.
"Hallå!?" ropade hon, men fick inget svar. "Är det någon här?" ropade hon lite högre, men
fick fortfarande inget svar.
Den kvinnliga hjärncellen började bli rädd och höjde rösten lite till och ropade
"HALLÅ! ÄR DET NÅGON HÄR?"
Då hörde hon en svag och väldigt, väldigt avlägsen röst som ropade:
"Vi är här nere!"

Här kommer den andra!

Cheferna från ölbolagen Carlsberg, Heineken, Norrlands Guld och
Budweiser var och spelade på en golfbana i Sverige.
När de spelat färdigt så satte de sig ner i restaurangen vid golfbanan
och beställde mat. Sedan frågade servitören vad de skulle dricka till:

-Jag tar en Carlsberg, sa chefen för Carlsberg.

Chefen för Heineken höll inte med, så han beställde just en Heineken
vilket han ansåg vara bäst.

-Jag tar en Budweiser, bäst här också, sa chefen för Budweiser.

-Jag tar en Cola, sa chefen för Norrlands Guld lugnt.

Alla de andra tittade på honom förvirrat och frågade honom varför han
inte drack Norrlands Guld till maten.

-Om inte ni andra ska dricka öl till maten så ska inte jag göra det heller......

Det äkta skrattet är början till det sanna tänkandet och de äkta känslorna!
 / Carl Zuckmayer

dan


Bra hjälpmedel för baken!

Min fru har sytt och "donat-till" ett riktigt bra hjälpmedel för min bak, om jag nu kan kalla min ländrygg för bak? Det stora problemet för mig är att när jag ligger på rygg i sängen så trycker underlaget mot det opererade området och med tanke på allt de skurit i och skruvat i samt de ganka stora inplantaten, så förstår ni kanske att det gör djuriskt ont i operationsområdet efter ett tag! Kolla in bilderna nedanför så får ni se vad vår lösning på problemet blev. Ni som i detta nu har stelopererat er eller ska, för er kanske detta är något att tänka på!?


En gammal avdankad madrass gör man ett hål i.


Ett hål avpassat för just mig och mitt operationsområde. Här får man prova sig fram till en passande storlek på hålet. 


Sen har Ingela sytt på ett överdrag för att göra min avlastningsdyna respektabel. Nu har jag fått mig en fantastisk hjälp när jag ska ligga på rygg och sova, läsa eller lyssna på en CD-bok. För mig funkar det toppenbra och skillnaden med eller utan är enorm.

För övrigt så har jag "sju helsikes" ont fortfarande och jag får tydligen räkna med detta ett par veckor till. Jag har lyckligtvis fått en ny smärtstillande tablett som jag ska ta mellan de övriga, vid behov. De hjälper och tar ner smärttopparna till en mer uthärdlig nivå och det är ju gött!!!

Nöden är uppfinningarnas moder!  /Lucius Apuleius

dan


Förslag på två bra filmer!

Om ni inte har sett de två filmerna The Boondock Saints och The Boondock Saints II, så gör det. Filmerna påminner om de filmer som Quentin Tarantino står bakom!!! Så gillar ni Tarantino, så gillar ni nog The Boondock Saints också! Regissören heter Troy Duffy och var tidigare tillsammans med sin bror med i ett band med namnet "The Boondock Saints", som senare kom att byta namn till "The Brood". Kolla in dessa trailers och avgör om de är något för just dig, mig roade de i alla fall trots en hel del våld!!!

Om du kunde sparka röven av den person som ansvarar för dina problem så skulle du inte kunna sitta på en månad.  /Theodore Roosevelt

Ps Har gått tre veckor sen jag opererade min rygg och jag har fortfarande hejdlöst ont! När ska det bli bättre?? Ds

dan

Idag ska jag hem från Strängnäs!

Så var det då dax att få åka hem efter 10 dagar här på ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs. En omvälvande tid med mycket smärta sammanflätad med vänlighet, omhändertagande och kunnande. Det har varit en helt ny erfarenhet för mig och visst har jag lärt mig väldigt mycket på denna tid. Överhuvudtaget har min sjukdomstid lärt mig att inte ta allt för givet och att se många, för oss självklara saker, som en gåva. Men nu var det alltså dax att få åka hem till Örnsköldsvik. Taxin till Arlanda skulle komma 09.05 och innan dess var det en hel del som skulle göras. För att slippa vänta till söndagen och på så sätt få åka flyg från Arlanda direkt till Örnsköldsvik, så valde jag alltså att åka på lördagen och på så sätt måsta flyga till Umeå och därifrån åka taxi hem. Den extra resetiden tog jag gärna för att få komma hem så fort som möjligt!! Nu till mina sista göromål på kliniken: 


Jag väcktes vid sextiden på morgonen och lyckan var på topp och det syns väl!? "Grimasgubben" ska heeeeem!!!!


Jag duschade och sen så var det dax att lägga om miitt operationssår och försluta det igen med den plastfilm som möjliggör duschandet. Det kändes rätt så läskigt när "min" sköterska höll på med såret, jag tror man kan se det i mina ögon.


Ett fint operationssår utan infektioner. Efter sårtvätt så var det bara att försluta det hela igen. Förvånandsvärt likt ryggen på ett svin, tycker jag!


Som tur var så hade jag packat kvällen före så det var bara att kasta mig över frukosten, i det alltid lika trevliga dagrummet på våning ett. Det var nästan lite av en hotellfrukost på det här stället, en light hotellfrukost kan man kanske kalla det.


Sen var det dax för de sista papperen att bli klara. Här ser vi två ur personalen sittandes på expeditionen. All personal var hur trevliga och professionella som helst, kanonpersonal helt enkelt. Efter det var det bara att invänta taxin.  


Efter en solig färd till Arlanda med en mycket trevlig taxichaufför var det dax att checka in. Taxichauffören hade lirat elithockey i Djurgården och hade faktiskt en gång i tiden varit på väg till MODO. Ja se, världen är rätt liten!


Sen bar det av från Arlanda med destination Umeå!!!


Flyget tog inte fullt en timme innan det var dax att landa på Ön i Umeå! På bilden ser man Kolbäcksbron och affärsområdet Strömpilen och i bakgrunden Umeå universitetssjukhus. Efter utcheckning bar det av i taxi hem till det "ljuva hemmet"! Resedagen var som i ett positivt skimmer. Soligt och fint och alldeles helmysigt, så mysigt att jag för ett par timmar glömde bort min ryggsmärta!!! Dessutom så fick jag kanonbra service på hela resan hem!


Här ser ni mig och min låtsaskompis Målgan, vem som är vem får ni lista ut själva!!! PS! Fotot taget innan operationen....

Det var min vistelse i Strängnäs det! Nästa gång jag ska dit blir om ca tre månader för uppföljning. Känner jag mig själv rätt, så lär jag nog blogga om det också!!! Nu i närtid så kommer jag att återkomma med lämpliga mellanrum och berätta hur det går med min opererade rygg!!

Den som inte längtar efter att bli lyckligare, är lycklig!  /Oliver Goldsmith

dan


Fredag igen och rolig historia!

Tiden går så fort trots att jag ligger hemma och ojar mig efter ryggoperationen. Det känns faktiskt lite bättre nu och i natt har jag sovit riktigt bra, KANON!!!! Vad händer ikväll då? Ja inte vet jag, kanske lite "Så ska det låta" eller så lite "Let's Dance". Kan också tänka mig att bara slötitta på vilken skiiit som helst. Men snäll tänker jag vara och jag hoppas att du som läser detta tänker det också!!! Nä nu orkar jag inte blogga mer idag utan går direkt över på en bild och veckans historia:


Detta ska visst föreställa en Finsk isbrytare!

Nu till veckans historia:

Nyduschad står hon framför spegeln bredvid sin man, och klagar på sina
små bröst. Istället för att som han brukar göra, säga att dom inte alls är
små, ger han helt otippat ett förslag istället.

Han säger: - Om du vill att dina bröst skall bli större, ta då en bit toapapper,
och gnugga med det mellan dina bröst någon gång varje dag.

Smått chockad, men nyfiken nog för att prova, hämtar hon en bit toapapper
och ställer sig framför spegeln och börjar gnugga. 

- Hur lång tid skall det ta? frågar hon sin man

- Det tar några år och de blir större vartefter tiden går, svarar han självsäkert.

Hon slutar att gnugga och tittar på honom och säger.

- Tror du verkligen att om jag gnuggar med en bit toapapper
mellan brösten i några år, att dom skulle bli större av det?

Utan att blinka, svarar han då henne:

- Det funkade ju på din ända, eller hur?!

Att analysera humor är som att dissikera en groda. Få är intreserade av det
och grodan dör av det!
  /E. B. White 

Ps Nu ska ni alla ha en trevlig fredagskväll!  Ds

dan


Röntgen och sista dagarna i Strängnäs!

Onsdag till och med fredag flöt på ungefär på liknande sätt. Dagarna bestod mest av läsande, sovande, lyssna på radio samt medicinintag. Tankarna på lördagen hemfärd var tudelade. Varför då då? Jo, helt enkelt därför att jag längtade otroligt mycket efter att få komma hem samtidigt som jag hade så ont att jag inte var säker på att kunna åka hem på lördag. Men personalen och min läkare försäkrade att allt gick enligt planerna och att så ont skulle jag ha även flera dagar efter hemkomsten. Så jag fick helt enkelt ställa in siktet på att åka hem på lördagsförmiddagen. Men innan dess gjorde jag detta: 


Maten var som jag tidigare sagt, kanonbra! Här lite lasagne och färska grönsaker samt ett glas Irländsk Whiskey av inte så dyrt slag. Nu skojar jag bara, det är faktiskt äppeldricka som var betydligt godare än Whiskey. Fick på onsdagen ett brev från min frus syster och man, och det värmde ett gammalt hjärta!!!  


Med den här bilden vill jag bara beskriva regelbundenheten på utlämnandet av värkmedicinen. Intervallerna var 08.00, 14.00, 20.00 och 02.00! Så alltid samma tid på natten kom de och gav mig mina piller oavsett jag sov eller inte! Givetvis så väcktes jag innan intag, men det hade du säkert räknat ut redan!


Läsa var en stor del av dagsgörat. Att jag just på den här bilden läser om vapen beror på att det handlar om det historika handeldvapnet Colt. Jag älskar historietidningar förstår ni.På torsdagen var det dax för röntgen för att kontrollera att allt stod rätt till bak i min rygg. Nu kan man med ögat se att det varit en omfattande operation jag genomgått, det är alltså min ryggrad ni ser!. Sex långa skruvar inborrade och ingängade i de tre kotorna. Stabilt sa Tranan om Korpens ben!Här ser man inplantaten från baksidan av ryggen.


Disken vid A är helt borttagen medan den dåliga disken vid B är kvar, varför vet jag ej. Disken vid C är en hel och fin disk och man kan tydligt se den och dess konturer. Vid A och B har man placerat benbitar som togs bort när de fixade Spinal stenosen. Benbitarna har placerats både mellan diskarna och på sidan, se bild nedan.  På bilden i mitten som visar exakt den steloperation som jag gjort, ser man hur benbitar lagts utanpå kotorna för att kotorna ska växa ihop. Dessutom så finns det alltså benbitar mellan de kotorna också. Benbitarna ser ut som små fluglarver (maggots) om ni undrar!

Nu har jag kommit så pass långt i mitt bloggande om vistelsen på Strängnäs Ryggkirurgiska klinik så att nästa blogginlägg om detta handlar om lördagen den 6 mars, det vill säga min hemresedag!

När du är hemma i säkerhet önskar du att du fick uppleva ett äventyr; när du upplever ett äventyr önskar du att du var hemma i säkerhet!  /Thornton Wilder

dan


Säkert sex!


Här har vi ett annat sätt, än det traditionella, att se på det här med "säkert sex"! 

Vår förmåga att älska för nöjes skull är det som skiljer oss från djuren.  /Heywood C. Broun

dan


För ont för att blogga idag!

De ringde från Strängnäs igår efter middagstid. Den oerhörda smärta jag har är tydligen inget oroande utan så kan det vara ibland. Fick ny sorts starka värktabletter utskrivna, som ska tas emellan de vanliga doserna.  Men de hjälper tyvärr inte ett dugg. Jag hoppas att någon som stelopererat ländryggen samt tagit bort Spinal Stenos och som dessutom hade jätteont flera veckor efter operationen, kan höra av sig till mig och delge lite erfarenheter!!! Tyvärr orkar jag inte fortsätta min berättelse från operationen i Strängnäs idag utan fortsätter så fort den värsta värken avtagit en del! Helst skulle jag bara vilja sova tills all värk är över! Ni tycker kanske att jag gnäller alldeles för mycket? Javisst gör jag det, säger jag dåååå!


Att ett sår som ser så fint ut kan dölja något som gör så in i h-vete ont!!! Men å andra sidan är väl svullnaden runt om ett tecken på att något hänt därinne. 

Efter regn kommer sol, sägs det. Då kommer det säker något bra
efter min smärta också!
  /dan

dan


Dagen efter operation!

Efter en tuff natt med minimalt med sömn och maximalt med värk, så vaknade jag ganska så omtumlad. Det är ännu svårare att sova när medpatienter runt om kring en ligger och stönar eller rör på sig. Men det är som det är med det och inget att göra åt. Senare på dagen så förstod jag, vilket jag inte gjort under natten, att jag skulle säga till om jag hade riktigt ont, för då fick jag mer smärtstillande. Jag hade inte viljat tjata mig till mer smärtstillande då jag trodde att den värk jag hade var helt normalt. Nu var ju inte så fallet, så man kan säga att det var först dag 2 på eftermiddagen, som jag började känna mig piggare eftersom smärtan då var mycket lägre.


Så här kan man se ut när de väcker en på morgonen efter en "steloperation". Alla de som har gjort en sådan här operation kan nog intyga vilken enorm smärta man känner samtidigt som glädjekänslan att det är gjort, finns där.


På morgonen var det så dax att ta bort urinkatetern samt dräneringsslangen från operationsområdet. Slangen dränerade bort det blod som oundvikligen frisätts vid en operation, förhållandevis lite för att vara en steloperation.


Efter borttagandet av dräneringsslangen så var det dax att få komma till mitt rum, som jag skulle ha resten av veckan. Nu skulle jag få sätta mig upp på sängkanten för första gången och samtidigt få tvätta mig lite. Det var ett äventyr i sig ska ni veta.


Därefter fick jag själv gå på toa! Jag hade hjälp av en "gåbord" samt en av sköterskorna som fanns i min närhet hela tiden. Jippi, jag kunde kissa första gången vilket kändes KANON! Det är inte alltid som "kisseriet" kommer igång direkt efter att katetern tagits bort.


Resten av dagen tillbringade jag mest liggande i min säng. Däremellan fick jag sätta mig upp samt gå omkring lite med hjälp av gåbordet. Tur att det fanns TV och radio, så jag hade något att göra förutom att sova! Så gick dag två mot sitt slut och ni skulle bara veta vad himmelskt kaffet på bilden smakade!

Det är de fina, enkla sakerna i livet som är det äkta i slutändan!   /Laura Ingalls Wilder

dan 


Usel måndag!Har sovit dåligt i natt på grund av obeskrivlig smärta. Läkaren ringer idag så vi får se ......????


Ovisshet är värre än besvikelse!  /Robert Burns

dan

Söndag, ont och feber!!

Att man kan och ska ha ont efter en steloperation må väl vara, men hur länge och hur ont? Jag har varit hemma en vecka nu och jag har så ont på morgnarna att jag nästan inte kan gå på toa. Med hjälp av smärtstillande och kryckor masar jag mig dit för att upptäcka att jag inte kan pinka, det fungerar liksom inte alltid! Dessutom så har jag sen ett par tre dagar sen fått lite feber att dras med och då blir det ju genast lite jobbigare. Alla vet väl hur kämpigt det är med feber för oss män!!! Var och tog bort stygnen i fredags och det kändes skönt. Jag får se om jag orkar fortsätta min bloggföljetong om ryggoperationen i morgon, vi ser väl!


Känner mig nästan så här usel och krasslig! Men det blir bättre med tiden, så är det bara!!!

Oro är räntan man betalar på ett problem innan det ens uppstått!  /Anne Hemphill

dan


Grattis Timrå!


Grattis Timrå till den sista slutspelsplatsen! Nu får ni försvara Västernorrlands färger, nu när inte laget i mitt hjärta MODO Hockey klarade av att ta sig till slutspel!!!

Jag anser, att ett homoäktenskap är något som bör äga rum mellan en
man och en kvinna!
 / Arnold Schwarzenegger 

dan


Facebook har fått en ny innebörd!


Det här kallar jag Facebook!!!

Humorn är flytvästen på livets flod!  / Wilhelm Raabe

dan

Fint väder, fredag och en fräckis!

Så var det fredag igen och veckorna går blixtsnabbt framåt nu. Jag tänker inte blogga om min ryggoperation och hur det går med den i helgen, utan återkommer med detta ämne på måndag eller tisdag nästa vecka! Nu är snart sportlovet undanstökat här uppe i Örnsköldsvik och skolorna börjar igen på måndag. Jag ska inte till skolan de närmaste tre veckorna så det blir en lång väntan på att få träffa mina elever igen. Redan om tre veckor är det påsk och påsklov, så nu radar loven upp sig ett efter ett fram till det för eleverna efterlängtade sommarlovet.


Våren har verkligen börja klösa sig fast, trots kalla nätter! Det är en härlig tid som följer!!!

Vad blir det i kväll då? Jo min dotter Ida och hennes man "Samuel den starke" kommer hem över helgen! Det känns underbart då det blev väldigt tomt och tyst efter det att Kristoffer åkt hem igår eftermiddag. Sen så blir det nog Tv-tittande då jag inte vill missa finalen i "På spåret". De andra kanske vill se "Let's Dance och det möter ju inga hinder. Fast nog tycker jag att spåretprogrammet är betydligt roligare än det där dansprogrammet där vissa, födda utan talang kan hålla sig kvar hur länge som helst. Lite godis, chips, nikotinfri snus och Cola blir det nog ikväll!

Men jag saknar verkligen riktig snus! Varför då då? Jo jag var tvungen att sluta snusa för att få göra operationen eftersom nikotin radikalt försämrar blodcirkulationen i och runt operationsområdet. Men jag "kör" med Onico som är en låtsassnus och som är riktigt god. Allt det här återkommer jag till då jag bland annat ska göra en jämförelse mellan olika snussubstitut och presentera det på bloggen. Jag som gillade snus så himla mycket, hur kunde det gå så här???


Samma dag som jag kom hem från Strängnäs var Gibson väldigt angelägen om att få sova vid min sida, det sa jag ju inte nej till!!!

Nu är det då dax för veckans fräckis!!! Denna historia kan man ta på två sätt! Endera så tycker man att den är väldigt fräck, på gränsen till rumsren! Å andra sidan så kan man ta det som ett råd för framtiden och inte alls se något fräckt i den! Ni får väl läsa den och avgöra vilken kategori ni tillhör!!!

Veckans fräckis:

Det var två möss som var ute och gick. Efter ett tag kom de fram till en bäck som de var tvungna att ta sig över. Eftersom det inte fanns någonting de kunde gå över på så var de tvugna att hoppa. Mitt ute i bäcken fanns det en sten och mössen tänkte då att om man hoppar förs till stenen och sen till andra sidan så klarar vi oss från att bli löta. Sagt och gjort, den första musen tog sats och hoppade och landade på stenen varefter han hoppade vidare till den andra sidan. Nu var det den andre musens tur och han tänkte visa sig på styva linan och hoppa hela vägen över till andra sidan. Sagt och gjort han tog en sats som var bortåt 3 ggr så lång som den första musens sats. Hans sprang utav bara den och hoppade viket resulterade i att han följdaktligen landade på andra sidan stenen men i vattnet, där han skamset simmade mot land och den andra musen.

- Vad kan man dra för slutsats eller lärdom av detta?
- ???
- Jo, ju större sats desto blötare mus!

Det var det! Alltså överdriv inte, det kan gå galet då!

Jag förstår inte varför TV ber om ursäkt för tillfälliga avbrott, men aldrig
för de ordinarie programmen!
 /Otto Preminger


PS Det blev inget slutspel för MODO i år!!! Men kunde de inte vinna igår mot Södertälje så får de skylla sig själva och förresten med det spelet som de presterade igår så har de inget i slutspelet att göra i år. Men nästa år kanske The Heart Of Hockey slår ända fram till final, vi får väl hoppas på det!  Dsdan


Måndag och Operation!

Blev väckt 05.30 utav en sköterska som direkt skickade mig in i duschen. Efter tvätt och ombyte till operationskläder, vit skjorta öppen bak med endast knytning bak uppe vid halsen, samt "kallingar". Mina fina sockar från igår skulle jag fortfarande ha på mig. Därefter satt hon kanyler på båda händerna för att användas senare. Jag fick sen dricka en kopp kaffe men fick inte äta eftersom jag inte fick inta fast föda sedan 00.00 natten som varit. Till kaffet så fick jag ett litet grönt piller så att jag skulle känna mig lugn och avslappnad. Slutligen fick jag en spruta i magen som skulle motverka bildandet av blodproppar vid operationen.

Sen låg jag i min säng och läste eller snackade med min rumskompis fram till 08.00 då operatiossalen väntade. Väl framme i operationssalen så flyttades jag från min säng till ett speciellt operationsbord, där jag lades på mage. En massa slangar, dropp etc sattes till kanylerna på mina händer. Sen sa de åt mig att jag skulle få lite lugnande morfin. När det var dax för att sova gjorde jag allt för att hålla mig vaken, för att testa, men det sista jag minns var att jag frågade om de inte skulle ge mig narkosen någon gång. Nu sov jag djupt och var helt oventande om vad de gjorde med mig. Men jag hade lämnat operationspersonalen en kamera så de skulle kunna dokumentera vad som hände. Så då kör vi operationen då, men kom ihåg att det är just operationsbilder och känsliga personer bör ej titta.Här förbereder operationspersonalen dagens första operation, det vill säga min.


Här är min läkare i full gång med att operera mig. Jag ligger framstupa nedanför honom och sover så sött. Lägg märke till monitorn på väggen där ingreppet syns.


Monitorn i närbild. Så här såg det ut i operationsområdet. Här håller man på att borra in ena skruven i en av mina kotor.


Skruvar och fästen ska sammanlänkas för att inplantatet ska bli rätt.


Sista bilden då allt var fördigt och det var dax att sy igen.


Närbild på min duktige ryggspecialist, tillika chefsläkare Mario Ruiz.


Här har de flyttat över mig till min vanliga säng igen och ska snart ta och väcka mig.


Det där gick ju bra det, men fy tusan vad ont jag hade efteråt. När de skulle vända mig kändes det som om 10 knivar vreds runt i min rygg, huvvaligen vad nåkt! Här är jag fortfarande ganska så dimmig efter narkosen och morfinet.

Hela eftermiddagen var som i ett töcken och jag sov mest hela tiden. Någon middag blev det inte utan bara lite kaffe, Yoghurt och ett smörgåsrån som smakade himmelskt. Trots all smärta så kändes det skönt att operationen var över, nu skulle det visst bara bli bättre och bättre! Så mycket mer minns jag inte av operationsdagen, men jag vet att jag fick prata med min fru och minns att det var "himla" känslosamt. 

Smärta är tillfälligt. Den kanske varar i en minut, en timme, en dag eller ett år, men så småningom kommer den att försvinna och något annat kommer att ta dess plats. Om jag ger upp, däremot, så varar den för evigt.  /Lance Armstrong

dan
 


Dagen före operationen!

Tog det lugnt hela söndagen som var ganska snarlik lördagens förehavanden. Jag käkade, såg film, bloggade, läste och lyssnade en hel del på en ljudbok. Däremot lekte jag inte med några låtsaskamrater denna dag. Vid sjutiden på kvällen var det då dax för flytt ner till våning ett. Jag fick dessutom nytt ombyte och ett speciellt schampo jag skulle tvätta mig två ggr med innan sänggång. Ett par häftiga strumpor var med som jag skulle ha på mig efter duschen, även i sängen för att hålla mina fötter rena, ett par riktigt sexiga strumpor ska ni se.


Så här såg dessa fantastiska strumpor ut, fina va?


Jag fick alltså inte ta av mig dem utan skulle använda skyddsplast om jag skulle gå någonstans. Problemet med dessa sockar var att de kliade en hel del. 

På det nya rummet var jag inte ensam, utan en man från Södertälje låg också där och väntade på sin operation. Han skulle opereras i morgon måndag åxå men efter lunch. När dusch och allt annat var avklarat var det dax för sänggående vid 21.00-tiden, väl avpassat för att få se hockeyfinalen i OS mellan hemmanationen Canada mot USA. Jag såg två perioder sen var jag både för trött och förväntansfull inför morgondagen, så jag släckte och somnade. Dessutom så skulle jag ju väckas klockan 05.30 för förnyade duschar, provtagningar och en diverse andra saker innan det var dax 08.00!


Sov gott! i morgon är det dax för operation!

Hockeyproffset berättar allt om olyckan: "Jag kommer
inte ihåg någonting."
  /Artikel i Expressen

dan

Svaret på senaste bildgåtan!


Så här såg bilden ut!


Här ser ni svaret, en spikmatta! Det var flera av er som hade gissat rätt. Jag bugar och bockar! Fler fotogåtor kommer vad det lider.

När den som lyssnar inte vet vad den som talar säger, och när den som talar inte vet själv vad han säger, då filosoferar man!  /Francois-Marie Arouet de Voltaire

dan

Lördag på Ryggkliniken!

Fick sova riktigt bra natten till Lördagen och vaknade strax före halv nio. Hade nu hela dagen för mig själv, dessutom hade jag hela våning två för mig själv så dagrummet där blev mitt tillhåll stora delar av dagen. I dagrummet på nedre våningen så serverades maten och där var likaså patientdatorn placerad, så emellanåt höll jag till därnere åxå. Efter frukost letade jag fram några DVD som jag inte sett, bland annat "Inside Man" med Denzel Washington och "Chaos" med Wesley Snipes. Låg sen och såg film i "mitt" dagrum fram till det var dax för middag, klockan 16.30.


Så här tillbringade jag stora delar av lördagen, i TV-soffan/film-soffan!

Efter middagen som bestod av potatisgratäng och fläskfilé så skrev jag lite på bloggen. Senare på kvällen så var det svårt att få timmarna att gå. Har man sett film nästan hela dagen så är man ganska less på det, och TV var inte att tänka på då schlagerfestivalen tycktes va enda alternativet.


Potatisgratäng och ugnsstekt fläskfilé med champinjoner, mumma!!!

Det var nämligen så att det fanns bara kanalerna 1, 2, 3 4 5 och eurosport, och det va "skit" på alla, tyckte jag. Men det fanns en sak att se och det var damernas OS-final i Curling, men det var sent så sent så jag måste ju göra något fram till dess. Vad gjorde jag då, jo jag sökte upp några kamrater jag kunde umgås med, Kolla här nedanför.


Min första kompis jag hittade hette Alrik och var en anka. han var bra på att snacka men ville sova vid 20.00 så efter en stund så fick jag söka vidare.


Så träffade jag ripan Rudolf, åxå en bra kompis och vi lekte heeeela kvällen tills solen gick ner! Nu hoppas jag att ni förstår att detta med kompisarna är ett skämt och att ni inte tror att jag söker mig låssaskompisar i tillvaron, eller leker med döda ting! Men vem vet!

Vid tiotiden gjorde jag mig klar och lade mig i sängen för att kolla OS! Helt ärligt så kände jag ingen rädsla eller oro inför måndagens operation, faktiskt enbart förväntan och längtan. I morgon söndag så var det dax att flytta ner på våning ett där operation, uppvaket och den stora expeditionen var placerade. Efter att Sverige säkrat sitt guld i curling släckte jag nöjd min sänglampa och somnade ganska omgående!

Jag har aldrig tråkigt i mitt eget sällskap! /Laila Goody

dan


Vad är detta!

Jag måste få blogga emellanåt om något annat än min rygg! Så innan nästa rygginlägg så får ni gissa en liten fotofråga! Förstapris är en tredjedel av min borttagna disk från operationen! Ha ha skämtar bara!


Vad kan denna bild föreställa, gissa det du?

"Krockade med älg på motorcykel"!  /Östersundsposten

dan

Inplantaten och tredje dagen på ryggkliniken!

Den här dagen var de många mötenas dag. Jag fick först träffa en sjuksyster som tog en massa prover på mig. Därefter fick jag träffa narkossköterkan och narkosläkaren för att bli informerad om hur narkosen går till. En ung söt liten sjukgymnast dök sen upp på arenan för att gå igenom vad jag skulle tänka på de närmaste dagarna efter operationen, å det var en hel del det. Slutligen så fick jag då träffa min läkare, Mario Ruiz och den assisterande läkaren under den kommande operationen.

Nu skulle vi gå igenom vad som komma skulle! Testerna dagen innan hade visat att mitt största problem satt i disken mellan kota S1 och L5. S1 är korsbenet och L5 är den nedersta ländryggskotan uppifrån räknat. Därför skulle disken däremellan tas bort och ersättas av benbitar, detta för att möjliggöra ihopläkning av kotorna så av två kotor skulle det bli en. Dessa benbitar skulle tas från det som "karvades" bort från försträngningen i kota L4. Dessutom så var disken mellen L5 och L4 nästan lika dålig men skulle få sitta kvar. De skulle bara sticka in lite benbitar mellan dessa kotor för möjliggöra ihopväxning. Med andra ord jag skulle stelopereras i två nivåer, vilket innebär tre kotor. Allt detta fick jag utförligt presenterat för mig på en modell av en ryggrad, se bilderna nedan.


Här ser man en modell i naturlig storlek med en steloperarion mellen S1 och L5 alltså i en nivå. Skulle detta vara en människa så ligger han eller hon på mage.


Här ser man hur det ser ut. S1 är alltså korsbenet, sen kommer ländkotorna L5 och L4. På denna modell kan se exakt hur vektygen, inplantaten för ihopsättningen av kotorna ser ut, de är gjorda i titan. Det enda som skiljer denna modell från min blivande operation är att man utökar en nivå uppåt så att även L4 är ihopskruvad med de två andra. Ringen visar den kota i vilken jag hade spinal stenosen. Det var här de fick hugga bort ben för att göra kanalen mindre trång. Det gröna därinne är den stora ryggnerven och hur de kunde karva och hugga runt den utan att skada något, är för mig en gåta.

Nu visste jag vad som komma skulle på måndag morgon klockan 08.00! Därmed var allt testande och pratade över för idag och jag var ledig resten av helgen. Klockan var bra precis middag, 16.30, så jag kunde ju börja med att äta en smaskig middag!


Fredagsmiddagen bestod av en underbar redd grönsakssoppa! Fantastiska smaker trots att det mer eller mindre ser ut som en uppkastning! All mat på denna klinik var mycket god och är klart jämförbar med en bra restaurangs meny!

Så nu var fredagskvällen min, å vad gör man då på en ryggklinik en fredagskväll 2010? Ja inte äré mycke inte, men tur var väl det att det var vinter-OS. Så det fick bli TV:n samt några tidningar jag köpt, bland annat "Världens Historia" och en korsordstidning. Det var nu bara att göra det bästa av fredagskvällen och ladda, för jag hade ju två dagar till för mig själv innan det var dax för att bli uppsprättad!


En Korsordstidning med nån Måns på, det är väl mumma för en fredagskväll!

Vi tycker om våra vänner, inte för deras förmåga att roa oss, utan för
vår förmåga att roa dem!
  /Evelyn Waugh

dan


Andra dagen på ryggkliniken!

Efter en nästan sömnlös natt vaknade jag lämpligt för att se OS-hockey, Sverige mot Finland. Att sova i andra sängar än min egen är ingen hit för mig, dessutom går det inte att komma ifrån att sjukhusmiljö inte är den optimala miljön för en riktig "feel good"-känsla!

Idag torsdag var det dags för att genomföra en smärtutredning innefattande diskblockader och smärtprovokation, för att fastställa vilka diskar som var dåliga på mig. När jag nämner ordet disk så gäller det de ”dämpande" kuddar som sitter mellan ryggkotorna. Till saken hör att jag fick inte ta något smärtstillande från och med 00.00 natten före denna utredning och inte förrän sista testet var gjort. Det första som gjordes var att man stack ner en lång nål på var sida om ryggradens mitt. Detta gjordes på tre nivåer där man misstänkte att skadan låg, se bilden nedanför. Nu var det då dags att borra ner nålarna så långt som möjligt varefter de slog med en liten hammare på varje nål för att jag skulle avgöra var det gjorde ondast. Detta var nästan omöjligt då allt gjorde så djuriskt ont. Men på något sätt så fick läkarna de svar de behövde. En passus i det hela, när det gör riktigt vidrigt ont för mig så skrattar jag, konstigt äre! Detta var något nytt för personalen som var van vid gråt, ilska, slag och skrik. Det hela slutatde med att hela personalen började skratta då jag skarattade! 


Här ser man var kirurgen markerat och var nålarna därmed suttit!

Därefter var det dags för två diskblockader vilket innebär att man med en lång rackarns nål går in ända till disken och provocerar den. Den nålen sticker man från sidan och in i disken vilket är nästan 20 cm, snacka om att göra ont! Därefter sprutar de in en vätska i disken, saltvatten eller bedövning och jag fick inte veta vad det var. Så var det dags för mig att kliva upp och under en timmes tid provocera min ländrygg genom att bocka och vrida mig, ja allt som gjorde ont skulle göras. Efter lunch så gjordes diskblockad nr 2 vilken var lika vidrigt smärtsam. Sen skulle jag provocera igen för att se vad som hände. Nu var dagens övningar slut och det sammanställda resultatet skulle gås igenom dagen därpå. Nu fick jag äntligen ta smärtstillande medicin och jag fick även något extra litet grönt piller som dämpade värken och gjorde mig dåsig.

Nu var jag ledig resten av dagen, så nu var det OS som gällde och försöka stå ut med den vidriga smärtan de hade dragit på mig. Jag åt middag och gick till mitt rum för att kolla OS. Men så mycket OS blev det inte för jag somnade ganska omgående!


Spänd inför OS så la jag mig i sängen men John Blund uppenbarade sig efter bara några minuter!

Smärtan är ibland att föredra framför behandligen! /Gerald Brennan

dan


Första dagen på Ryggkliniken!

Efter taxiresa från Solvägen här i Örnsköldsvik till Gideå flygplats och flyg till Arlanda, anlände jag med taxi till Strängnäs ryggklinik klockan 19.15 onsdagen den 24 februari. Där blev jag väl mottagen och anvisad ett rum på andra våningen. Så det var bara att packa upp mina grejer och göra mig hemmastadd. Gick sen till dagrummet och fikade lite kaffe och mackor, det var som rena myshotellet faktiskt. Då jag inte hade något åtagande denna kväll så ville jag snabbt göra mig klar för sängen och kvällens OS-sändningar. Varje rum var utrustad med en tv för varje säng. Mitt rum var ett tvåmansrum som jag lyckligtvis fick för mig själv, det var riktigt skönt att få ladda själv inför det som komma skulle. Så när allt var iordningställt, sängen uppbäddad och TV;n påslagen så gick jag för att duscha. Jag ropade till en av nattsystrarna att jag skulle duscha och sen gå och lägga mig. Hon ropade åter att hon skulle lägga nattkläder på min säng, nattkläder tänkte jag, men reflekterade inte så mycket mer över detta. Efter en varm och skön, men inte miljömässigt tidsanpassad dusch, bar det av till sängen för påklädning. Vet ni hur sjukhuskallingar och sovskjorta ser ut? Ja inte är det vackert eller sexigt inte, kolla här.


Sexigt va?

Slutligen när jag kommit ner mellan lakanen så kom en av sköterskorna och satte det reglementsenliga plastbandet med namn och personnummer, runt min vänstra handled. Därefter återstod bara OS fram till det att John Blund kom och hälsade på.


Jipppiii jag har fått ett eget plastband YYEEAAAHH!!!

Då var första dagen på Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs till ända och "i morgon är en annan dag", som det sjöngs om en gång i tiden! Återkommer snart med dag två! På på återhörande!!!

Ingen är kapabel till tacksamhet så som en som kommit ut ur mörkrets rike!  /Elie Wieseldan
Nu är jag hemma, men trött!

Så var jag hemma då, kom hem redan vid 14.30-tiden. Men kände mig så trött och sliten så jag har legat mest hela em. Nu är det dock dax att gå till sängs på riktigt, men i morrn så ska jag börja med att ge er lite information om hur det är att göra ett resevdelsbyte på en gammal -57:a! Under några dagar så kommer jag att återkomma till hur hela proceduren gick till, från första kalsongbytet til det sista. Men som sagt det blir i morgon det startar. Innan jag nu kryper till sängs så måste jag ju passa på att säga GRATTIS MODO Hockey till 2 poäng mot HV-71, det är sjukt strongt det, i HV;s egen varglya!!! God natt nu alla och vi höres i morgon!!!!!

Hemma är den plats där man kan klia sig var som helst! /Henry Ainsley

dan


I morgon blir det "Hem till Gården"!

I morgon så ska jag heeeeeeeeeeem! Men oj oj oj vad jag har haft ont! Bara vända sig i sängen är och har varit oerhört påfrästande. Nä nu ska jag sluta gnälla så sitt gärna kvar ett tag till. De har varit helt fantastiska här på kliniken, allt från städ till överläkare, helt enkelt makalösa!!! Operationen gick riktigt bra och min blodförlust var minimal har de sagt, de är visst ett mycket gott tecken. Jag kan redan nu säga att Spinal Stenosen (förträngningen i ryggkanalen) som stört mig ut i mitt ben och min fot, är så gott som bra. I det fallet så känner jag mig som en helt ny man faktiskt, okey ny gubbe då. När det gäller steloperationen så får tiden utvisa hur det ska gå. Nu är det bara att ta det lugnt i 3 månader men samtidigt göra de rörelser som sjukgymnasten visat på. Det räcker nog gott och väl att göra de övningarna men jag ska ju göra annant med, jag är ju inte sjukskriven längre fastän jag är sjukskriven, fattar ni? Jag ska ju till arbetsförbedlingen på möten samt ner till min skola och vara där någon timme varje dag. Det är så himla sjukt allt det här så nu vill jag inte skriva mer om det! 


Örnsköldsvik, Höga Kustens pärla!!!!

MODO vann ju igår mot Linköping med 8 - 0, kanon grabbar!!! Undrar just vad min närmaste chef säger idag då? Han är ju LHC-fan uti fingerspetsarna!!! Tråkigt att inte fått vara på skolan idag och ge honom en liten förströdd blink. Nä nu får man se framåt och hoppas att de kan vinna mot HV-71 på lördag, det vore ju rent ut sagt supergöttt!
Bara det att ha en plats att längta till är en värdefull del av livet!  /Barbara Ring

dan


RSS 2.0