Mitt första skjutna vilt, en bäver!!

Mitt första nedlagda vilt blev som ni redan vet en bäver. Det var en otroligt spännande kväll ska ni veta med både en skön naturupplevelse åsså själva jakten! Ska lite kortfattat försöka beskriva kvällen.

Jag och Samuel åkte hemifrån på eftermiddagen. Väl framme i närheten av Bredbyn, tog vi oss ner till ån som vi skulle jaga vid. Eftersom vi var fyra stycken som skulle jaga, så placerades vi ut av jaktledaren på olika platser efter ån. Jag gick till min plats med Peter som skulle övervaka min jakt. Efter vi hade suttit ca 45 minuter så SMS-ade Patrik att han hade en bäver under uppsikt där han satt. Han ville att vi skulle komma dit så att jag skulle få skjuta min första bäver.

Väl på plats så smög jag mig fram och fick ett ypperligt läge på bävern som satt ca 20m bort. Jag siktade och hade den väl synlig i kikaren, tryckte av och inget mer hände än att bävern blev rädd och försvann av ljudet från bössan. Vad hade hänt? Jo, jag hade glömt att dra fram en patron innan jag sköt. Vilken miss! Så är det att vara nybörjare. Men vi satt kvar och efter en halvtimme återkom bävern. Jag hade nu gjort allt klart, la an och förde fram låset, siktade och sköt och där låg mitt första vilt vid åkanten! Vad otroligt spännande det var och till min förvåning så kände jag mig lugn under hela jakten och fick bara lite puls just vid skjutmomentet. Kvällen var över och vid halvnio åkte jag och Samuel hemåt med en bäver i bagaget!!!


Så här glad kan man vara efter att ha lyckats med sin jakt! En bäver är mycket större än jag förväntat mig. Definitivt inget som jag klarar av att bära med min "pajade" rygg!


Tur att Samuel och Peter var så snälla att de bar min bäver till bilen, där den packeterades och lastades i bagaget. Det var Peter som bjudit in mig och Samuel till jakten och vars bössa jag fick låna, en mauser m96 kaliber 6,5x55. Jag är dig evigt tacksam min vän!!!

Där det finns äkta vänskap behövs inga ceremonier! /William Shakespeare

dan


Sköt en bäver i afton!


Sköt en bäver idag/afton, å det är dagens sanning! Ni får veta mer i morgon eller på måndag och då har jag med bilder från åxå!!!

Det är glädjen som upphöjer sinnena! /Henrik Ibsen

dan

Evolutionslära i modern tappning!


Är det så här det är? Ta en titt ner mot golvet, ser du fötterna? Om inte så följer du evolutionskurvan!!!

Nu är'e helg tugga och svälj! Sköt om er och se till att sprida lite glädje i din omgivning, det mår alla bra utav även du! Ha en bra fredagskväll :)

dan

Är det framsteg att lära en kannibal att äta med kniv och gaffel? /Stanislaw Jerzy Lec

dan

Tänkte tatuera mig!


Har ibland haft funderingar om att tatuera mig, helt plötsligt känner jag inte för det, varför då då? Ja, vad tror ni???

Ju mer instabilt livet är, desto mindre gillar man att de små
sakerna förändrar sig!
/Graham Greene

dan

Spännande närnatur!

I stort sett varje dag som jag har kunnat gå en promenad med Gibson, så har jag/vi sett något intressant. Så nära stan och ändå känns det som landsbygd. Det är så otroligt mysigt och skönt. Vad har vi sett då, jo rådjur, räv, sångsvan, duvhök, sparvhök, kanadagås, tranor och en massa andra fågelarter.

Även idag så dök det upp något spännande, ja spännande vet ja inte, men kul i alla fall! Nere vid Lomsjöns strand så växer det en massa sly och en del träd. Där i "skogen" fann vi idag ett rävskelett, ja just det ett rävskelett! Det är ju helt enkelt kanon att jag med mitt naturintresse får uppleva vår svenska natur på så nära håll, det passar mig som handen i handsken!!!


Naturintresserad som man är så var jag ju bara tvungen att ta reda på lite delar, kanooon tycker jag!


Å plötsligt låg det där, rävskelettet! De lite mörkare skelettdelarna har jag pillrat fram ur fjolårsgräset medan de ljusare delarna såsom skallen låg helt öppet.

Det lustiga med turen är att den med all sannolikhet snart vänder! /Ben Harte (okänd)

dan


På lördag blir det bäverjakt!

På lördag så blir det jakt på bäver för min del! Jag och Samuel ska få följa med en gammal bekant till mig på en liten jakttur, min första faktiskt! Jag hoppas bara att vädret är hyfsat och att min rygg inte är som allra värst. Vore ju synd att missa denna chans att få prova på att jaga på grund av min jädrans rygg, jag har ju missat nog mycket av mitt liv ändå.Bäverskelett enligt Brehms djurbok från 1893.


Svensk bäver, på många ställen ansedd som skadedjur, läs om bävern HÄR!

Höga förväntningar är nyckeln till allting! /Sam Walton 

dan


Locka på råbock!

Vid dagens lilla promenad så tog jag med mig en lockpipa för rådjur. Dess namn är Nordik Roe och är speciellt framtagen för effektiv lockjakt på råbock. Den är förstämd för alla de läten som man behöver för en lyckad bockjakt eller bara bocklock helt enkelt, he he.

Med pipan i högsta hugg, kamera och Gibson i band, så bagav jag mig ner mot vår vackra insjö. Där brukar en del rådjur uppehålla sig bland aspsly och småalar. Väl framme så slog jag mig ner under en tät gran, väl medveten om att Gibson var ett störande luktmoment för rådjuren. Men den kraftiga vinden låg på från rätt håll så det var bara att börja testa.

Efter ca 15 minuter så kom det glädjande nog ett rådjur sakta gående och undrade vad det var som lät. Men någon råbock var det inte utan en råget! Hon var förmodligen tvungen att kolla vad som försegick under den täta granen och vad i hela friden ett rådjur gjorde därunder. Till slut så fick hon syn på mig och rusade ut på den intilliggande lägdan, där hon gjorde halt efter ca 50 m. Jag vart så paff när rågeten dök upp så jag kom mig aldrig för att ta fram kameran förrän hon stannat på lägdan. Se bilderna från dagens eskapad!!!


Så här ser den ut lockpipan för rådjur, från Nordik Predator. Läs om lockpipan HÄR!


Där ute på lägdan stannade hon, då hann jag fota henne!


Men sen drog hon fort som en grisblink!


Att det gick fort syns kanske?!

Efter det att rågeten försvunnit upp mot Åsberget så släppte jag Gibson lös. Men jag hade så fruktansvärt besvärligt att hålla honom i närheten av mig, då han gärna ville sätta av efter rågeten. Men se, det fick han inte!. Tänk, jag lockade en råget idag! Hur det nu kunde komma sig, vem vet???

Att studera en kvinna är oftast mer lockande än att känna henne! /Graham Greene

dan


Sångsvan på väg mot häckning!?
Idag var det 5 cm nysnö när jag och Gibbe gick ut på promenad. Nere vid "vår" badplats hade ett sångsvanepar slagit sig ner i en öppen råk vid vassen. Underbara är de, dessa vita stora fåglar som saktmodigt simmar omkring och letar efter mat. Läs om sångsvanen HÄR!

Nu vaknar alla guds fåglar små! /Bernhard Severin Ingemann

dan


Oj oj va mycke vilt på samma dag!

Var ut på en morgonpromenad med Gibson i ett stålande aprilväder. Nattens kyla fick isen på Lomsjön att knirra och knarra under mina fötter. Morgonsolen värmde i ett annars ganska kyligt väder men oj va vackert och skönt det var! Ganska omgående stötte vi på tre stor canadagäss som ropade ut sina vårkänslor. På sina stora vingar flög de sen iväg när vi kom för nära.


Där gick de på rad de tre canadagässen, stiliga och stora!


Sen flyg de sin kos. Canadagås är jättegod förresten, det fick vi erfara i påskas då vi åt en rökt canadagås som jag fått av en god vän!

Efter fem minuters promenad får jag se något som låg och solade sig på en uppochnervänd båt som ligger vid Lomsjöstranden. Trodde först att det var en katt men såg sen att det var en räv som värmde sig mot båtens mörka underrede. Jag stod några sekunder och tittade på den medan den låg där och tittade tillbaka, men så fort jag började rikta kameran mot den så reste den sig i ett huj och sprang ut över isen mot stranden mittemot!


Den första räven trind och rund, med vitt bröst, rödaktig päls och den karakteristiska vita svansspetsen!

Nöjd fortsatte jag min promenad och hann bara ner till Hallonbadet då räv nr 2 dök upp likt gubben i lådan. Det var tur att Gibson sysselsatte sig med att markera på alla grästuvor på lägdan. Jag vet inte vad som hänt om han sett räven då jag vet att hundar inte får vara lösa mellan den 1 mars till den 20 augusti!


Räv nummer två saknade både det vita bröstet och den vita svanstippen, men den var fin ändå, predator till trots!

Slutligen så hade jag bara gått i cirka fem minuter till då det var dax igen. Denna gång så fick jag syn på två ståtliga tranor som stod på ett betryggande avstånd och spanade ut över nejden. Vilken vårmorgon jag fick vara med om, näst intill oslagbart! Men man vet aldrig vad som döljer sig i morgondagen och det är ju det som är så himla spännande med vårt liv!!!


Två stolta tranor på väg mot familjebildande månne?

Det som är så roligt med denna fantastiska aprilmorgon är att det är sant alltihopa och är inget aprilskämt, dä ä sanninga dä!!!

När jag kom hem väntade jag mig att mötas av en överraskning, men ingenting hände. Då blev jag självfallet överraskad! /Ludwig Wittgenstein

dan


Vilket sällskap han är!

Sitter och ser elitseriens hockeyfinal nr 3 och har sällskap av Gibson, vår borderterrier. Dagarna då Ingela arbetar så är han ett jättebra att ha! Han är både sällskap och med en hund följer en massa arbete som håller en gammal ryggsjuk gubbe igång. Dessutom så får han med mig ut på promenader varje dag, nästan, och det är så himla skönt och bra.

Appropå mina framtida jägarplaner så får jag väl se om det blir någon jakthund av Gibson. Jag tränar en hel del apportering, som han är duktig på, och rådjur stöter han ju gärna så vi får se vad det lider. Men jakt lär det bli, med eller utan hund, då jag har blivit inbjuden av snart ett tiotal bekanta, kanon!!!


Elitseriehockey är spännande!

En vän är någon som ger dig friheten att vara precis den du är! /Jim Morrison

PS Hoppas nu inte att alltför många TIMRÅ-fans tog illa upp av gårdagens roliga historia? Det är ju faktiskt så att jag blev glad över att TIMRÅ IK klarade sig kvar i elitserien. Det är kung att ha två lag i Västernorrland, det blir så häftiga derbyn då!!! Ds

dan


Nu är'e helg!Vi tar en liten historia så här på fredagseftermiddagen:

Ett brynäsfan, ett timråfan och ett modofan var i Saudiarabien. De var på en bar och de hade druckit en hel del vilket ledde till att de började bråka om vems hockeylag som var bäst.

- Mitt lag är bäst, sa Brynäsaren!
- Nej mitt, sa Timråiten!
- Nej mitt, sa Modofanset!

Och så höll de på och bråkade ända till det att polisen kom. De sa att det var olagligt att bråka medan man drack, i Saudarabien, så därför så skulle de åka i fängelse en vecka samt få tre piskrapp var. Dagen som de skulle få piskrappen så var den Saudiska kungen  i stan. Han var på ett jättebra humör och då han var på besök i fängelset så sa han:

- Ni kan få en önskning var, men ni får inte önska er att inte få några piskrapp!

Först var det brynäsfansets tur och eftersom han såg  en gubbe som sålde hö, så han bad att få en stor hösäck fastbunden på ryggen när han piskades. Gubben som skulle piska tog därför i lite extra och slog rakt genom säcken och ryggen färgades röd av blod.

När det var timråfansets tur så önskade han sej att få två hösäckar fastbundna på ryggen. Gubben som piskade tog bara i ännu värre så timråfanset blev nästan medvetslös.

Nu var det modofansets tur och kungen sa:

- Eftersom jag alltid har hejat på MODO-Hockey så ska du få två önskningar.

Då sa modofanset:

- Jag vill ha fyrtio piskrapp, men jag vill också att ni knyter fast timråfanset på min rygg!!!Ps Historien "saxad" från www.grr.se Ds

Ska se Let's Dance nu, inte för att jag direkt älskar det, men ändå! Det har varit en skön dag med sol från tidiga morgon till sena kvällen. Hoppas ni får en skön fredagakväll med lite smått och gott. Trots det goda och allt runt omkring så glöm inte att mjukas lite med varandra eller åtminstone se varandra för den ni är, det mår ni gott av!

Om alla årets dagar vore lediga skulle fritid vara lika tröttsamt
som arbete!
  /William Shakespeare

dan


Äntligen är rådjuren här igen!

Har saknat rådjur hela vintern här runtom på lägdorna. Tidigare år så har jag sett både gott om spår och rådjur lite nu och då. Men sedan den djupa snön anlänt så har de lyst med sin frånvaro. Tursamt så har det inte varit så kallt och någon skare har det inte varit tal om förutom nu de sista veckorna. Skulle tro att de hållit till i någon tät skog där snödjupet har varit ringa.

Men så igår så stötte jag och Gibson ihop med vårens första rådjur! En gammal hind som ensam strövade omkring nere mot vår badplats Hallonbadet. Jag tycker att det är fantastiskt kul att de är tillbaka och de spår jag sett idag förtäljer att de är fler. Vad det lilla kan göra en riktigt lycklig!

Enda problemet med deras återkomst är att jag måste hålla Gibson under sträng uppsikt då han riktigt älskar att stöta rådjur!


Inne i den täta snårskogen stod hon och lyssnade spänt. Det var både mörkt och disigt ute så det blev bara siluettbilder, men bilder blev det i alla fall!


När hon slutligen fick syn på oss så tog det inte många sekunder innan honn "stutsade" iväg och i ett nafs så var hon borta.

Många försummar den lilla lyckan, medan de förgäves väntar
på den stora!
/Pearl S. Buck

dan


Ledsen!

Frun vaknar mitt i natten av sin mans högljudda snyftningar från vardagsrummet. Hon går in till honom och ser att han gråter och huckrar om vartannat.

- Varför gråter du så, har det hänt något frågar hon?

- Kommer du ihåg för 20 år sen? Då jag gjorde dig med barn och din far sa att jag antingen skulle gifta mej med dej eller så skulle han se till att jag åkte in i fängelse!

- Ja visst älskling, hur så?

Mannen flämtar efter luft mellan snyftningarna .

- Jag jag, skulle ha blitt frigiven i kväll.Jag skyndar mig att skratta åt allt för att hinna före gråten!  /P. A. C. de Beaumarchais

Ps Historien och ordstävet har inget med mig att göra utan är bara lite humor i allmänhet, så det så!!! Ds

dan

Inte nu igen!

Har bara hunnit bli fri min förkylning och vad händer då? Jo nästa j.... förkylning dyker upp och gör mig fullständigt kraftlös och viljelös. Inombords bubblar både ilska och missmod, då jag skulle hinna göra en del denna vecka. Men det är väl bara att gilla läget, för om vi ska vara ärliga så är det inte mycket jag kan göra åt saken. Jo en sak kan jag i alla fall tänka på, att ha mössan på skallen då det blåser snålt!!!


Som sagt, ha alltid mössan på då du är ute, något jag ibland slarvar med!!!

Ps Min skiktröntgen tar tid och enligt samtal med röntgenavdelningen förra veckan så dröjer det nog några veckor till! Det där med att vänta har jag ofrivilligt blivit rätt bra på, men vad har jag för val? Ds

Allt som en läkare säger ska man ta med en nypa aspirin! /Ace Goodman

dan


En Påsk på annan ort!


En hel del Påskgodis har det blivit!

Det har blivit noll bloggande för min del några dagar. Jag och Ingela har varit bortresta till det vackra Västerbotten och firat påsk. En skön påsk då vi fått träffa våra barn, vårt barnbarn samt mågen och hans familj, åsså bjöds det på god påskmat dagarna tre!

I morgon är det vardag å då börjar bloggandet på allvar igen, om det nu finns något att blogga om? Jag önskar er alla en skön och trevlig annandag påsk!!!

Ett väldukat bord är som en målning av Rubens, men det förstnämnda
smakar lite bättre!
/James Abram Garfield

dan


Glad Påsk på er!


Glad Påsk på er alla bloggläsare!!!

Har någon någonsin tänkt på att ordet "tradition" bara är en positiv
version av "vana"!
/Amdi Hansen (hittar ingen info. om denne Amdi!)

dan

Varg, hur många ska vi egentligen ha i Sverige?

Den tredje rovdjursutredningen på tolv år i Sverige är nu klar. Utredaren Lars-Erik Linjelund har föreslagit regeringen att antalet vargar bör öka till cirka 450 för att minska risken för inavel. Utredningen lämnades idag över till miljöminister Lena Ek (C), den ska nu omgående skickas ut på en tre månader lång remissrunda innan regeringen bestämmer sig för hur man ska gå vidare.

Så nu har det åter igen utbrutit ett "krig" mellan jägarintressen, fåruppfödare och andra berörda på ena sidan och så kallade vargvänner runt om i landet på den andra sidan. Man kan väl inte påstå att det varit fred tidigare heller, men med utredningsförslaget så hettar debatten till igen.

Svenska jägarförbundet föreslår att vi ska ha högst 150 vargar i Sverige och tillåtelse till skyddsjakt om vargarna angriper husdjur och boskap. Förespråkare för Naturskyddsföreningen föreslår runt 700 vargar som en rimlig nivå. Hur ska de olika intresserna i vargfrågan kunna enas? Kommer de någonsin att kunna enas? Ja, det återstår att se, men jag har svårt att i dagsläget se någon öppning i denna fråga! 

Vad tycker DU? Skriv på kommentarer hur många vargar du vill ha i Sverige, du kan kommentera anonymt! Var bara lugn, jag kommer framöver att delge er min uppfattning i frågan!!!


Varg (Canis Lupus). Vad är det med detta djur som väcker både sådan ilska och sådan kärlek. Kan de båda lägren någonsin enas? Läs om vargen här!

Nästan alla människor vinner på närmare bekantskap! / André Maurois

dan


Vinter igen?


Härom dagen så hittade jag denna Hästhov som var på väg att slå ut. Känslan som genomsyrade tillvaron då, var att våren hade anlänt på riktigt. Men men .....


.... idag på morgonen så såg det ut så här! Va surt att det kom snö, tycker jag iaf!!!

Alla talar om vädret, men ingen gör någonting åt det! /Charles Dudley Warner

dan


RSS 2.0