Småskrake i motljus!


Förra veckan var det storlom nere vid vår bad och båtplats och denna vecka så är det småskrake. Kul att flera olika arter finns i min närnatur, det är rent av en bonus!


De är riktigt vackra dessa fåglar och ser rent av lite busiga ut med sina tofsar i nacken!


Hanen tittar efter småfisk medan honan håller vakt. Läs om småskraken HÄR!

Naturen gör aldrig några misstag: Skapar den en dumbom
så menar den det!
/Josh Billings

dan

Snart ett "jägarämne"!


Mitt alldeles egna Jägarbevis!!!

Nu är jag snart färdig med min jägarutbildning, tjolahopp va gla man kan va!! Sedan i söndags har jag skjutit och tränat hagel och kula för småvilt. Det har gått över förväntan och i förrgår sköt jag grundprovet för kula, vilket berättigar mig att söka licens för vapen i klasserna 2-4, älgstudsare är ett klass 1 vapen och det kommer jag att börja skjuta med om några veckor. Igår sköt jag upp för hagel och gjorde avståndsbedömningsprov och säker vapenhantering, så nu kan jag skaffa mig ett hagelgevär och börja skjuta lerduvor!

Det känns oerhört roligt att ha kommit så här långt i min strävan att bli en hyfsat duktig jägare. Men bara för att jag blir klar med min jägarexamen så ska jag inte inbilla mig att jag är färdig jägare. Nej nej, då återstår många många skott på skjutbana och en hel drös med lerduvor, då kanske men bara kanske, är jag mogen att ta mig ut till skogs och försöka jaga. Vad jag förstår så blir man aldrig riktigt fullärd jägare utan man lär sig så länge man lever och bössan hålls varm!!!

Det här med jägarexamen är ett av mina guldkorn i tillvaron, mitt barnbarn ett annat i den mosaik av guldkorn som finns runt ikring mig. Det gäller bara att "se" dessa guldkorn och uppskatta dem, så börja se dig om så ska'ru få se!

Gå inte genom livet, väx genom livet! /Eric  Butterworth

Dan


Pingst i VännÄsby!


Kristoffer och Myra på Jerreviks altan!

Efter en underbar Pingsthelg så är det åter vardag. Oj vad vi har fått umgås med vårt barnbarn Myra i helgen! Vi har dansar, vi sjungit och vi har skrattat åt och med denna underbara varelse, ja helt enkelt underbar! Men så tycker nog alla mor- och farföräldrar, eller hur Bodil å Anders? Idag måndag den 28 maj fyller Myras mamma Ida 26 år, HURRA min fina konontjej till dotter, och grattis på dig! 

26 år, det är inte klokt vad tiden går! Nyfödd ena dagen å tonåring nästa dag, myndig dagen därpå och sen utflugen, vart tog alla dessa fantastiska dagar vägen, ja säg!!! Jag tycker inte att jag känner mig äldre än när Kristoffer å Ida föddes, men jag ser det ovillkorligen när jag om morgonen ser mig i spegeln. En del kallar det vackert jag kallar det kalt å skrynkligt!!!

Ålderdomen är det hittills enda kända sättet att
leva länge!
  /Charles Augustin Sainte-Beuve

Ps Igår började skyttet för jägarexamen på fullaste allvar med hagelskytte! Få se om det blir uppskjutning denna vecka, vem vet? Ds

dan


Arbete ger frihet!


Arbete ger frihet sägs det, men sjuka och arbetsoförmögna var lika oönskade då som nu!!!

Jag är och förblir bara en sak, och det är en clown. Detta placerar mig på ett mycket högre plan än någon politiker! /Charlie Chaplin

dan

En helg med barn å barbarn!


I helgen är vi hos Ida och Samuel åsså lilla Myra såklart, i Vännäsby! Det är så underbart härlig att se sin egen dotter sitta och jollra med sin dotter, mitt barnbarn alltså! Joodå jag jollrar med Myra också, det jag nu hinner innan mormor lägger beslag på henne. Som ni ser så är det inte bara i boxning man kan bli plattnäst

Det är lättare att leda en nation än att uppfostra tre barn! / Winston Churchill

dan


En kväll i "lövcamo"!

I går i kvällningen så var jag ute på rådjursjakt eller rättare sagt, jakt på råbock. Fram till och med den 15 juni så är det bara tillåtet att jaga hornbärande djur, alltså endast "rådjurspajka"! Jag fick följa med en mycket trevlig ung man, som för 10-12 år sedan var en av mina elever på Ängetskolan, så det kan bli. Då var det jag som gjorde allt för att han skulle lära sig matte och NO, under tre års tid. Idag är det jag som är eleven och Nicklas läraren i den allt annat än lätta konsten att jaga, jag trivs som bara den!!!

Någon råbock blev det inte, men vi såg en hel del vilt som inte är tillåtet just nu. Två rågetter,  tre älgar, en räv, fyra canadagäss, en trana och en hel del annat. Vid jakt är det inte enbart skjutandet som är det viktiga utan naturupplevelsen är en stor del av den totala jakten. Jag som alltid jagat vilt med mina kameror kommer framöver att byta ut min kamera mot ett jaktvapen. Men jag är övertygad om att jakten med kameran kommer att dominera mina strapatser i vår underbara natur!!! Innan vi gick ut för att jaga så åkte vi till ett grustag och övningssköt tills det att Nicklas var nöjd med mitt skytte. Det gick faktiskt riktigt bra! Som ni ser är jag fullt utrustad med lövcamoflage och ett camoflagenät för ansiktet. Trots att vi tidvis dolde oss noggrannt så ville ingen råbock visa sig för oss.


När det blev för mörkt för att söka och jaga råbock så gick vi bara omkring och njöt i den relativt varma majkvällen. Vi har en helt sjukt härlig natur här i Sverige, som jag absolut inte skulle byta ut mot någon som helst annan naturform runt om i världen, de ä sant de!!!

Vänskap! Själens märkliga lim! Livets sötsak! / Robert Blair

dan


Jan Björklunds framtida skola!


Är det så här Alliansens Jan Björklund vill ha det i vår framtida skola? För allt tyder ju på det, då ordning och reda samt prov dominerar den borgliga skoldebatten!!!

God och glad ska människan vara, som min gamla lärare Nicholas Udall sa när han slog oss, och efteråt log medan vi grät! /Erik Linklater

dan


Vacker som en gudinna!

I tisdags stötte jag på ett Storlomspar nere vid båtbryggan. De är nog bland de vackraste fåglarna vi har i vår Svenska sommarfauna. Deras rop brukar genljuda vid kvällning och deras karakteristiska rop skapar då en spöklik atmosfär, framförallt om det åckså är lite lätt dimma över vattnet! Läs om Storlommen HÄR och kolla in mina bilder, arten känns nog igen!!!

Här har honan fångat en liten fisk som hon glupskt äter upp. Vackra fåglar eller hur?!

Det vackra bör vara unikt, annars kommer det upphöra att vara vackert! /Voltaire

dan


Flintskallig, jag? Nej nej inte alls!


Den här bilden togs tidigare i vår. Nämen oj vad upptäcker man då? Jo Dan är i det närmaste "flintis"!?


Jag var tvungen att be Ingela fotografera mig igen i solsken för att kontrollera flintskalligheten. Gladerligen så kan jag härmed konstatera, att jag definitivt inte är flintskallig uppe på skallen! Okey då, lite tunnhårig börjar jag bli och med djupa vikar, men det var väl skitsamma jag är ju ändå 54 år, Så det så, ha ha!!!

Underskatt aldrig en man som överskattar sig själv! /Franklin D. Roosevelt

dan


Två av mina guldkorn i tillvaron!


Här har ni två av mina GULDKORN i tillvaron! Min dotter Ida med dottern Myra, helt sjukt vad man kan älska sina barn å barnbarn!!!

På många vidunderliga ting har jag slösat min kärlek. Deras glans kom sig av att jag brann för dem! / André Gide

dan

Huset snyggas till lite!


Äntligen så har vi kommit till skott med att leja bort upprustning av ena garageväggen! Väggen var i ett bedrövligt skick och renoveringen var ett måste innan det börjat ruttna innanför panelen. Snickaren vi lejt verkar duktig och vet vad han gör.


Innan jag fick min rygg skadad så hade jag fixat de andra sidorna på garaget. Men nu är det som det är och då kände vi oss nödgade att leja bort jobbet. Dessutom så har jag slutligen accepterat att jag inte klarar av att göra jobbet, men det satt långt inne! Men målnigen ska jag nog klara av och det vill jag så gärna eftersom jag älskar att måla! Återkommer med garagebilder när det är klart!!!

Ps Nu har jag fått veta datum och tid för min skiktröntgen! Det blir den 30 maj kl. 09.00, ÄNTLIGEN!!! Ds

Förnöjsamhet är lycka! /Thomas Fuller

dan


Årets första!


En vacker huggormshane blev årets första! Huggormarna har ju varit framme i snart två månader men idag var det första gången för i år jag kunde ta mig upp till ormstället, ryggen ni vet!


Just hannarna har den här häftiga kontrasten i svart och ljusgrått. Honorna är mer åt det bruna hållet istället för det ljusgrå, med de är vackra de med!

Det som är betydelsefullt i livet är inte vad som har hänt dig utan vad du kommer ihåg och hur du kommer ihåg det! /Gabriel Garda Marquez

dan


Jag älskar alla dessa människor som slår oss med häpnad!

De finns överallt dessa stjärnor som i det tysta vandrar omkring där ute! Ibland så får en och annan chansen att visa upp vad de kan inför en hänförd publik. Denna gång handlar det om killen med autism som på grund av sitt handikapp hållit sig "gömd" i hemmet i många år. Lyssna och njut men ha näsduk eller handduk i beredskap för killen rör, å inte så lite heller!!!


Visst var han fantastisk?!

Använd den talang du har, skogen skulle vara väldigt tyst om inga fåglar, utom de som var bäst sjöng! /Henry Van Dyke

dan


Ryggplåga och korgflätning!

Fy tusan vad ryggen har varit besvärlig sen den "berömda" bäverjakten förra lördagen. Det är som att ha knivar instuckna i ryggslutet samtidigt som jag svullit extra mycket på var sida om ryggraden! Jag tycker inte att jag utsatte mig för extra mycke ansträngning vid jakten eller då jag flådde bävern. Men tydligen så kan jag inte göra ett skvatt extra utan att ryggen "ballar" ur helt.

Nu har jag tillbringat den senaste veckan mest i sängen eller framför TV:n. Givande va? Frånsett idag då, då jag med intresse följt Ingelas förehavanden med att fläta korgar. Hon har aldrig gjort det tidigare utan ser det mer eller mindre som en test. Så från vidja (sly) fram till färdig korg har jag följt arbetet och ser till min förvåning att trots nybörjarestatus så fixar hon det riktigt bra. Senare i vår ska dessa fyllas med jord och planteras med blommor. Det kommer att bli fint det, jag lovar! Spana in arbetet!


Insamlande av sly bestående av rönn, asp och lite korallkornell.


Sen fläta materialet runt de i en cirkel fastsatta "stolparna". Den andra korgen hon gjorde tog bara drygt en timme, effektiv tid!


Den större av de två flätade korgarna är färdig, bra va?!

Att kunna kyssas som en nybörjare kräver erfarenhet! /Jean Moreau

dan


Vad blev det av bävern?


Jo, jag försökte mig på att flå henne och tycker att jag lyckades ganska bra för att var första gången! Trots att det ska vara ett fullt ätbart kött så fick kroppen gå till förbränning. På bilden ser man del av den flådda kroppen.


Så här ser det nyflådda bäverskinnet ut.


Efter att skinnet flåtts så saltade jag in det med jodfritt grovsalt, först en gång med 10% av kroppsvikten eller 0.2 kg. Till den andra saltningen så använde jag 40% av kroppsvikten eller 0.7kg. Efter några dagar ska skinnet skrapas och hur det går får ni veta senare!

Ps Bäverjakten och flåjobbet tog väldigt hårt på min sedan tidigare dåliga rygg och jag har de senaste dagarna varit i det närmaste sängliggande. I allt jag företagit mig har jag försökt vara jätteförsiktig och verkligen tänkt efter före, men vad hjälpte det, baskade dyngrygg!!! Ds

Det finns mycket smärta i livet och kanske den enda smärta som kan undvikas är smärtan som uppstår när man försöker undvika smärta!
/R. D. Laing

dan


Att vara lärare då och nu!


Budskapet ligger mycket nära sanningen på denna karikatyr om lärarens roll då och nu, tragisk tycker jag!!!

Ni skall respektera varandra och avstå från dispyter; ni skall icke, liksom vatten och olja, repellera varandra, utan bör, liksom mjölk och vatten blandas samman! /Buddha (Siddhartha Gautama)

dan


Leve 1:a maj!


Inför valet 2010 så kallade sig den borgerliga alliansen för det "Nya Arbetarpartiet". Hur kan detta gå ihop med M vid rodret? En Allians som ser till storfinansens bästa och som ökar på klyftorna i samhället, för att inte tala om vad de gjort för de sjuka och utförsäkrade! Haaah, arbetarparti, värsta struntprat jag hört!!!


Första maj är arbetarrörelsens dag och arbetarpartiernas dag, de sanna arbetarbartierna! 1917 hölls den första säkert dokumenterade 1:a majdemonstrationen mot dyrtider och livsmedelsbrist. Bilden visar demonstrationen den 1:a maj 1953 på hamnplan med busstationen i bakgrunden. Foto: Karl-Otto Strandberg. Bilden hämtad från Örnsköldsviks kommuns hemsida, museet.

För mig är mitten en död punkt. Att ha detta som utgångspunkt för politiskt tänkande är lika med döden. Utveckling kommer alltid ifrån vänster! /Anker Jörgensen

dan


RSS 2.0