Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Röd ekorre!

Publicerad 2017-05-31 00:20:00 i Djur och natur, Leva med ryggvärk!,

Arten förekommer i hela Europa och delar av Asien. Ekorrar finns i princip i hela världen, förutom i ökenområden.

 

Ekorren är vanlig i skogsområden i hela Sverige, med undantag endast för fjällbjörkskogen, där den endast förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar.

 

Ekorrn satt i granen skulle ........
 

I Europa är ekorren hotad eller undanträngd av den införda grå ekorren (Sciurus carolinensis) i främst Storbritannien och Italien (förrymda djur från fångenskap), och utsatt för habitatfragmentering dvs områden där en art finns blir mindre och färre! 

 

Den grå ekorren sprider sjukdomar som är dödliga för den röda ekorren och den kan utnyttja viss föda mer effektivt (bland annat ekollon). Undanträngningen är inte aktiv utan består i försvagning från sjukdom och minskat födounderlag. Den röda ekorren reproducerar sig också långsammare när populationen utsätts för tryck. IUCN (The International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) ger den därför hotstatus NT (not threatened=inte hotad).

 

Kolla in örontofsarna, härliga va?!

 

Naturliga hot är större rovfåglar som ugglor, vildkatt och trädmård, hermelinen tar ungar. Ekorrar som överraskas på marken kan ibland falla offer för hundar, tamkatter eller räv.

 

Människan är naturens enda misstag! /William S. Gilbert 

 

dan

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela