Röd ekorre!

Arten förekommer i hela Europa och delar av Asien. Ekorrar finns i princip i hela världen, förutom i ökenområden.

 

Ekorren är vanlig i skogsområden i hela Sverige, med undantag endast för fjällbjörkskogen, där den endast förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar.

 

Ekorrn satt i granen skulle ........
 

I Europa är ekorren hotad eller undanträngd av den införda grå ekorren (Sciurus carolinensis) i främst Storbritannien och Italien (förrymda djur från fångenskap), och utsatt för habitatfragmentering dvs områden där en art finns blir mindre och färre! 

 

Den grå ekorren sprider sjukdomar som är dödliga för den röda ekorren och den kan utnyttja viss föda mer effektivt (bland annat ekollon). Undanträngningen är inte aktiv utan består i försvagning från sjukdom och minskat födounderlag. Den röda ekorren reproducerar sig också långsammare när populationen utsätts för tryck. IUCN (The International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) ger den därför hotstatus NT (not threatened=inte hotad).

 

Kolla in örontofsarna, härliga va?!

 

Naturliga hot är större rovfåglar som ugglor, vildkatt och trädmård, hermelinen tar ungar. Ekorrar som överraskas på marken kan ibland falla offer för hundar, tamkatter eller räv.

 

Människan är naturens enda misstag! /William S. Gilbert 

 

dan


Vintermänniska!

Tänk alla underbara promenader i det vackra vinterlandskapet, längtar dit!!!
 
Nu kommer snart sommaren med sol och bad, gröna gräsmattor och ängarna fulla av blommor! Alla sägs vara glada och på bra och lättsamt humör denna den blomstertid som nu kommer. Men sådan är inte jag, inte då! Förvisso är det väl vackert i naturen med alla blommor och allt nytt som föds. Men värmen, myggen, knotten och inställningen att allt är så bra på sommaren, det gillar jag inte och instämmer inte alls med.
 
Tänk er istället, svala sköna höstdagar, en sol som inte steker så förb...., luften du andas är frisk och klar, träden fulla av gula och röda löv, skogen full av bär och svamp, och efterhand försvinner myggeländet. JAG ÄR EN HÖST OCH VINTERMÄNNISKA för guds skull, dä ä ba på dä visä!!!
 
Mitt i svårigheterna finns möjligheterna! /Albert Einstein
 
dan

Nu känner jag mig mogen!

Nu känner jag mig mogen att börja blogga så smått igen och har då tänkt att blogga åtminstone en gång i veckan! Jag har en hel del att berätta och då framförallt om mina ryggproblem som bara fortsätter men också om jakt, natur och en hel del humor förstås.
 
Nu har Canadagässen anlänt hit till oss, våren är definitivt här!!!

RSS 2.0