Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Invandrare på gården!

Publicerad 2019-10-29 22:22:00 i Djur och natur, Leva med ryggvärk!,

Idag så fotade jag två invandrare som hittat fåglarnas "utskänkningsställe". Där kalasade de på både talgbollar och jordnötter. Denna art har invandrat till Sverige från framförallt Sibirien!
 
En av de vackra Sibiriska nötkråkorna.
 
Nötkråkan är cirka 35 cm lång, ungefär lika stor som en kaja.  Den är typisk med relativt kort stjärt och en lång, rak och spetsig näbb. Som ni ser är fjäderdräkten chokladbrun med många vita prickar, förutom på vingar och stjärt som är brunsvarta. Själva spetsen på stjärten samt undergumpen är vit. Hane och hona är lika, och ungfåglar skiljer sig ytterst lite från de äldre fåglarna. 

Locklätet består av ett kraftigt kräähh, kräähh, kräähh, vilket framförs från en trädtopp. Under sommaren kan den göra ett slags snarkande ljud med strupen.

 

 Den ser ut att ha det gott!
 
I Sverige förekommer nötkråkans typexemplar eller sk nominatform (N. c. caryocatactes) sparsamt som häckfågel upp till Norrlands södra gräns.

Smalnäbbad nötkråka  (N. c. macrorhynchos) etablerade sig i Umeå och Skellefteå hösten 1977 efter en invasion från öster. Därifrån har den spridit sig längs Norrlandskusten, från Gävle till Haparanda, och etablerat en häckande stam med ca 600 par. Grundläggande för denna stams existens är tillgången på planterade cembratallar i tätorterna. Emellanåt sker nya invasioner till norra Sverige från öster, bland annat 1985 och 1995.

 

 
Medan den ena sitter och solar och har det gott, så håller denna på att äta. Dessa fåglar är både snabba och viga och uppvisar stundtals akrobatiska konster vid jordnötshållaren!
 
Om det är den vanliga nominatrasen eller den smalnäbbade nötkråkan som besöker vår trädgård låter jag vara osagt. Om någon vet med säkerhet så skriv en rad!!!
 
De vackraste sakerna i världen kan inte ses eller ens beröras -
de måste kännas av hjärtat! /Helen Keller
 
dan

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela