Tystnad!

"Sounds of Silence" av och med Simon and Garfunkel är en underbar sång! Nalle Puh säger ibland att han ska gå ut i skogen och "lyssna på tystnaden"! Det säger så mycket att lyssna på tystnaden! När man är ute i naturen så är det just det som är det underbara och upplyftande att bara få sitta eller ströva där och lyssna på ingenting. Så kan det också vara i ett möte eller relation människor emellan, att man förstår varandra i tystnaden! Lyssna och njut!!Du bör förebrå dig dina misstag och begråta dina fel i din tankes kammare, inte på torgen.  / Dante Alighieri

dan

Stämning i Rödviken!

Har varit några dagar i Rödviken, Nordmaling och hälsat på svärmor! Hon är i Ingelas systers sommarstuga där hon brukar vistas emellanåt. Tyvär så var inte Maud och Bertil hemma, men det gick ju det med. Men Maud och Bertil!!! Ni har för himla fin och mysig stuga!! Helt enkelt kanon på alla sätt och vis! För er skull och för att ni ska längta hem så kommer här några stämningsbilder från Rödviken!Vid bryggan!


Här finns alltid så mycket Smultron! Sommrigt som bara den!!


Bertils båt ligger där i solnedgången och drömmer om rundresor i Karibien!!

Lycklig är den, som inte sörjer över vad han saknar, men som glädjer
sig över vad han har.
  / Demokritos

dan


Sådan Herre sådan Hund!

Så här kan det se ut en vanlig semesterdag då jag måste vila ryggen ett tag! Gibson älskar att ligga och slappa med husse eller matte! Vi har dessutom sådan tur att han är en riktig "sömntuta" varje morgon. Kliver vi upp vid åttatiden så ligger han kvar och sover en stund till och sover vi till halv elva så ligger han kvar då med. Han är en riktig slappis då han inte är ifarten med 100 knyck. För det är alltid 100% oavsett om han slappar, busar eller jobbar med lite sök i skogen!!!

 
På bilden så lyssnar jag på en bra ljudbok. Är ni historieintresserad så är det här ett måste, Antony Beevors "D-DAGEN, SLAGET OM NORMANDIE". Den utgår ifrån de som var med den dagen, både från den Allierade sidan och från Nazityskarnas sida.


Så här ser omslaget till ljudboken ut!!

Glöm nu inte bort att rösta på mitt bidrag till fototävlingen jag puffade för i mitt förra inlägg! Men det förstås, ni ska ju inte rösta om ni tycker att bilden är kass! Så gör man väl bara inte, eller?

"Dom vill ge oss en tredjedel av intäkterna, men vi sa att vi ska ha minst
en fjärdedel."
  / Ingemar Johansson

dan

Fototävling!

Om ni tycker att min bild nedan är någorlunda fin så kan ni väl rösta på mig i en fototävling! Studera bilden och följ sen anvisningarna om ni vill rösta. Vilket jag gärna vill att ni vill!!!


Om det nu är så att ni har lust att rösta på min bild, så gör så här! Gå in på länken jag visar här nedanför. När ni kommit till sidan så skriver ni i SÖK rutan uppe till höger; Högbonden vid Höga Kusten, ni får då fram mitt bidrag och kan rösta!!!

Den bild som kommer upp framför alla andra när man går in på sidan är den som leder tävlingen och vill ni rösta på mig så klicka bort den på krysset!!

Här är länken ni ska trycka på LÄNK!

Vänlighet föder vänlighet!  /Marcus Tullius Cicero

dan

Leka med en Blomfluga!

Tidigare i min blogg så har jag visat bilder på humlebagge. Då berättade jag att i insektsvärlden finns det många arter som till utseende liknar andra arter som skydd. Detta kallas mimicry (läs om mimicry HÄR!) och förekommer rikligt bland insekterna. Inte bara humlebaggen är en sådan insekt utan den som man kanske förväxlar mest med "farliga och elaka" insekter såsom getingar och bin, är blomflugan! Här kommer några bilder på en blomfluga. Jag har dessutom roat mig med att trixa lite med två av bilderna och fick då ett ganska häftigt resultat! Kolla in!!


Blomfluga av någon art, vilken det är vet jag inte då det kryllar av ater. I hela världen finns det 6000 arter!  Men ni kan läsa om blomflugor generellt HÄR!


Samma blomfluga som ovan med ett annat perspektiv!


Visst är det förtåeligt att många blandar ihop blomflugor med getingar och bin och därför slår ihäl dem när de sökt sig inomhus. Men varför chansa resonerar nog en och annan som har fått känna på ett getingstick i sitt liv.


Här har jag lekt lite i Paint Shop Pro (PSP).


Likaså här har jag lekt med PSP.

Sanningen är en, men lögnen är månghövdad!    / Baileios I

dan


Kalle Stropp!


Kanske en kompis till Grodan Boll? Nej men snarare hans lunch!


Om det rör sig om en gräshoppa eller någon art av vårtbitare törs jag inte ge mig in på. Jag vet bara att denna lilla parvel saknade ett av sina hoppben. Stackare kan tyckas men det växer faktiskt ut, så pass vet jag!!! Läs om grässhoppor HÄR och vårtbitare HÄR!

"Jag tror att det finns en världsmarknad för kanske fem datorer." / Thomas Watson, IBMs styrelseordförande, 1943

Grodan Boll gömmer sig!

För några veckor sedan var jag upp til Svarttjärn i Själevad, strax väster om Örnsköldsvik. Mitt ärende var att fota lite trollsländor. När jag gick där på stigen runt tjärnen så hoppade plötsligt  en groda framför mig och ner i vattnet. Jag satte mig en stund och väntade. Efter några minuter fick jag se ett litet huvud sticka upp ur vattenytan bland lite vass och mossa. Jag insåg att Grodan Boll trodde att han inte syntes, men se det gjorde han och så här såg det ut!!Grodan Boll som U-båt! På spaning efter mat eller fiender!!


Vanlig groda (Rana temporaria). Läs om den HÄR!


"Det tog mig femton år att upptäcka att jag inte hade någon författartalang, men då var det försent
att sluta för då var jag redan berömd."
   / Robert Benchley

dan


Bocken i paradiset, eller?

Fårösund juli 2009. Fårskalle (Gutefår) på väggen som prydnad, eller för att med dess djävulsliknande utseende skrämmas med?

Om djävulen inte existerar, och människan därför har skapat honom, har hon
skapat honom till sin egen avbild och like!
   / Fjodor Dostojevskij

dan

På lätta vingar!

Vad vore en prunkande svensk sommaräng utan dessa vackra fjärilar? De gör ju både nytta och ger ängen ett tillskott av sprudlande färginslag. Nyttan de gör är ju deras polleneringsroll hos alla ängens blommor, alltså förökningen av växterna. Dessutom ingår de ju som ett led i näringskedjan såsom mat till bland annat våra insektsätande fåglar! Kolla in två av våra vackra fjärilar som vistas på våra ängar.


Brunfläckig pärlemorfjäril, Boloria selene. Läs om den HÄR!


Vitfläckig guldvinge, Lycaena virgaureae. Läs om den
HÄR!

Felet med jämlikhet är att vi bara strävar efter att nå den med dem som står
över oss.
      / Henry Becque

dan

Vad har du på "huvve" Dan?

Jag har fått en förfrågan om min huvudbonad på min profilbild här på bloggen, den lilla bilden nedanför frågan "Vem är Dan?". Jag kan avslöja att det är ett par rena kalsonger! Det är nämligen så att när jag tidigare skulle gå och duscha eller bada så strulade jag alltid bort mina rena kalsonger som jag skulle använda. För att råda bot på det så satte jag dem helt enkelt på huvudet så att jag skulle vara säker på att de var med ända fram till duschen. Förvånansvärt enkelt och smart va? Sen kansket det verkar lite udda, men det bjuder jag så gärna på!! För vem är inte lite udda på ett eller annat sätt?


Men jag kan lova er att de kallingar som jag ska lägga i tvätten, har jag aldrig och kommer aldrig att ha på huvudet!!

Nu är det fredag och jag får nog gå och köpa mig en båt, eller snarare en Ark! Här i Kroksta utanför Örnsköldsvik formligen öser det ner. Inte ens Gibson vill gå ut!! Nä kanske ingen båt men en massa böcker och filmer blir det nog åsså lite bloggande förstås. Ryggen har varit lite vidrig några dagar men det hjälps ju inte, man får försöka göra nåt kul ändå! Då får det bli Smallville klockan 14,45 då, på rygg och med värmedyna!!

Ha nu en bra eftermiddag och kväll, oavsett om det regnar eller solar eller mittimellan! Åsså glöm inte bort att vara rädda om och pussa på varandra, eller på hunden eller på katten, ja rent av på vad ni vill bara ni mår bra!!!

Man är vuxen när man kan skratta åt sig själv.  / Ethel Barrymore

dan

Bounce, Michael Jackson Dance Tribute

Kolla in det här!!!Häftigt VA!!!!

Dans är själens landskap!  /Jane Austen

dan

Knipa i knipa!

Träffade på två unga Knipor idag. De simmade omkring i vassen och käkade gräs och annat de fann på botten. Knipan är en dykand och sålunda duktiga på att dyka, något de gärna använder sig utav när de blir skrämda. Så när jag stod där och fotade så fick de plötsligt syn på mig och "vips" så var de borta. Se här vad som hände!!!


Den unga Knipan simmar i godan ro!


Oj då en människa, bäst att fly! Jag dyker!


Såja nu kan ingen ta mig, räddad!! Läs om andfågeln Knipa HÄR!

Behandla din vän som om han kunde bli din fiende och din fiende som om
han kunde bli din vän.
  /Marcus Tullius Cicero

dan

Klarade ryggen en Gotlandsresa?

De som vet vilka problem jag har med ryggen ställer sig säkert den frågan! Visst, jag var riktigt orolig innan vi åkte, det är ju ändå drygt 60 mil till Nynäshamn! Men samtidigt så har jag tillbringat större delen av de två senaste åren hemma och ofta liggande i sängen. Så för min egen del men framförallt för Ingelas skull, så hakade vi på chansen att få komma bort ett tag  när våra bekanta nu ändå skulle till Gotland. För det hör till saken att Ingela alltid önskat att få åka till just Gotland.

Bilresan var ju ett kapitel för sig, men med många pauser, då jag fick chans att gå ut och sträcka på mig, och med maxdos värktabletter så gick det någorlunda hyfsat. Väl nere på Gotland så fick mina medresenärer finna sig i att jag var tvungen att ligga lite nu och då. Så här efteråt så ångrar jag absolut inte att vi åkte, tvärtom så blev den resan ett trevligt minne för livet.

Men som sagt så gick resan med en del svårigheter att genomföra. Men jag tror inte det blir någon ny långresa nu på ett bra tag, om inte ryggspecialisten från Umeå kommer på något nu i september då jag ska på kirurgavdelningen igen!!


Dax för vila och fruktstund! Det är inte vår stuga man ser i bakgrunden, den var inte tillnärmelsevis så stor!


Här ligger jag och vilar i vår lilla stuga på endast sex kvadrat. Sängarna var så dåliga att vi fick lägga dynorna på golvet med den följd att vi fick ha benen under den ordinarie våningssängen. Men visst det funkade riktigt bra!

Lyckan hänger först och främst på hälsan!  /George William Curtis

dan

För 40 år sen!

Tänk att det redan gått 40 år sedan månlandare Eagle på Apollo 11, landade på månen. Jag minns att jag som 12-åring var med mina föräldrar hos släktingar i Jokkmokk. Där skulle vi plocka hjortron och fiska siklöja. Men just den här dagen för 40 år sedan så satt vi alla bänkade framför den svartvita tv;n och bevittnade detta historiska ögonblick. Fantastiskt var det och ännu mer fantastiskt blev det när jag på julafton samma år fick en stor byggsats av just Apollo 11 och dess månlandare. Fina minnen att suga på nu när alt kretsar kring den 20 juli 1969.

Men jag är som vuxen väldigt kluven inför denna typen av projekt. För samtidigt som det är spännande och fantasieggande så finns det ju faktiskt viktigare saker att satsa pengar på. Världssvält, rent vatten åt alla, miljöproblematik samt sjukvård och skola åt alla, är bara några av de områden där det skulle behövas dessa enorma miljarder dollar som dessa projekt kostar. Så måste jag välja så väljer jag att använda pengarna till att göra det drägligare för alla på denna jord. Rymdäventyret Apollo 11 finns ju dokumenterat, både på film och i våra minnen, så vi får väl suga på den karamellen medan jorden får bli en bättre plats att leva på för ALLA!! Det tycker lilla jag i alla fall!!


Autentisk bild från månlandningen 1969. Bilden hämtad från internet, länk till sidan HÄR!

Ju mer du vet, desto mindre förstår du!  /Dao de jing (Tao te ching)

fattigdom är som ett straff för ett brott du inte begått!    /Eli Khamarov   


dan

                          


Stämning på Gotland!


Gamla hamn på Fårö, juli 2009. Mås i solnedgång!


Samma motiv som ovan men en liten stund senare.


På väg mot Gamla hamnen på Fårö, juli 2009. Den gamla tallen står där orubblig i solnedgången!

Att leva är så häpnadsväckande att det lämnar mycket litet utrymme för andra
sysselsättningar!
   /Emily Dickinson

dan

Hårdrockhöna!


Denna tuffa hönsflicka träffade vi på Gammlia i Umeå den 4 juli i år. Snacka om hårdrock i hönsvärlden!


Rasen heter Holländsk vithätta. Om den kan du läsa HÄR!!

Till och med hönan ser upp i himlen när den dricker! /Albanskt ordspråk.

En höna är den enda som kan ligga på ett jobb och ändå nå resultat. /Okänd

dan

Gotländska Trollsländor!

Jamen nu är jag där igen, dessa trollsländor! Jag kan bara inte låta bli att visa er dessa vackra som jag fotade på Gotland. Det är något speciellt med dessa insekter som funnits i olika former ända sedan dinosariernas tid. Det tycker jag i alla fall! Kolla in!


Denna vackra Trollslända flög omkring på norra Gotland vid något som kallas för Blå lagunen! Om någon som ser denna bild och vet vad det är för art av trollslända så vore jag tacksam om ni skriver en kommentar om det!!


Samma Trollslända som ovan. Vilken art det är vet jag inte i dagsläget men återkommer med det!


Hona av Blodröd ängstrollslända (Sympetrum sanguineum). Fotad i Bunge på norra Gotland nära Fårösund. 

God Natt till Metallica!!!

Till alla er som av någon anledning inte kan få se Metallica live i Hultsfred nu ikväll, håll till godo och God Natt!


Musik är det enda språk som inte behöver översättas!Berthold Auerbach

Som sagt SOV GOTT!!!!

dan

Kanin!


Fårö juli 2009, kaninmamma med unge korsar vår stig.


Kaninmamman igen, denna gång sitter hon och putsar sig under en liten tall! Läs om vildkanin HÄR!

Utan Puh skulle äventyret vara en omöjlighet, sa Kanin högtidligt.... Omöjligt utan mig! En sådan
björn är jag! sa Puh stolt för sig själv.
/  Nalle Puh (A.A. Milne)

dan

Alla var inte fula!

I min blogg i torsdags så visade jag bilder på "fula gubbar" i Gotländska kyrkor! Nu var det ju inte så att alla figurer i dessa kyrkor var fula, nej långt ifrån! En av figurerna som jag fastnade extra mycket för, var denna i Fårös kyrka!
 

Jesusskulptur i motljus!


Samma skulptur från andra sidan och i skenet av blixt!

Jeus gick bara förbi ett kors och så blev han plötsligt slagen med en käpp och fastspikad mot sin vilja.
Så korsade han sig.
  /Halvor 6år

Naturligtvis kommer Gud att förlåta mig. Det är hans yrke!  /Heinrich Heine

dan

Kryddplock!

Idag så var det dax för sommarens första skörd i kryddträdgården! Vi plockade in oregano, timjan, dragon samt pepparmynta. I kalasväder tog vi oss några timmar av skördeglädje, för visst är det en glädje att få skörda av sitt egetodlade!? Kolla in dagens bilder!


Flitens lampa lyser över Ingela där hon sitter bland kryddväxterna!


Dagens skörd! Längst bak från vänster pepparmynta och timjan och framför från vänster oregano och dragon!


Rik är den som har så mycket att han inget mer önskar!  /Marcus Tullius Cicero

dan

Fula gubbar!

Här i Örnsköldsvik med omgivning så har vi inte så många kyrkor, däremot på lilla Gotland finns det väldigt många, drygt hundratalet faktiskt! I stort sett alla är från 1100 - 1200-talet. Jag besökte några stycken för att få kolla in lite historia som ligger mig varmt om hjärtat. Det som slog mig då var hur många "fula gubbar" som prydde dessa kyrkor. Nästa gång ni besöker en gammal kyrka så titta lite närmare på inredningens dekorationer, ni kommer förmodligen att hitta ett par av dessa fulingar jag pratar om. Kolla in här får ni se några riktiga fulingar jag fann där på Gotland!


Denna Gubbe är en del av ett altarskåp! Det är först när man tittar närmare på kyrkornas dekorationer som man upptäcker dessa gubbar, för det är alltid gubbar som är de fula! Det är kanske så i det verkliga livet också, he he!!


Denna lilla fuling sitter på ett vattenutkast som tar hand om vattnet från taket på en kyrka. Om ni har sett filmen "Rosens namn" som bygger på en bok med samma namn av den Italienske författaren Umberto Eco, så slås man av likheten med en av de munkarna som figurerar i filmen.


Den här lilla uppblåsta fulingen prydde en predikstol i en av kyrkorna där på Gotland. Kanske föreställer det någon fet liten biskop som hade med kyrkans tillkomst att göra, ful är han i alla fall!!!

När människorna slutar tro på Gud, är det inte så att de  inte tror på någonting: de tror på allt! /Umbero Eco

dan

Svartvit flugsnappare!

Nu är det mycket att göra i fågelvärlden! Alla fåglar som häckar nu och har ungar att föda upp, har inga svårigheter att hitta något att göra på dagarna. Att föda upp en kull ungar på kanske 6 - 7 stycken kräver ett ständigt matsök för föräldrarna. Det är nog tur för dem att ungarna fort blir så pass stora så att de kan söka mat själva.  Här visar jag några bilder på ett "förälskat" par Svartvita flugsnappare som idogt och omsorgsfullt jobbar och slite med sina ungar i träholken. Läs om den Svartvita flugsnapparen HÄR!


Här anländer pappa flugsnappare till holken med en liten gräshoppa!


Honan sitter lite skyggt och iaktar det konstiga "djuret" som håller på att fota!


Vem ska mata ungarna först? Jag flyger dit först, kanske pappa Flugsnappare kvittrar till fru Flugsnappare!

Kärlek till barn består till viss del av känslan av skuld över att man har satt
dem till världen!
  /Hans Carossa

dan


Gotländsk solnedgång!


En magisk kväll på Gotland sommaren 2009


Kan det bli något mer förtrollande än det här??

I konsten är bara ett viktigt. Det varom man ej kan tala!  /Georges Braque

dan

Åter till hemmet!

Jag bloggade förra gången "Att bara få vara!". Att bara få vara blev Gotland för oss båda, jag och Ingela! Vi bytte ut en vecka av den underbara Norrländska sommaren mot en vecka Gotländsk sommarnatt, och det ångrar vi inte! Gotland är en helt fantastisk plats här på jorden! Jag kommer att återkomma lite nu och då med att visa bilder och berätta lite om vad vi gjorde och vad vi såg på vår Gotlandssemester. Som försmak visar jag en liten rauk, ja men liten är väl att ta i!

 
Hunden kallas denna rauk som finns att se på Fårö, närmare bestämt i Gamlehamn!

Frihet är ingenting annat än en möjlighet att bli bättre!  / Albert Camus

dan


Att bara få vara!

Nu har även min fru semester och det känns himla skönt! Vi ska faktiskt bara göra det som faller oss in under de kommande fyra veckorna!! Vad kan man då tänkas göra, förutom att läsa böcker, se "Morden i Midsomer" och "Smallville"!


Jo! Vi kan njuta av det underara som finns runt omkring oss!


Vi kan och ska umgås med våra nära och kära!


Vi ska busa med varandra! Här med dottern Ida!


Vi ska mysa med Athos och Gibson!


Vi (mest jag) ska titta på, och fota djur och natur!


Åsså ska jag sova läääänge på morgnarna, förstås! Det behövs nu när jag skickat iväg mina elever från nian till gymnasiet och framförallt för att vara laddad när jag till hösten ska ta emot mina blivande sexor!!!

Människorna är till för varandras skull!  /Marcus  Aurelius

dan

Humlebagge!

I djurvärlden finns det många arter som utseendemässigt liknar andra arter som skydd. Detta kallas mimicry och förekommer rikligt bland insekterna. Humlebaggen är en sådan insekt! Läs om mimicry HÄR!


Så här ser Humlebaggen ut! Många har nog misstagit sig på Humla och Humlebagge!


Humlebaggen är alltså växtätare och livnär sig framförallt på pollen och det protein som finns däruti!


Den är vacker den Humleliknande Humlebaggen! Läs om Humlebagge HÄR!

Den som inte kan vara ett gott föredöme kan ju alltid vara ett varnande exempel!  /Catherine Aird

dan

Nostalgi 60 och 70-tal!

Nostalgisk musik så här på lördagskvällen äro perfekt!!! Njut, le och älska varandra!!!!


1964 och jag var sju år då, åsså gillade jag dessa herrar skarpt!


Perfekt musik att mysa till eller? I varje fall så blir man ganska glad!! Även detta 60-tal.


Myyyyys från början av 70-talet!!!


Romantik utan Elton Johns musik är som ett ljus utan veke!!


Kärlek är som mässlingen. Ju senare i livet den kommer, dess värre!   /George Gordon Byron

dan

Gäddfiske!

Igår på eftermiddagen så var jag, Ida och Gibson ner till Lomsjön för att kasta efter Gädda! De var riktigt på hugget och slutade med två fångade samt sex stycken som tyvärr släppte. Efter att vi fotat lite så släpptes Gäddorna tillbaka i sjön. Det var en trevlig liten fisketur, trots enormt mycket mygg och en barbent vandring genom ett brännässelbestånd!


Nu har den nyklippte storfiskarn kommit igång på allvar!


Dax för fångst! En Gädda har tagit mitt ABU-vassdrag!


Stolt fiskare och nyfiken Borderterrier! Läs om Gäddan HÄR!

Nu är det helg och många av er har semester! Det är väl skönt när det är soligt och varm och man är ledig? Avnjut en mumsig fredagsmiddag och tryck i er lite jordgubbar därefter! Lägg er sen en stund i hängmattan eller solstolen och känn in den underbara sommarluften och den oerhört härliga känslan av att få vara ledig och fri några veckor. För er som inte har semester så önskar jag er en skön ledig helg att bara rå sig själv och sina nära och kära!!

Jäktade män dör ofta under semestern. De är så jäktade att de inte ens hinner dö
under ordinarie arbetstid!
   /Saul Bellow

dan

Lingonblom!


Svarttjärn den 30 juni 2009- Det är många lingonblommor, vilket lovar gott inför höstens bärplockande! Läs om lingon HÄR!


Ni glömde väl inte att se Smallville på kanal 6 idag, 14.45? Om inte så se reprisen i morgon, 09.20 på samma kanal!

Springer man fortare än ljuset svartnar det för ögonen!  / Blandaren 

dan

Köttätande växt!

I Sverige har vi faktiskt köttätande växter, låter läskigt va! Sileshår tillhör Sileshårssläktet (Drosera) och är faktiskt farliga insektfällor och glupska köttätare. Notera att jag skrev farliga insektsfällor och följdaktligen inte farliga för större byten än just insekter. Sileshåren trivs i fuktig mark och föredrar blöta myrmarker, så nästa gång ni är ute på en myr och traskar så huka er ner och leta efter dessa fantastiska växter. De är inte svåra att finna om man vet hur de ser ut. Jag ska nu visa er hur Sileshår ser ut och hur det ser ut när de "äter"! 

Detta är Sileshår! Notera flugan som är inringad på bilden!


Så här ser Sileshår ut på nära håll. Tittar man noga så kan man se en massa små myggor och knott som sitter fast lite här och där.


Här kan man i närbild se hur flugan fastnat i det klibbiga som utsöndras längst ut på "piggarna". Det som ser ut som små bollar är den klibbiga vätskan. När väl en insekt fastnat så viker bladet sig runt insekten och växten löser upp bytet och tillgodogör sig näringen i den såsom "käk"! Läs mer om Sileshårväxter HÄR!

Uppfinningen av en ny rätt, gagnar människorna mer än upptäckten av en
ny planet!
  / Anthelme Brillat-Savarin

dan


RSS 2.0