Dan Jonssons Blogg

En blogg om djur och natur, jakt, foto, politik, humor, om att leva med ryggproblem och smärta samt mycket annat. Välkomna!!!

Handöl och karolinerna!

Publicerad 2009-05-06 16:25:37 i Historia,

Jag har tidigare visat bilder från Handöls kapell. De bilder jag nu ska visa, tog jag när jag och Kristoffer var där på vår lilla resa till Tronheim, sommaren 2006. Vid Handöl så fotade vi  några monument och några gravstenar! Dessa berättar en förfärlig historia om den förödande dödsmarsch Karl den XII;s Karoliner företog sig vintern 1719, efter det att kungen blivit skjuten vid Fredrikshalds fästning den 30 november 1718. Dessutom visas några bilder från Duved, varifrån denna armé tågade mot, en som de trodde, snabb affär med Norrmännen!!

Så här beskriver Wikipedia Handöl! "Handöl är ett samhälle vid foten av fjället Snasahögarna i västra Jämtland. Känt för sitt täljstensbrott och för att resterna av Armfeldts karolinerarmé kom till den lilla byn efter sin dödsmarsch från Trondheim över fjället nyåret 1719. Man beräknar att cirka 3000 av 5800 man miste livet i kylan och snön. Över händelsen restes en minnessten 1910. I Handöl ligger Ånnsjöns fågelstation, där man sedan 1988 studerar fågelpopulationer runt Ånnsjön och omgivande fjällområden."

Denna skylt sitter vid karolinermonumentet i Duved. Det var härifrån Karolinerna avmarscherade på väg till Norge 1718.

Nu till katastrofen! Med karolinernas dödsmarsch eller katastrofen på Öjfjället avses det svenska tillbakatåget över Tydalsfjällen i Tröndelag nyåret 1718-1719. På hösten 1718 sände Karl XII armén att marschera mot Norge. Den finska arméns kommendör, Generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt fick order att med dåligt utrustad trupp göra ett sidoanfall från Jämtland till Trondheim. Armén bestod till två tredjedelar av finnar med Österbottens regemente om 912 man som största förband. Efter Karl XII:s död vid Fredrikstens fästning 30 november 1718 blev alla svenska trupper i Norge beordrade till återtåg till Sverige. Armfeldt fick i mellandagarna rapport om Karl XII:s död och befann sig då i Haltdalen i Gauldalen med ca. 6000 man. Han beslutade att ta kortaste väg mot Sverige: Först över fjället till Tydal och därifrån över Tydalsfjällen tillbaka till Hjerpe skans. Vintern hade så långt varit präglad av barmark och tunt snötäcke. De behövde därför inte skidor, men armén var dåligt utrustad och uttröttad efter fyra månaders fälttåg i Tröndelag. Den 27:e januari bröt trupperna upp från Haltdalen och tog sig över till gårdarna ovanför Floren kapell i Tydal, en sträcka på nästan 30 km. På grund av det kalla vädret dog ca. 200 man på fjället. På nyårsafton var hela den armfeldtska armén samlad på gårdarna Ås och Østby längst upp i Tydal. Trupperna omfattade nu nästan 5800 man. En förtrupp på 14 skidlöpare sändes över till Jämtland för att förbereda tillbakaryckningen inne i Sverige.

Detta tillhör också Karolinermonumentet i Duved.

På nyårsdagens morgon bröt Armfeldts armé upp från Østby i Tydal. Vädret var mycket kallt, men med uppehåll. Avståndet till byn Handöl i nuvarande Åre kommun är ca. 55 km. I bra väder skulle armén kunna nå Jämtland efter två dagars marsch. Med sig hade man den norske vägvisaren Lars Bersvendsen Østby. Samma eftermiddag bröt ovädret ut, en våldsam nordvästlig storm som virvlade upp den lätta snön. Med dålig sikt och bitande köld blev de därför tvingade att slå läger på Öjfjällets nordsida vid Essandsjön. De försökte göra upp eld och brände gevärskolvar och slädar, något som bara gav kortvarig värme. Uppskattningsvis 200 man frös ihjäl denna första natt.


 


Orginalgravsten som gjorts av de dödas kamrater vid begravingen 1719.

Nästa dag fortsatte stormen, och tillbakaryckningen blev nu helt kaotisk. Huvuddelen av trupperna kom fram till gränsen och slog läger vid Enaälven, man högg hål i isen på Enan för att se åt vilket håll vattnet strömmade - åt det hållet var räddningen. Det enorma manfallet fortsatte dock, hästarna stupade och all utrustning måste lämnas på fjället. Stormen fortsatte den tredje dagen, 2:a januari, samtidigt tog sig de första trupperna med Armfeldt i spetsen sig fram till Handöl. Huvuddelen av de överlevande ankom Handöl den 3:e och 4:e januari. Kvar på fjället låg ca. 3000 man ihjälfrusna. På den vidare färden ned till Duved där inkvartering var ordnad för soldaterna, dog ytterligare ca. 700 man. Av de överlevande ca. 2100 soldaterna blev ungefär 600 krymplingar för resten av livet.


Detta monument och gravsten, står där den gamla från 1719 hittades!


Det här är det gamla oficiella monumentet över de stupade Karolinerna!

Ja men fy tusan vad man har det bra!!! Lite gnäll när man är förkyld, man borde skämmas!!!!!! Dessa Karoliner skulle vara glada om de hade en spik i foten! 


Här visar jag en bild du får "klicka" på så får du se Karolinermonumentet i Duved!! 

I krig finns inga segrare utan alla är förlorare, vilken sida som än tillskriver sig segern.
/ Neville Chamberlain

Medkänsla är en toleransens handling som styrs av vänlighet och förlåtelse.  / Leo Buscaglia

dan

Kommentarer

Postat av: hej

Publicerad 2009-10-16 20:25:38

Hej,

Trevligt att läsa om karolinerna. Var precis på kick-off på fjällgården och fick en lektion om Armfeldt. Tack och hej....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

dajo57

Jag är en mycket vänlig man, kärleksfull men beklämmande dum, rent ut sagt korkad, dä ä ba så ha ja ju sagt!!!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela